Şcolile din Orhei au rămas fără bani. Consiliul Raional cere Guvernului să aloce urgent fonduri suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Şcolile din Orhei au epuizat deja toţi banii oferiţi de Guvern pentru întreţinere şi riscă să intre în incapacitate de plată. Consiliul Raional Orhei a depus un demers oficial, adresat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor, în care explică situaţia la zi şi le cere autorităţilor ca, până la sfârşitul acestei luni, să revizuiască bugetele şi să aloce fonduri suplimentare.

În documentul elaborat de Direcţia Educaţie a Consiliului Raional Orhei se menţionează că instituţiile nu mai au bani pentru a putea activa, în condiţiile scumpirii de trei ori a gazului, respectiv a energiei termice, precum şi creşterea substanţială a preţurilor pentru alte produse şi servicii. Instituţia face trimitere la o circulară emisă de Ministerul Educaţiei, prin care şcolile sunt atenţionate să-şi achite facturile până în data de 20 a lunii în curs şi atrage atenţia că, din cauza deficitului bugetar, acestea riscă să-şi sisteze activitatea. 

„În prezent, în raionul Orhei activează 47 de instituţii de învăţământ dintre care 33 de instituţii utilizează în perioada rece a anului ca energie termică sursa gazelor naturale de la SA ”MOLDOVAGAZ”, 4 instituţii beneficiază de agent termic, iar 10 instituţii (biomasă, cărbune, lemne). Concomitent, informăm că la planificarea bugetului pentru anul 2022, la compartimentul alocaţii pentru gaze/energie termică, instituţiile nominalizate au fost puse în situaţia de a identifica, din sursele interne proprii, fără a fi efectuate careva alocaţii suplimentare din partea Guvernului, sume pentru acoperirea cheltuielilor necesare privind achitarea facturilor pentru consumul de gaze naturale şi/sau agent termic de către instituţiile nominalizate”, se menţionează în scrisoare. 

Autorii sesizării atrag atenţia că decizia Guvernului de a aloca fonduri instituţiilor de învăţământ conform algoritmului de anul trecut este una iresponsabilă, în condiţiile în care, deja în toamna anului trecut, era clar că preţurile se vor majora substanţial.

„Nivelul de planificare pentru anul 2022 la compartimentul gaze naturale/energie termică a înregistrat o majorare de circa 4 195,2 mii lei, mai mult comparativ cu anul 2021, astfel constituind 10 152,3 mii lei,  fata de 6 250,14 mii lei in 2021. În acelaşi timp, conform estimărilor preventive pentru anul bugetar 2022, înregistrăm o insuficientă scontată la compartimentul gaze/energie termică de circa 7 746,7 mii lei”.

În context, autorităţile din Orhei cer ministerelor de resort să identifice urgent bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor.

„Solicităm respectuos identificarea şi alocarea, în regim de urgenţă, la această etapă, suma de 11 941,9 mii lei din care 4 195,2 mii lei (suma cu care instituţiile de învăţământ a fost impuse să optimizeze cheltuielile) şi 7 746,7 mii lei (deficitul estimativ calculat până la sfârşitul anului 2022), astfel încât instituţiile de învăţământ primar şi secundar ciclul I şi II să acopere cheltuielile suplimentare generate de majorarea tarifului la gaze/agent termic ca să nu genereze situaţii de incapacitate a plaţii facturilor după cum a fost solicitat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin circulara nr. 03/1-09/182 din 18.01.2022, precum şi revederea în mod obligatoriu, normativul valoric calculat per copil”, se mai spune în demersul adresat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite