Leancă guvernează fără Parlament. Nou pachet de legi adoptat prin angajarea răspunderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Iurie Leancă a anunţat astăzi că Guvernul îşi angajează răspunderea pe un nou pachet de legi. Acest lucru înseamnă că legile în cauză vor fi considerate adoptate, fără să mai fie nevoie să treacă prin Parlament.

Şeful Guvernului şi-a motivat decizia afirmând că este vorba de proiecte prioritare, care nu pot fi amânate, şi că are susţinerea colegilor din coaliţie şi a colegilor parlamentari pentru această decizie, transmite IPN.

Printre proiectele de legi pentru care executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului se numără rectificarea bugetului, pentru a permite achitarea compensaţiilor în agricultură, procurarea păcurii pentru iarnă şi suplinirea fondului rutier. „Avem angajamente în raport cu finanţatorii noştri internaţionali şi de suplinire a Fondului Ecologic pentru proiecte care ţin de apeduct, canalizare, şi am zis că e o prioritate a Guvernului şi a guvernării”, a menţionat primul ministru.

Decizii economice

Un alt proiect ţine de angajamentele luate de Guvern în faţa producătorilor şi a procesatorilor de fructe şi legume cu privire la vacanţa fiscală acordată până pe 30 noiembrie, dar şi la scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin, produse în Republica Moldova.

Guvernul vine şi cu un proiect prin care oferă Băncii Naţionale a Moldovei şi Ministerului Finanţelor instrumentele necesare ca să poată interveni în caz de necesitate. Decizia este argumentată prin vulnerabilităţile pe plan regional la care este expus sistemul financiar-bancar şi riscurile care reiese din această situaţie.

Iurie Leancă a anunţat şi despre continuarea efortului de asigurare a securităţii energetice, de alimentare stabilă cu energie termică a consumatorilor şi de sporire a eficienţei întreprinderilor din sectorul termoenergetic. Proiectul inclus în pachetul pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea presupune contractarea unui credit de 40 de milioane de dolari de la Banca Mondiala. În luna octombrie, ministrul economiei Andrian Candu şi ministrul finanţelor Anatol Arapu urmează să plece în SUA pentru a iniţia negocieri pe acest subiect.

Riscurile asumării răspunderii

Iurie Leancă a oferit asigurări că nu este vorba de neînţelegeri în interiorul coaliţiei de guvernare. „Asumarea răspunderii este un procedeu prin care asigurăm promptitudine şi eficienţă în actul guvernării şi nu înseamnă, sub nicio formă, că ar exista neînţelegeri sau la nivelul executivului, suntem aici şi suntem solidari, sau la nivelul coaliţiei majoritare. Din contra, eu sunt convins că prin această asumare dăm dovadă de o abordare responsabilă faţă de oameni şi ne luăm în serios obligaţiile pe care le avem”, a declarat prim-ministrul.

Dacă Parlamentul ulterior se va expune împotriva a cel puţin unui proiect pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea politică, executivul va fi nevoit să-şi dea demisia. Cabinetul de miniştri şi-a mai asumat şi anterior răspunderea pentru un pachet de legi, în data de  21 iulie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite