VIDEO Războiul drogurilor în Jamaica
0Bătălie pe viaţă şi pe moarte pe străzile capitalei jamaicane Kingston, din cauza cocainei. Cel puţin trei oameni şi-au pierdut viaţa în confruntările extrem de violente între traficanţii de droguri şi poliţie. În mai multe zone din Kingston a fost decretată stare de urgenţă.
Violenţele au izbucnit după ce autorităţile jamaicane au anunţat că îl vor extrăda în SUA pe mafiotul Christopher Coke. Cunoscut sub numele de „Dudus", interlopul a fost acuzat anul trecut de conspiraţie pentru distribuirea de marijuana şi cocaină şi de conspiraţie pentru trafic cu arme.
Războiul a atins un punct culminant, când forţele de ordine ajutate de armată au încercat să pătrundă în cartierul Tivoli Gardens, controlat de Christopher Coke în totalitate şi unde se bănuieşte că acesta se ascunde.
Baricade în Kingston
Localnicii au relatat îngroziţi că elicoptere ale guvernului au aruncat explozibili asupra vestului oraşului ca să distrugă baricadele din sârmă ghimpată, saci de nisip şi maşini vechi, ridicate de traficanţii de droguri. Autorităţile au întrerupt inclusiv alimentarea cu electricitate a zonei.
Autorităţile au decis să menţină starea de urgenţă decretată în urmă cu patru zile, când mafioţii au incendiat două secţii de poliţie.
Premierul jamaican Bruce Golding a spus că oamenii „ar trebui să lase instanţele să se ocupe de chestiunile de extrădare". Iar poliţia a lansat un apel către populaţie, potrivit căruia „toţi locuitorii cinstiţi, care respectă legea, să părăsească imediat cartierele din vestul oraşului".
Robin Hood acasă, criminal în SUA
„Dudus", spre deosebire de alţi baroni ai drogurilor, este extrem de discret. A făcut rar declaraţii presei şi a câştigat susţinerea oamenilor săraci dându-le de lucru. „Mulţi jamaicani îl consideră pe Coke salvatorul lor, un fel de Robin Hood al locului", relatează presa internaţională.
Traficantul a obţinut câteva contracte cu statul, în domeniul construcţiilor, creând astfel, în partea de vest a Kingstonului, o „minieconomie" aducătoare de locuri de muncă.
De cealaltă parte, Statele Unite îl consideră pe Coke drept „unul dintre cei mai periculoşi criminali ai lumii". În vârstă de 42 de ani, el este acuzat că a condus banda „Shower Posse", cea mai importantă organizaţie de trafic de droguri şi arme din insula cu aproape trei milioane de locuitori.
Banda lui „Dudus" are ramificaţii la New York, dar şi în restul Statelor Unite, unde livrează cantităţi mari de cocaină şi marijuana. SUA, Canada şi Marea Britanie au cerut cetăţenilor să-şi anuleze călătoriile în Jamaica, destinaţie exotică din Caraibe, vizitată anual de peste un milion de turişti.