La hotel, ca-n tabără. Afacerea cu hosteluri prinde contur şi în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În hosteluri, tinerii leagă prietenii şi împărtaşesc experiente FOTO hostelz.com
În hosteluri, tinerii leagă prietenii şi împărtaşesc experiente FOTO hostelz.com

Abia la început de cale în Moldova, hostelurile sau aşa-numitele hoteluri pentru tineri sunt varianta perfectă pentru turiştii cu buget restrâns. Aici ai preţuri mici, condiţii decente şi posibilitatea să cunoşti oameni

Termenul de „hostel“ este puţin cunoscut în Moldova. Unii tineri au reuşit, totuşi, să descopere avantajele acestor spaţii de cazare în călătoriile lor peste hotare. Numite şi hoteluri pentru tineri, acestea sunt nişte case sau apartamente care găzduiesc turiştii cu bani puţini, dispuşi să împartă dormitorul, baia şi bucătăria cu persoane necunoscute. Sunt atraşi, în primul rând, de preţurile mici, dar şi de faptul că se simt aici ca acasă: îşi pregătesc singuri mâncarea, atmosfera e relaxantă şi pot socializa în voie.
„Acum câţiva ani, am fost cu prietenele la Odesa şi ne-am cazat la un hostel din centrul oraşului. Ni s-a părut straniu să locuim mai mulţi oameni într-o odaie cu paturi etajate, dar era mult mai ieftin decât la hotel. În plus, într-o seară prorietarii ne-au servit cu mâncare gratis“, povesteşte Polina Ceastuhin (25 de ani) din Chişinău.

În ţara noastră, acest serviciu este abia la început. Câteva hosteluri funcţionează în Capitală, majoritatea fiind în centrul oraşului. Unul se găseşte la Tiraspol. Clienţii sunt, de regulă, turişti străini, care au de ales între camere cu patru, şase, opt sau chiar zece paturi. Dacă la cele mai ieftine hoteluri din Chişinău o cameră costă 30 de euro, aici tarifele pornesc de la 5 euro pentru o noapte. Chiriaşii primesc wi-fi, ceai, cafea şi gustări gratuite, prosoape şi cearşafuri curate. „Am fost în vacanţă în Ucraina şi am văzut că hostelul este un loc unde oamenii «se coagulează». Împreună cu un coleg, ne-am pus pe treabă şi am deschis în luna martie şi noi unul la Chişinău“, spune Andrei Mescinschi, fondatorul unui astfel de hotel.

VIN NEMŢII!

Pe piaţă încearcă să intre şi Asociaţia Hostelurilor pentru Tineri din Germania, care se laudă cu 500 de unităţi, vizitate anual de peste două milioane de persoane.
„Conducerea asociaţiei este compusă din voluntari, iar principalii noştri beneficiari sunt tinerii şi elevii. În Germania, o zi de cazare costă 18 euro, dar în Republica Moldova va fi în jur de un euro, raportând la preţurile locale“, a explicat Angela Braasch-Eggert, reprezentanta organizaţiei.
Potrivit ei, proiectul este sprijinit de Ambasada Germaniei, Minsterul Educaţiei şi cel al Tineretului, Consiliul Municipal Chişinău. „Vom încheia în curând negocierile cu toţi partenerii. Din experienţele noastre anterioare, de la naşterea unei idei şi până la construcţia propriu-zisă a hostelurilor trec cinci ani“, a precizat nemţoaica.

UN GOL ÎN LEGISLAŢIE

Statutul acestui tip de cazare este însă incert. Şi asta pentru că noţiunea de „hostel“ nu se regăseşte, deocamdată, în legislaţia Republicii Moldova. „Lucrăm cu hotărârile de Guvern, cu legea turismului, care nu prevăd mai mulţi termeni, cum ar fi hostel sau popas turistic“, susţine Andrei Nica, principal consultant în Direcţia Dezvoltare Turistică de la Agenţia Turismului.
Ca să activeze legal şi să achite impozite, proprietarii hostelurilor le pot înregistra ca apartamente date în chirie sau ca hoteluri, în ultimul caz însă trebuie să se conformeze unor standarde.

INVENŢIA UNUI PROFESOR

Primul hostel a fost deschis în 1912 în oraşul Altena, Germania, de către profesorul Richard Schirrmann. Ideea unor spaţii de cazare ieftine pentru tineri i-a venit după ce a fost nevoit să înnopteze cu elevii săi în grajduri sau şcoli, în timpul excursiilor. 

Un euro ar putea costa o zi de cazare la hostel, după intrarea pe piaţă a asociaţiei germane. Acum preţurile variază între 5 şi 10 euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite