Fadei Nagacevschi: Maia Sandu putea bloca procedura de instituire a stării de urgenţă, dar nu a făcut-o. E prea riscant pentru rating
0Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că deputaţii care „au încercat să facă show” în Parlament în şedinţa de miercuri, 31 martie, când a fost examinată posibilitatea instituirii stării de urgenţă în Republica Moldova, au susţinu „tacit” această iniţiativă, deşi încercau să dea impresia că ei se opun.
Mai mult, Fadei Nagacevschi a acuzat-o şi pe Maia Sandu că a avut posibilitatea să blocheze procedura de instituire a stării de urgenţă, dacă într-adevăr nu-şi doreşte acest lucru, însă nu a făcut-o.
„Preşedintele RM, dacă ar fi dorit să blocheze procedura de declarare a stării de urgenţă, ar fi putut să încerce să utilizeze dreptul său conform art. 88 lit. i) din Constituţie, de a suspenda HG prin care s-a solicitat Parlamentului declararea stării de urgenţă. Evident nu a făcut-o. E riscant acum pentru rating”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.
Nagacevschi a menţionat că „un grup de deputaţi au încercat să facă show prin Parlament ieri, încercând să convingă opinia publică că, scopul real al stării de urgenţă este amânarea alegerilor anticipate şi nu gestionarea crizei pandemice.”
„Am remarcat însă că aceşti deputaţi tacit au susţinut instituirea stării de urgenţă (spre exemplu, domnul Litvinenco a cerut stare de urgenţă pentru 2 săptămâni, similar solicitărilor Preşedintelui RM; alţi deputaţi PAS au venit cu propuneri privind măsurile care trebuie să le întreprindă CSE. De altfel, propunerile lor au fost preluate de Guvern pentru a le analiza conform procedurii pe platforma CSE)”, a afirmat ministrul
El susţine că „niciun partid, nici preşedintele RM care a promis alegeri anticipate imediat, nu sunt pregătiţi să-şi asume provocarea anticipatelor în condiţiile pandemice actuale.”
„Toţi vor să trecem iniţial de pandemie. Diferă doar viziunile cu privire la modalitatea de a trece de pandemie. Este cert că pentru preşedinte şi Parlament, starea de urgenţă le oferă răgaz pentru a se regrupa pentru ulterioarele lupte sau poate pentru identificarea compromisurilor politice”, a spus Nagacevschi.
În opinia lui, PAS-ul şi preşedintele Maia Sandu „sunt cei mai fericiţi la moment: nu trebuie să-şi asume provocarea alegerilor în situaţie de criză pandemică, invocând că nu e vina lor, niciunul din ei nu-şi asumă nici gestionarea crizei, nici un Guvern de criză, indiferent care nu ar fi el, aşa cum o cer restul partidelor din Parlament.”