La Chişinău începe Davosul moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai unor mari companii internaţionale din peste 20 de state vor participa în perioada 5-12 iunie la Moldova Business Week, cel mai important eveniment investiţional al anului. Punctul culminant îl va constitui Conferinţa investiţională UE-Moldova, planificată pentru 12 iunie, la care va participa şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso

Cea mai importantă săptămână economică din ultimii patru ani va debuta astăzi cu Forul Exportatorilor din Moldova, la care sunt aşteptaţi reprezentanţi a circa 100 de companii şi care are drept scop construirea unui dialog între sectorul privat, cel asociativ şi autorităţi, pentru dezvoltarea potenţialului de export al ţării.

„Nu este deloc întâmplător că începem cu exportatorii. Ei sunt cei care duc şi promovează mărfurile moldoveneşti în lume şi cunosc cel mai bine care sunt principalele bariere în acest domeniu“, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr.
La forum, oamenii de afaceri vor avea posibilitatea să afle de la oficiali despre procesul de vămuire electronică a mărfurilor destinate exportului, dar şi despre prevederile Acordului de Asociere şi cel de Liber Schimb cu UE.

PRIMUL PAVILION MOLDOVENESC LA O EXPOZIŢIE INTERNAŢIONALĂ

Vineri, în cea de a doua zi a evenimentului, va fi prezentat conceptul participării Republicii Moldova la
World EXPO Milano 2015 şi va fi dezvelită macheta pavilionului naţional la expoziţia mondială.
Proiectul a fost dezvoltat de către Gorgona Architecture&Design Studio din Chişinău împreună cu artistul Pavel Brăila.

image

Macheta pavilionului Moldovei la World EXPO Milano 2015

„O îmbietoare umbră de măr verde este elementul cheie a proiectului. De la mobilier până la grinzile mari, colorate, care înconjoară structura, extinzându-se în total pe o suprafaţă de 747 metri pătraţi, totul este modelat pentru a reaminti formele unui măr feliat, evocând ideea prospeţimii şi aromei, caracteristici pe care Moldova vrea să le împărtăşească cu vizitatorii. Elementul central al pavilionului este floarea solară, plasată pe partea de sus a cubului. Este o instalaţie din oglinzi compuse din mii de faţete care captează şi reflectă lumina solară, reproiectând-o în mii de pete luminoase. Alte elemente evocative includ constelaţia planetelor care întâmpină vizitatorii la intrare şi un ecran gigantic unde va fi proiectat filmul Joc“, aşa este descrisă macheta, pe pagina web a World EXPO Milano 2015. Filmul, realizat special pentru expoziţie de Pavel Brăila, spune povestea legendarului Joc, cel mai vechi şi cel mai faimos grup de dans folcloric din Moldova, care a avut circa 7.000 de spectacole în întreaga lume.
Eugeniu Prodan, arhitect şi manager la Gorgona, spune că ideea cu floarea solară aparţine artistului Pavel Brăila, iar pe parcurs conceptul a suferit numeroase modificări. „Am pornit de la un concept bazat pe o coajă de măr şi am ajuns la un cub din sticlă de culoare verde. Am reieşit şi din ideile beneficiarilor“, explică Eugeniu Prodan.

Tot pentru vineri este preconizată desfăşurarea celei de-a doua sesiuni a Economic Diplomatic Club, platformă iniţiată în 2013 de Ministerul Economiei, care reuneşte reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău şi care are ca scop promovarea oportunităţilor investiţionale în Republica Moldova.

CE ARE IA CU ECONOMIA?

Duminică, la o pensiune din Chişinău ,se va desfăşura Festivalul Iei 2014. „Mulţi pot întreba ce are ia cu economia? De fapt va fi o posibilitate de a le arăta oamenilor de afaceri din alte state o parte din tradiţiile noastre şi o oportunitate de a atrage investiţii în turism“, a declarat ministrul Economiei Valeriu Lazăr.

image

Festivalul Iei 2014 va avea loc pe 8 iunie FOTO iefestival.md

Pe 9 iunie, vor fi organizate mai multe seminare paralele în regiunile de dezvoltare ale ţării şi anume: la Bălţi, Vulcăneşti, Hânceşti şi la Coşniţa, raionul Dubăsari. Obiectivul principal al seminarelor regionale este de a stabili necesităţile concrete de investiţii şi de a trasa perspective de atragere a investitorilor în regiuni.
Pe 10 iunie, va urma Forumul Economic Vienez, la care vor fi discutate priorităţile pentru investiţii publice în regiunile de dezvoltare şi impactul modernizării infrastructurii asupra creşterii competitivităţii, însoţite de o expoziţie a potenţialului investiţional al regiunilor, care cuprinde parcurile industriale, zonele economice libere şi alte stimulente oferite investitorilor. 

Punctul culminant al Moldova Business Week îl va constitui Conferinţa investiţională UE-Moldova, planificată pentru 12 iunie, la care va participa şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, însoţit de înalţi funcţionari europeni, manageri ai BERD şi BEI, şi reprezentanţi ai unor companii internaţionale.

BARROSO VINE CU BANI

„Această conferinţă nu se va limita la discuţii asupra investiţiilor din statele UE în Republica Moldova. Va fi o platformă pentru a oferi oportunităţi de investiţii pentru lumea de afaceri din toate statele lumii“, a ţinut să precizeze Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Moldova.
„Avem nevoie de această platformă pentru toată lumea bună de aici, de acasă. Tematicile vor viza procesele prin care trece Republica Moldova şi care constituie noi oportunităţi pentru mediul de afaceri. Este foarte important să avem posibilitatea să auzim şi mesajul ţărilor care au o experienţă în spate“, a adăugat ministrul Economiei.
„În această zi vor fi semnate şi patru acorduri privind suportul financiar suplimentar acordat de UE Republicii Moldova. Este vorba de circa 21 de milioane de euro pentru liberalizarea vizelor, 10 milioane de euro pentru sectorul energetic, 9,46 milioane de euro pentru domeniul energie şi biomasă şi 13 milioane de euro pentru dezvoltarea zonelor rurale“, a mai spus Pirkka Tapiola.

Număr-record de participanţi

La forum s-au inregistrat aproximativ 540 de participanţi, dintre care 83 din 21 de ţări (Polonia, SUA, Franţa, România, Olanda, Austria, Spania, Rusia, Australia, Belgia, Marea Britanie, Iraq, Letonia, Lituania, Germania, Italia, Ucraina, Bulgaria, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia). În plus, 20 de participanţi din Austria s-au înregistrat pe o listă aparte.
Printre directorii executivi de companii occidentale care vor participa la forum se numără cel al companiei austriece Strabag, Herbert Krutina (foto), cel al Marmara Group Foundation, Akkan Suver, al Pennsionistenverband Austria, Karl Blecha.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite