„Corabia comuniştilor este trasă la fund de AIE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin  este supărat pe foştii membri ai PCRM care au părăsit formaţiunea FOTO Tudor Iovu
Vladimir Voronin  este supărat pe foştii membri ai PCRM care au părăsit formaţiunea FOTO Tudor Iovu

Plecarea lui Sergiu Sârbu din PCRM i-a făcut pe cei rămaşi în partid să acuze încă o dată liderii coaliţiei de guvernământ de implicare în destrămarea formaţiunii. Foştii membri, dar şi unii analişti nu exclud acest scenariu.

Juristul Sergiu Sârbu, cel care a adus mai multe victorii Partidului Comuniştilor în instanţe, a ieşit ieri la rampă. Fiind unul dintre cei mai activi membri, el a surprins prin decizia sa de a părăsi formaţiunea pe care a slujit-o timp de zece ani. „Nu am putut valorifica statutul de opoziţie. Ne-am lansat, în schimb, în atacuri la persoană. Dorinţa de a reveni cu orice preţ la guvernare transformă partidul într-o forţă care se radicalizează, care pierde terenul“, şi-a explicat Sârbu decizia, anunţând că, deocamdată, va fi deputat neafiliat.

Reacţiile dure ale foştilor săi colegi nu s-au lăsat aşteptate. La doar câteva minute, Marc Tkaciuk a şi lansat acuzaţiile. „Încă o achiziţie spectaculoasă a lui Plahotniuc ar trebui să demonstreze tuturor că, într-adevăr, poate cumpăra totul. Sufletele vii se transformă la cumpărare, însă, în suflete moarte. Experienţa tranzacţiilor anterioare este o confirmare“, a comentat mâna dreaptă a liderului PCRM, Vladimir Voronin.

„Nu mă interesează ce insinuează alţii. Sunt prea ocupat ca să-mi pierd timpul pentru comentarii“, ne-a declarat deranjat prim-vicepreşedintele Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc.

„Nimeni pe nimeni nu cumpără“

Unii transfugi împărtăşesc părerea lui Tkaciuk. „Şi Filat, şi Plahotniuc au un mare interes să destrame PCRM pentru că n-au succes la guvernare. AIE lucrează la greu împotriva acestui partid, dar cred în bunul-simţ al unor personalităţi care au plecat şi care n-au acceptat niciun fel de colaborare cu AIE“, spune Victor Stepaniuc, liderul Partidului Popular Socialist.

Vadim Mişin, preşedintele Partidului „Renaştere“, îl contrazice. „Sunt poveşti. Nimeni pe nimeni nu cumpără. Cei rămaşi în PCRM mai bine şi-ar vedea de treabă. Se află într-o criză fără precedent, inclusiv şi din vina noastră, a celor care am plecat“, afirmă fostul fruntaş comunist. El crede că Sârbu nu avea de ales pentru că „este cărturar“ şi că acest exemplu va fi urmat în curând şi de alţii.

La rândul său, liderul socialiştilor refuză să-şi dea cu părerea despre viitorul PCRM, dar e gata oricând să-l primească pe Sârbu în partidul său. „N-am negociat cu el să vină în echipa noastră. Noi am propus câtorva foşti colegi să ni se alăture şi ar fi câţiva pe care i-am accepta, printre care şi Sergiu Sârbu“, afirmă Igor Dodon.

„Cât încă în fruntea partidului va fi Voronin, formaţiunea va mai avea un mesaj politic şi un anumit rating. Datorită lui, PCRM are şanse să se menţină. Ar fi bine ca noile partide de stânga să se consolideze într-o singură formulă politică şi să demonstreze că nu sunt ghidate de interese de grup şi mofturi personale. Mişin, Dodon şi eu ne dorim acest lucru“, face scenarii Stepaniuc.
„Nu mor caii când vor câinii“

Nu mor caii când vor câinii

Analiştii susţin că şi cea mai recentă plecare a zdruncinat corabia PCRM, dar nu este una decisivă, care ar trage-o la fund. „Partidul Comuniştilor este în derută. Dacă ar învăţa să-şi facă aliaţi şi prieteni, ar mai avea perspective. Acum, nu are susţinere nici la Răsărit, nici în Occident, pentru că şi-a schimbat vectorul şi nu mai este credibil. Totuşi, ideea integrării euroasiatice a prins şi cred că se vor menţine pe arena politică“, susţine Igor Boţan.

În opinia lui, liderii AIE îşi doresc destabilizarea PCRM pentru că „o eventuală revanşă îi va atinge pe toţi“. „Mi se pare, totuşi, că atunci când totul se pune pe seama lui Plahotniuc, ponderea lui este mărită până la limite greu de perceput. Nu m-aş mira dacă cineva l-ar acuza că vrea să organizeze sfârşitul lumii pe 21 decembrie“, ironizează comentatorul.

Nici Arcadie Barbăroşie nu vede un final tragic pentru comunişti, chiar dacă le-au rămas 34 de mandate de deputat din 42, câte au obţinut la alegerile din 2010. „Există un segment larg de electorat care votează acest partid. Factorul principal este cuvântul «comunist» şi  liderul Vladimir Voronin. Niciun partid de stânga nu i-ar putea lua locul. Nu cred că se va destrăma. Nu mor caii când vor câinii“, spune directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice.

Plecările se ţin lanţ din 2009

Plecările din PCRM au început după eşecul alegerilor din aprilie 2009. În vară, preşedintele Parlamentului Marian Lupu a trecut la Partidul Democrat. În acelaşi an, exemplul i-a fost urmat de Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova, Svetlana Rusu şi Valentin Guznac, care au aderat la Partidul „Moldova Unită“. 

O altă lovitură grea a venit în 2011. Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc s-au regăsit în Partidul Socialiştilor. În 2012, au plecat alţi trei membri: Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc, care au format Partidul „Renaşterea“. Acum două luni, Ion Ceban a părăsit PCRM şi s-a alăturat socialiştilor. Cei şapte s-au aliat în aşa-numita fracţiune a neafiliaţilor din Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite