Perspectiva de integrare europeană pentru ţările din Parteneriatul Estic, discutată la Bruxelles
0Potrivit Radio Europea Liberă, ieri, la Bruxelles, miniştrii de Externe ai UE au discutat şi despre perspectivele de integrare europeană ale ţărilor din Parteneriatul Estic. Experţii susţin că concluziile oficialilor ar putea fi prezentate în următoarele luni.
„Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a insistat mult la Bruxelles ca ţărilor Parteneriatului Estic, printre care Ucraina, dar şi Moldova şi Georgia, să le fie oferită clar perspectiva aderării la UE, fie doar şi teoretic, ca o promisiune fără jaloane concrete şi fără date, dar rezistenţa celorlalte capitale a fost prea mare“, anunţă Radio Europa Liberă. Propunerea ministrului lituanian ar fi fost susţinută şi de reprezentantul Poloniei.
Totuşi potrivit aceleiaşi surse, la încheierea comunicatului comun oficialii s-au referit doar la Ucraina. „A fost introdusă o frază care, după ce repetă vechea formulă potrivit căreia «UE rămâne gata să semneze cu Ucraina Acordul de asociere de îndată ce Ucraina va fi gata», mai spune că «acel acord nu este ultima etapă a relaţiilor Ucrainei cu UE»“.
„Este începutul unui proces de reevaluare a Parteneriatului Estic“
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, susţine că concluziile oficialilor de la Bruxelles ar putea fi prezentate în următoarele luni. „Deocamdată discuţia nu a fost urmată de o declaraţie care să vizeze tot Parteneriatul Estic. Discuţia de ieri este începutul unui proces de gândire, de reevaluare a Parteneriatului Estic, a obiectivelor, a principalelor acţiuni şi a menirii sale. Asistăm la un proces care ar putea să fie finalizat în următoarele luni şi cu sigurană vor avea nişte concluzii mult mai detaliate pe marginea Parteneriatului Estic“, susţine expertul.
Noua strategie a Uniunii Europene ar urma să ajute ţările din Parteneriatul Estic să continue procesul de reforme şi să reziste presiunilor Rusiei. „Mă aştept la o dotare a Parteneriatului Estic cu noi instrumente de acţiune care vor ajuta UE să fie mult mai convingătoare şi mult mai eficientă în susţinerea reformelor democratice şi economice din regiunea noastră şi să ajute UE să comunice mai bine pe agenda de integrare europeană care este implementată în aceste ţări. Scenariul cel mai pozitiv ar fi acordarea perspectivei de integrare europeană pentru statele din Parteneriatul Estic care într-adevăr doresc să parcurgă calea reformelor“, explică Victor Chirilă.
„Cred că UE va găsi o formulare care să dea de înţeles ţărilor din Parteneriatul Estic că Acordul de Asociere nu este staţia terminus. Că după aceasta urmează şi alte etape mult mai avansate în procesul de integrare. Mă aştept la o formulare neutră, dar care va fi sugestivă pentru statele din Parteneriatul Estic şi pentru partenerii din Est, mă refer la Rusia“, mai adaugă expertul.