Deficit de energie în Republica Moldova. Creșterea importului din România, una dintre soluții

0
Publicat:

Republica Moldova se confruntă cu deficit de energie, ca urmare a reducerii volumului de gaz de către Gazprom și a războiului din Ucraina, autoritățile din țara vecină fiind în căutarea unor soluții. Una dintre variante ar fi creșterea importuluii de energie din România.

Republica Moldova ar putea importa mai multă energie din România
Republica Moldova ar putea importa mai multă energie din România

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, Republica Moldova va avea deficit de energie.. 

,,Dragi cetățeni, începând cu ziua de mâine, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de luni și vom identifica resurse și pentru zilele următoare”, a notat oficialul.

Acesta a precizat că autoritățile identifică alți furnizori de energie electrică, în vederea semnării unor noi contracte. Contactați de Adevărul, reprezentanții ministerului au preciyat că rezultatelor vor fi anunțate în cursul acestei zile.

Victor Bînzari, directorul general interimar al Energocom, compania desemnată pentru a încheia contractele de achiziționare a energiei electrice, a declarat, pentru ,,Adevărul”, că un prim pas a fost făcut cu România.

,,Dacă până acum la hotar, am avut capacitatea maximă de 165 MWh, începând cu ziua de astăzi, această capacitate datorită colaborării Guvernului și cu operatorii de sistem și a  organismelor internaționale a fost mărită până la 500 MW pe oră. Acest lucru o să ne permită să importăm mai multă energie, deci până acum eram limitați tehnic”, a declarat acesta.

Între timp, Andrei Spînu a rugat populația țării să economisească lumina și a dat asigurări că pe parcursul zilei de luni nu vor fi deconectări.

,,Între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni.Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producere, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre dvs, așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”, a făcut apelul oficialului, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Unii internauți s-au arătat înțelegători și spun că vor folosi mai puțină energie electrică.

,,Vom depăși și această situație cu multă înțelepciune și solidaritate”, a scris Ana Lopatiuc.

,,Să fim uniți. Măcar în astfel de clipe să manifestam bunăvoință si răbdare. Doamne ajută!”, a notat Vera Sali. 

,,Ce și cum să mai economisim, dacă noi economisim de când ne știm. Mai stingeți lumina în parlament, căci oricum stați formal acolo, nimic nu se vede, nu faceți nimic în favoarea poporului. Incompetenți”, a scris Jana Moraru.

Recent, cel mai mare operator al sistemului de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova, Premier Energy, a anunțat despre posibile deconectări în evantai a unor categorii de consumatori. Compania ar urma să recurgă la acest pas din cauza unui deficit de energie în volum de 284 MWh.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan va livra malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău. Potrivit presei din regiune, Krasnoselski a explicat că autoritățile transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost nevoite să reducă livrările de gaze către Centrala de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

Din data de 14 octombrie, România a început furnizarea energiei electrice către Republica Moldova. Acest lucru a fost posibil, după ce au fost operate modificări ale legislației. 

Administrația de la Chișinău cumpără energie electrică de pe piața românească la un preț de 450 de RON/MWh, adică aproximativ 90 de EUR/MWh. Prețul este unul mai mic decât cele de pe piață și asigură necesarul de 30% pe care Republica Moldova nu-l mai poate primi din Ucraina, din cauza borbardamentelor ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite