FOTO Conferinţa globală pentru tineret 2014: Vocea tinerilor din Moldova se face auzită în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt moldoveni au mers, la începutul lunii mai, tocmai în Sri Lanka pentru a reprezenta Republica Moldova la cea mai mare conferinţă mondială dedicată problemelor tinerilor.

Conferinţa globală pentru tineret din acest an (WCY 2014) s-a desfăşurat în capitala insulei asiatice, la Colombo, în perioada 6-10 mai. La eveniment au participat circa 1.700 de oficiali de rang înalt şi tineri delegaţi din peste 170 de ţări. Printre ei s-au numărat şi opt moldoveni de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), Centrul Analitic Expert-Grup, oficiul ONU din Moldova, Asociaţia Motivaţie şi Mişcarea Scout.

CALITATEA STUDIILOR, PROBLEMĂ-CHEIE

Timp de patru zile, aceştia au muncit cot la cot, împreună cu semenii lor, la elaborarea Declaraţiei Colombo 2014 - o rezoluţie a tinerilor care, după ce va fi votată la Adunarea Generală a ONU din septembrie, va deveni o recomandare pentru guvernele din toată lumea în elaborarea politicilor de tineret.

„Am creat grupuri pentru fiecare din cele 14 probleme specifice ale tinerilor din secolul XXI, am propus soluţii şi am formulat amendamente, care au fost apoi dezbătute şi votate de reprezentanţii a circa 30 de ţări. Este pentru prima dată când tinerii au avut acces direct la scrierea unei declaraţii. Până acum, guvernele decideau totul fără participarea noastră“, explică Radu Marian de la Expert-Grup. 

Declaraţia Colombo 2014 ţinteşte probleme precum sărăcia, violenţa, angajarea în câmpul muncii, buna guvernare şi altele. Dintre toate, potrivit tinerilor noştri, cea mai stringentă în Moldova este lipsa studiilor de calitate. „În multe state, tinerii nu au deloc acces la educaţie, în timp ce la noi rata de şcolarizare este înaltă, dar calitatea şcolilor, a profesorilor, a curriculei, a tehnicilor de predare lasă de dorit“, susţine Doru Curoşu, preşedintele CNTM. „Studiile de la noi nu sunt bazate pe gândire critică şi inovaţii. Tinerii nu sunt instruiţi conform necesităţilor pieţii, nu avem educaţie financiară şi vocaţională. În plus, banii alocaţi pentru învăţământ sunt cheltuiţi greşit“, adaugă Radu.

VOR SĂ ORGANIZEZE O CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ

Deşi declaraţia nu are putere legislativă, delegaţii noştri la WCY 2014 spun că Moldova are nevoie de un astfel de document. „Guvernul o recepţionează în mod oficial şi o ia drept recomandare pentru domeniile în care există lacune. La capitolul tineret, suntem mult mai avansaţi ca europenii în ceea ce ţine de legislaţie, dar şchiopătăm la implementare. Noi ştim foarte bine să punem un concept pe hârtie, dar nu avem suficiente mecanisme, resurse şi experienţă pentru a le pune în practică. De aceea recomandările sunt binevenite“, afirmă Ana Îndoitu, delegată din partea Ministerului Tineretului.

Grupul revenit din Sri Lanka speră să continue acasă discuţiile începute la conferinţă. „Vrem să vedem cum acele concluzii pot fi folosite de tinerii de aici în discuţiile cu autorităţile centrale şi locale, să-i învăţăm să facă lobby, reieşind din aceste sugestii, să identifice soluţii şi să scrie proiecte“, spune Doru Curoşu.

Până la Adunarea Generală ONU din New York, tinerii intenţionează să organizeze şi o conferinţă naţională. „Cel mai important e ca rezoluţia scrisă prin consultarea tinerilor să fie utilizată la elaborarea documentelor oficiale şi să devină o anexă la viitoarea Strategie Naţională a Tineretului“, încheie preşedintele CNTM.

SRI LANKA, EXEMPLU PENTRU MOLDOVA

Pe lângă planuri de viitor, tinerii s-au întors acasă şi cu multe impresii despre Sri Lanka – „ţara contrastelor şi a haosului plăcut“. „E frumoasă, dar şi foarte săracă. Pe de-o parte, m-a impresionat natura exotică, bananierii de pe străzi, templele, dansurile şi costumaţiile deosebite. De cealaltă parte, am văzut realitatea dură dintr-o piaţă asemănătoare celei centrale din Chişinău“, mărturiseşte Ana.

Curios cum arată insula după ce a fost devastată de tsunami în 2010, Doru a observat că „totul s-a reconstruit de parcă nici nu a fost vreo intemperie acolo. Au drumuri impecabile, produse autohtone de o calitate înaltă, oameni care se bucură de traiul simplu, departe de globalizare“. „În Sri Lanka există două grupuri etnice mari, singalezii şi tamilii, care au trecut printr-un război civil acum câţiva ani. Totuşi, ei au învăţat să trăiască în pace şi armonie, lucrând cot la cot, ca societatea să prospere. Cred că e un model demn de urmat pentru Moldova. Deşi tensiunile între proruşi şi proromâni nu au ajuns atât de departe, starea de spirit la noi e mult mai încordată“, încheie Radu.

Recomandări pentru 14 domenii

Declaraţia Colombo 2014 conţine recomandări pe 14 domenii de tineret: buna guvernare şi transparenţă, participarea inclusivă a tinerilor, drepturile tinerilor şi globalizarea, egalitatea de gen, susţinerea grupurilor de tineri marginalizate, garantarea accesului egal la o educaţie calitativă, recreere, sport şi cultură, ocuparea forţei de muncă şi antreprenoriat, eradicarea sărăciei şi securitatea alimentară, promovarea unui mod de viaţă sănătos şi accesul la asistenţa medicală, protecţia mediului, combaterea violenţei şi promovarea păcii. Printre altele, tinerii încurajează creşterea bugetelor naţionale şi a investiţiilor în programe dedicate tinerilor, crearea centrelor regionale prietenoase tinerilor, susţinerea şi promovarea educaţiei non-formale, asigurarea accesului la educaţie sexuală şi sănătate reproductivă.

image

La una dintre sesiunile de lucru FOTO: Doru Curoşu / CNTM

image

Moldovenii au jucat cricket cu localnicii, acesta fiind cel mai popular joc din Sri Lanka

image

Doru şi Ana (centru) la un templu hindus, alături de alţi participanţi la conferinţă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite