VIDEO Julian Assange: Naţiuni întregi sunt interceptate online, avem de-a face cu un regim totalitarist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform lui Assange, infrastructură fizică necesară pentru a supune internetul unui totalitarism absolut este pregătită.
Conform lui Assange, infrastructură fizică necesară pentru a supune internetul unui totalitarism absolut este pregătită.

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today că întreaga infrastructură fizică necesară pentru a supune internetul unui totalitarism absolut este pregătită. Acesta a adăugat că întrebarea care se ridică acum este dacă procesul, care este deja în aplicare, va funcţiona până la punctul final.

Russia Today: Aşadar, ai scris această carte, „Rebeli cibernetici - Libertate şi Viitorul Internetului” bazată pe unul dintre programele care le-ai făcut pentru RT. În cadrul acesteia, susţii că internetul ne poate înrobi. Nu prea am înţeles exact deoarece internetul este un lucru, nu o fiinţă. Cine sunt cei din spatele internetului care ne înrobesc de fapt?

Julian Assange: oamenii care controlează interceptarea pe internet şi care, într-o oarecare măsură, cotrolează fizic cantităţile mari de informaţii şi liniile internaţionale de fibră optică. Cu toţii ne gândim la internet drept ceva asemănător unui tărâm platonician, unde putem arunca idei şi discuţii şi pagini web şi cărţi şi ele există undeva acolo. De fapt, ele se află pe serverele de internet din New York sau din Nairobi sau Beijing, iar informaţia ajunge la noi prin intermediul conexiunilor la satelit şi prin fibra optică.

Aşadar, cei care controlează din punct de vedere fizic internetul controlează şi spaţiul ideilor noastre şi metodele noastre de comunicare. Şi oricine este capabil să folosească aceste canale de comunicare poate intercepta naţiuni întregi şi acesta este cea mai recentă distracţie, în ceea ce priveşte statul care spionează – interceptarea naţiunilor întregi, nu a indivizilor.

RT: Sună asemenea unui scenariu din viitor, dar susţii că viitorul este deja aici.

J.A.: Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite ale Americii face acest lucru de 20, 30 de ani. Dar s-a extins acum la naţiunile de mărimi medii, chiar şi Libia lui Gaddafi a folosit sistemul EAGLE, care este produs de compania franceză AMESYS, implementat acolo în 2009, numită în documentaţia internaţională drept un sistem de interceptare la nivel internaţional.

Prin urmare, ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani este ieftinirea costurilor de interceptare individuală a persoanelor până la nivelul la care astăzi este mai ieftin să interceptezi fiecare individ, mai degrabă decât a angaja persoane specializate în a spiona.

RT: Care este alternativa, genul de alternativă utopică pe care o poţi propune?

J.A.: Alternativa utopică este aceea de a încerca şi de a câştiga indepedenţa internetului. Iar acest lucru este destul de important, întrucât dacă te gândeştii ce înseamnă civilizaţia umană, ce anume o face să fie prin excelenţă umană şi civilizată, este cunoaşterea comună despre cum funcţionează lumea, cum relaţionăm între noi, cum abordăm mediul înconjurător, care istituţii sunt corupte, care dintre ele sunt bune, care sunt modalităţile cele mai puţin greşite de a rezolva lucrurile. Iar cunoaşterea intelectuală este ceva ce o punem cu toţii pe seama internetului – şi, deci, dacă încercăm şi reuşim să o separăm de natura brută a stărilor şi a acoliţilor săi, atunci cred că avem într-adevăr şansa la o civilizaţie globală.

Dacă, pe de altă parte, simplii agenţi de securitate, ştii, oamenii care controlează armele, sunt capabili să preia controlul vieţii noastre intelectuale, să preia controlul tuturor modalităţilor noastre de comunicare unii cu ceilalţi, atunci poţi vedea cu siguranţă cât de îngrozitor ar fi rezultatul. Deoarece nu s-ar întâmpla unei singure naţiuni, se va întâmpla simultan tuturor naţiunilor. Se întâmplă pentru fiecare naţiune în parte, în ceea ce priveşte spionajul, pentru că fiecare naţiune asigură fuzionarea societăţii sale prin intermediul infrastructurii furnizate de internet.

RT: Şi în ce fel suntem noi, din ipostaza de utilizatori naivi ai internetului, dacă vrei (şi din care te exclud, bineînţeles), într-un fel dispuşi să colaborăm cu aceste persoane care colectează informaţiile personale? Ştii doar, avem cu toţii conturi de Facebook, mobile care pot fi urmărite.

J.A.: Corect. Oamenii cred, ei bine, da, eu folosesc Facebook şi poate, dacă FBI ar înainta o cerere, mi l-ar putea bloca, iar cu toţii sunt mai conştienţi de situaţia aceasta din cauza lui Petraeus (David Petraeus, fostul director al CIA – n.red.). dar nu aceasta este problema. Problema este că tot timpul, aproape tot ceea ce fac oamenii pe internet este înregistrat în permanenţă, chiar şi fiecare căutare pe internet.

Îţi aduci aminte ce îţi trecea prin minte acum un an, acum două zile, cu trei luni în urmă? Nu, tu nu ştii, dar Google ştie, îşi aminteşte.

Agenţia Naţională de Securitate din SUA care interceptează o cerere dacă depăşeşte graniţele Statelor Unite, ştie.

Deci, doar prin simpla comunicare cu prietenii, prin schimbul de mesaje electronice, prin actualizarea conturilor de Facebook, ne informăm prietenii noştri.

Iar pietenii nu Îşi informează apropiaţii. Ştii,  Stasi (Ministerul Securităţii de Stat din Germania – n.red.) a avut o pătrundere de 10% a societăţii din Germania de Est, cu o persoană din zece fiind informator la un moment dat în viaţa acestora.

Astăzi, în ţările cu cea mai mare pătrundere a internetului, precum Islanda, mai mult de 80% dintre cetăţeni au cont de Facebook, informând despre prietenii lor. Informaţia nu se duce pur şi simplu niciunde. Nu este păstrată în Islanda, ci este trimisă înapoi în SUA unde este accesată de către serviciile secrete americane şi când este răspândită prietenilor sau apropiaţilor serviciilor secrete – sute de scrisori de securitate naţională declarate publice în fiecare zi sunt eliberate de către Guvernul Statelor Unite.

RT: Aşadar, riscăm să intrăm într-un scenariu unde există două tipuri de oameni: o minoritate sigură care este foarte conştientă de funcţionarea internetului şi a lucrurilor pe care le-aţi descris, şi mai sunt doar oamenii care folosesc internetul doar pentru a face rău?

J.A.: suntem de părere că informaţia este putere şi există un transfer de informaţii în masă, ca rezultat al miliardelor de interceptări zilnice din toată lumea, de la oamenii normali, către depozitele de informaţii ale agenţiilor de stat specializate în spionaj pentru marile state şi către acoliţii lor – corporaţiile care le ajută să-şi construiască infrastructura. Aceste grupuri sunt deja foarte puternice, de aceea sunt capabile să construiască infrastructura pentru a putea intercepta pe oricine. Aşadar, cresc şi mai influente, concentrând puterea în mijlocul unui grup din ce în ce mai restrâns, ceea ce nu este neapărat rău, dar este foarte periculos odată ce apar cazuri de corupţie ale celor care deţin puterea. Deoarece puterea absolută corupe, iar atunci când devine coruptă poate afecta foarte mulţi oameni într-un timp foarte scurt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite