Gazoductul Ungheni – Chişinău urmează să fie construit până la finele lui 2019
0Construcţia gazoductului Ungheni – Chişinău urmează să se încheie în decembrie 2019. Proiectul tehnic va fi elaborat până în luna august a acestui an. Valoarea totală estimată a investiţiilor este de 113 milioane de euro. Despre aceasta a anunţat ministrul economiei, Octavian Calmâc, în cadrul audierilor publice cu privire la progresele şi provocările în implementarea cadrului legal în domeniul energetic, organizate la Parlament, transmite IPN.
Potrivit ministrului, gazoductul Ungheni – Chişinău urmează a fi declarat obiectiv de interes naţional pentru a simplifica procedurile de expropriere a terenurilor de pe traseul conductei, de obţinere a avizelor, a certificatelor şi a altor acte necesare.
Pentru interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova şi României, Ministerul Economiei de la Chişinău propune două opţiuni. Interconectarea asincronă se poate realiza în doi-trei ani şi necesită investiţii în valoare de circa 230 de milioane de euro. Interconectarea sincronă ar putea dura minimum 15 ani şi necesită investiţii majore în centralele electrice din Ucraina.
Prezent la eveniment, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a reafirmat sprijinul constant oferit de către Guvernul României pentru proiectele strategice de interconexiune energetică, inclusiv prin extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău şi transformarea acestuia într-un proiect cu adevărat fiabil. „Suntem conştienţi că pentru promovarea proiectelor respective este în continuare nevoie atât de voinţă politică, cât şi de angajament reciproc, în special în ceea ce priveşte chestiunile legate de identificarea unor soluţii tehnice, promovarea unor proiecte de legi necesare pentru a face posbilă finalizarea acestui proiect”, a notat ambasadorul.
Reprezentanţii Comunităţii Energetice Internaţionale au încurajat autorităţile să continue implementarea reformelor în domeniul energetic, precizând că legislaţia ajustată aquis-ului comunitar va aduce beneficii cetăţenilor. Oficialii au menţionat că reformele implementate actualmente de autorităţi au un ritm mai rapid şi sunt mult mai profunde. Comunitatea Energetică Internaţională şi-a anunţat deschiderea pentru a oferi sprijin instituţiilor din Republica Moldova în eforturile de modernizare a cadrului de reglementare a domeniului energetic.