Republica Moldova, la un pas de alegeri parlamentare anticipate. Maia Sandu: „Sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu FOTO presedinte.md

Preşedintele Maia Sandu a anunţat luni, 29 martie, după ce a încheiat consultările cu toate fracţiunile parlamentare, în contextul a două tentative eşuate de învestire a unui Guvern, că au fost întrunite toate circumstanţele legale pentru dizolvarea Parlamentului. Şeful statului a comunicat că a sesizat Curtea Constituţională pe acest subiect, iar dacă va primi avizul Înalţii Curţi, va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Maia Sandu a lansat o serie de critici la adresa majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, condusă de Igor Dodon şi deputatul fugar Ilan Şor, explicând în aşa fel de ce este necesar de dizolvat Parlamentul.

„Mai mulţi deputaţi încearcă să ne convingă de grija lor faţă de cetăţeni, dar legile şi deciziile pe care le votează aceşti deputaţi sunt în continuare împotriva cetăţenilor. Aceşti deputaţi promovează în funcţii judecători care au nedreptăţit mulţi oameni şi au prejudiciat bugetul statului de zeci de milioane de lei, aceşti deputaţi se opun programelor de asistenţă externă de care are nevoie economia şi sectoarele afectate de pandemie. Aceşti deputaţi protejează grupările corupte. Aceşti deputaţi nu caută soluţii pentru oameni, dar îşi rezolvă propriile probleme”, a afirmat Maia Sandu.

Preşedintele a acuzat majoritatea parlamentară şi de majorarea preţurilor la diferite produse.

„În ultimele trei luni, aceşti deputaţi care controlează în continaure majoritatea instituţiilor au luat decizii în interes propriu, care au făcut viaţa oamenilor tot mai grea. S-a scumpit în mai multe rânduri motorina şi benzina. Parlamentul protejează mai departe Consiliul Concurenţei. Au crescut preţurile la medicamentele cele mai solicitate”, a spus Maia Sandu. 

Potrivit ei, în bugetul 2021 nu s-au alocat bani pentru achiziţii de vaccin şi nu s-au iniţiat negocieri cu companiile producătoare de vaccin. 

„Ministerele conduse de oamenii lor nu fac nimic pentru a uşura viaţa cetăţenilor. Continue să înflorească schemele de corupţie (...). Au continuat să voteze legi care blochează asistenţa externă. Sunr blocate chiar şi intervenţiile de urgenţă care ar veni în sprijinul oamenilor. E clar pentru toată lumea că acest Parlament lucrează contra oamenilor. Acest Parlament nu poate rezolva problemele oamenilor. Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist, dedicat cauzei cetăţenilor. În ambele cazuri, Parlamentul s-a împotrivit”, a spus Maia Sandu.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a invitat artidele parlamentare la consultări pe tema dizolvării Parlamentului, ca urmare a imposibilităţii de a forma Guvernul pe durata a 90 de zile. 

Majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR consideră că nu există temei de dizolvare a Parlamentului atât timp cât există o majoritate parlamentară care vrea să învestească un Guvern. De partea cealaltă, experţii care o simpatizează pe Maia Sandu, dar şi reprezentanţii PAS consideră că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, odată ce au eşuat cele două tentative de învestire a Guvernului în timp de 90 de zile. 

Candidatul desemnat de preşedintele Maia Sandu la funcţia de prim-ministru, Igor Grosu, a venit joi, 25 martie, în faţa deputaţilor pentru a prezenta echipa guvernamentală şi programul de guvernare al Guvernului. Şedinţa Parlamentului nici nu a început bine, că deputaţii din majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR au părăsit sala plenului, iar preşedintele Legislativului a închis şedinţa din lipsă de cvorum. Astfel, a eşuat cea de-a doua tentativă de a învesti un Guvern.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că eşuarea învestirii Guvernului „este un circ regizat şi realizat de PSRM-ŞOR şi PAS. Potrivit lui, nici PAS, formaţiunea Maiei Sandu, nu a vrut să voteze pentru propriul Guvern, în speranţa de a provoca alegeri anticipate.

Liderul PDM, deputatul Pavel Filip, a lansat un atac dur la adresa Maiei Sandu şi a lui Igor Dodon după eşuarea învestirii Guvernului. Filip îi consideră pe cei doi principalii vinovaţi de criza politică din Moldova. 

Igor Dodon a reiterat că PSRM invită toate partidele la dialog pentru a găsi soluţii de depăşire a crizei politice. Liderul PSRM a menţionat că este gata să semneze un acord cu formaţiunile politice parlamentare privind data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care ar urma să fie organizate după depăşirea crizei sanitare.

Dodon a menţionat că ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Golovatiuc, rămâne candidatul majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru.

Ministrul Justiţiie în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că Parlamentul nu va putea fi dizolvat, deşi aparent există circumstanţe de dizolvare, precum eşuarea a două tentative de învestire a unui Guvern şi depăşirea termenului de 90 de zile în care Guvernul putea fi învestit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite