Republica Moldova riscă să se confrunte cu un dezastru bugetar în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe riscuri vor plana în 2016 asupra finanţelor publice  FOTO: Adevărul
Mai multe riscuri vor plana în 2016 asupra finanţelor publice  FOTO: Adevărul

Experţii susţin că finanţele publice nu vor fi în stare critică la sfârşitul acestui an, însă principalele riscuri ţin de proiectarea şi executarea Bugetului Public Naţional pentru anul viitor, având în vedere lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional şi tranformarea garanţiilor oferite de stat băncilor furate în datorie publică.

Centrul Analitic „Expert-Grup” a prezentat ieri studiul „Deşi dezastrul bugetar va fi evitat în 2015, riscurile sunt mai mari în 2016” realizat de Iurie Morcotîlo. Potrivit analizei, economia Republicii Moldova s-a confruntat în acest an cu numeroase provocări, iar această situaţie a avut repercusiuni negative asupra finanţelor publice. Iurie Morcotîlo susţine că în pofida contextului economic nefavorabil, veniturile acumulate la Bugetul Public Naţional (BPN) în primele nouă luni au constituit 98,5% din valoarea planificată, ceea ce este în scădere cu 0,4% faţă de perioada similară din 2014, însă în creştere cu 13% faţă de 2009.

Principalul impediment în finanţarea bugetului

În acelaşi timp, la capitolul de cheltuieli, ajustările principale au fost făcute mai mult din contul agriculturii, industriei, transporturilor, pentru a le menţine pe cele din sfera socială, cum ar fi educaţie, sănătate, cultură. „Capacităţile de finanţare a bugetului au fost afectate şi de posibilităţile reduse ale Ministerului Finanţelor de a finanţa deficitul bugetar. La acest capitol, principalul impediment îl constituie creşterea costului de emitere al Valorilor Mobiliare de Stat, instrument de împrumut al Guvernului pe piaţa internă, ca rezultat al înăspririi politicii monetare de către BNM”, subliniat expertul.

Deşi starea finanţelor publice nu va coborî la un nivel critic în acest an, există trei riscuri care ar putea afecta puternic BPN. Astfel, Iurie Morcotîlo susţine că deşi orice rectificare bugetară are ca scop să ajusteze parametrii bugetari la noile condiţii economice, care se modifică pe parcursul anului, există anumite riscuri legate de realizarea acestui plan.

Riscurile rectificării bugetare

Potrivit expertului, în cazul rectificării bugetare din 2015 există trei riscuri de bază pentru BPN în ceea ce ţine de realizarea veniturilor rectificate, în ce măsură vor fi realizate cheltuielile bugetare şi în ce măsură politica fiscal bugetară va contribui la diminuarea fluctuaţiilor economice. „În ceea priveşte riscurile de încasare a veniturilor la buget, există în permanenţă dubii legate de nivelul la care acestea vor fi realizate”, susţine Iurie Morcotîlo.

Expertul recomandă în acest caz prognozarea veniturilor bugetare până la sfârşitul anului, în baza datelor deja existente de colectări şi prognozelor de creştere economică revizuite. Prin urmare, dacă prognozele realizate coincid în mare parte cu cele propuse de Ministerul Finanţelor, atunci riscul ca să nu fie acumulate veniturile planificate este unul foarte mic.

Ce ar cauza un dezastru bugetar?

„Asistăm la o realizare a politicii fiscal-bugetare clasic pro-ciclice, care se repetă nu prima dată în Republica Moldova, amplificând efectele decelerării economice. Totodată, trebuie de menţionat că spaţiul de manevră în mărirea cheltuielilor bugetare în anul curent a fost limitat, în cea mai mare parte, de scumpirea surselor interne de finanţare a deficitului bugetar şi incertitudinea cu garanţiile de stat sectorului bancar, care trebuiau transformate în datorie publică”, mai spune Iurie Morcotîlo.

Analiza relevă faptul că principalele riscuri, însă, ţin de proiectarea şi executarea BPN pe anul 2016. „În primul rând este vorba de probabilitatea semnării unui acord cu FMI, ceea ce ar pute debloca sursele externe de finanţare. Al doilea risc de proporţii ţine de faptul cum se va rezolva şi la ce cost transformarea garanţiilor emise de BNM în datorie publică. Acest fapt va fi crucial pentru sustenabilitatea finanţelor publice în anii viitori”, conchide expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite