Peter Michalko critică votul PSRM-ŞOR privind CCM: A fost încălcat principiul statului de drept, prevedere de bază a Acordului de Asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko gov.md
Peter Michalko gov.md

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, spune că prin votul de vineri din Parlament s-a încălcat principiul statului de drept şi s-a lovit în independenţa Curţii Constituţionale, iar aceste prevederi stau la baza parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, notează IPN.

Oficialul spune că alegerile anticipate vor duce la depăşirea crizei politice actuale, soluţie identificată de Curtea Constituţională prin constatarea circumstanţelor dizolvării Parlamentului.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău spune că întreaga comunitate internaţională a reacţionat prompt la votul de vineri al deputaţilor în Parlament, întrucât au fost încălcate normele democratice, fapt inadmisibil pentru un stat asociat Uniunii Europene.

„Este clar că s-a încălcat flagrant Constituţia. Acest lucru l-a spus clar şi preşedintele Comisiei de la Veneţia. Uniunea Europeană, în calitate de partener al Republicii Moldova, şi-a exprimat poziţia în susţinerea statului de drept şi a ordinii constituţionale. Pe aceste deziderate se bazează parteneriatul nostru şi aceste condiţii sunt incluse şi în Acordul de Asociere”, a spus  Peter Michalko în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult, potrivit ambasadorului, sistemul electoral mixt, aplicat la alegerile din 2019, ar fi dus la constituirea Parlamentului nereprezentativ de astăzi. Peter Michalko spune că scrutinul parlamentar anticipat, desfăşurat în condiţii democratice, este necesar pentru depăşirea crizei politice pe care o traversează Republica Moldova.

„Decizia din 15 aprilie a Curţii Constituţionale a demonstrat că depăşirea acestei crize este posibilă. Alegerile parlamentare din 2019 au avut loc în condiţiile unui stat capturat şi situaţia din Parlament este o consecinţă a sistemului de atunci. Sistemul mixt de vot a fost folosit pentru a aduce mai mult control politic asupra instituţiilor statului. Iată de ce acum alegerile trebuie să fie cele care vor exprima voinţa oamenilor, iar pentru asta e necesar ca scrutinul să fie liber şi transparent”, a spus Peter Michalko.

Mâine Curtea Constituţională examinează sesizarea privind constituţionalitatea instituirii stării de urgenţă. Dacă instituirea stării de urgenţă va fi declarată neconstituţională, şeful statului va trebui să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să fie anunţată data alegerilor parlamentare anticipate, iar scrutinul ar urma să fie organizat în luna iulie.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite