VIDEO Război total între kurzi şi turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rebelii kurzi au ucis miercuri dimineaţă 26 de soldaţi turci în sud-estul ţării. Atacul vine după ce, marţi, într-un atentat cu bombă comis de kurzi, au fost ucişi cinci poliţişti şi trei civili turci. În acest moment, comandouri turceşti urmăresc grupuri de rebeli kurzi pe teritoriul Irakului. Premierul Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat vizita în Kazahstan şi a convocat o reuniune de urgenţă, scrie Reuters.

Unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise de rebelii kurzi a avut loc în această dimineaţă, în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Irak. În atacurile de la Cukurca şi Yuksekova (provincial Hakkari) au fost ucişi 26 de soldaţi turci şi alţi 16 au fost răniţi, relatează Reuters. Rebelii kurzi au lansat rachete asupra bazei în care se aflau aceştia.

Citeşte şi:
Explozie în Turcia: cinci poliţişti şi trei civili au murit


Este atacul cu cele mai multe victime, de 30 de ani încoace, de când militanţii kurzi au pus mâna pe arme. Imediat după atac, Turcia şi-a mobilizat armata. Comandouri turceşti s-au ciocnit deja cu trupele PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în zona graniţei, după care au plecat mai departe în urmărirea lor pe teritoriul Irakului. Avioane turceşti de război au lansat atacuri aeriene asupra ţintelor kurde din nordul Irakului.

Reuniune de urgenţă


Semn că evenimentele ar putea escalada, premierul Erdogan şi-a anulat vizita în Kazahstan şi a convocat o reuniune de urgenţă cu ministrul de Interne şi cel al Apărării, cu şefii serviciilor secrete şi generalii de armată. Ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, şi-a anulat şi el vizita pe care trebuia să o facă azi în Serbia. "Încleştarea va continua până când teroarea va lua sfârşit şi vom face totul pentru a termina treaba", a ameninţat preşedintele turc, Abdullah Gul.

Rebelii kurzi (consideraţi terorişti de Turcia, SUA şi UE) cer un Kurdistan independent. Kurzii s-au înarmat şi au început să comită atentate împotriva statului turc în 1984. De atunci, 40.000 de oameni au murit în acest conflict. În timp, au început să îşi stabilească baze în nordul Irakului, de unde fac incursiuni pe teritoriul Turciei pentru a ataca ţinte turceşti. Ultimele atacuri vin la câteva zile după ce liderul kurd Abdullah Ocalan a declarat, din închisoare, că reluarea negocierilor de pace depinde de atitudinea Turciei.

AK, partidul de guvernământ al lui Erdogan, a acceptat o reformă culturală şi politică ce îi favorizează pe etnicii kurzi. Şi, încălcând un vechi tabu, guvernul lui Erdogan a dus negocieri secrete cu Ocalan.

Însă, în urma intensificării violenţelor, autorităţile turce au adoptat o poziţie mai dură. Ziarele apropiate de puterea de la Ankara relatează deja pe larg despre un atac militar de proporţii menit să "cureţe" sud-estul Turciei de orice urmă de militant kurd.

Probleme cu vecinii

Atacurile survin în contextul în care Turcia are o relaţie tot mai tensionată cu doi dintre marii săi vecini - Iranul şi Siria. În urmă cu o săptămână, ziarele turceşti au relatat că Iranul a capturat cel de-al doilea om în ierarhia PKK, Murat Karayilan. Iranienii l-au eliberat însă după ce turcii au atacat baza unde fusese găsit Karayilan. Iranul, care a criticat decizia Turciei de a face parte din scutul antirachetă american, are şi el propriile sale probleme cu militanţii kurzi, pe care îi urmăreşte de asemenea pe teritoriul irakian. Probleme există şi în Siria, unde preşedintele Bachar al-Assad încearcă în egală măsură să reprima cererile de creare a unui Kurdistan independent.

VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite