VIDEO Dar cu Irakul ce aţi avut? Preşedintele şi premierul irakian denunţă tirurile cu rachete iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
atac iran

Preşedintele şi şeful parlamentului din Irak au condamnat miercuri în declaraţii separate, dar ambele denotând prudenţă, tirurile cu rachete iraniene asupra a două baze militare de pe teritoriul irakian care adăpostesc trupe americane, ca represalii la uciderea de către Washington a generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, conform AFP.

La început, şeful parlamentului irakian a denunţat o „încălcare iraniană a suveranităţii irakiene“ după lansarea de către Teheran a 22 de rachete asupra a două baze irakiene care găzduiesc soldaţi americani, conform agenţiei de presă citate. „Condamnăm încălcarea iraniană a suveranităţii irakiene astăzi în zori, confirmăm refuzul nostru absolut ca părţile aflate în conflict să utilizeze arena irakiană pentru a-şi regla conturile“, menţionează într-un comunicat Mohammed al-Halbousi, fost guvernator al provinciei sunnite Anbar, unde baza Ain al-Assad a fost lovită în noaptea de marţi spre miercuri cu 17 rachete iraniene, potrivit armatei irakiene.

Mai târziu şi preşedintele irakian, Bahram Saleh, a „denunţat“ tirurile cu rachete iraniene, insistând că 'Irakul refuză să fie transformat în câmp de luptă pentru părţile aflate în conflict'. El a respins din nou 'încălcările repetate ale suveranităţii irakiene', dar fără să utilizeze termeni severi la adresa SUA, după ce parlamentul irakian a cerut anterior plecarea trupelor americane din Irak.

Generalul iranian Soleimani, considerat arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu, a fost ucis vinerea trecută într-un atac american în apropiere de aeroportul din Bagdad. Iranul a răspuns prin lovirea cu rachete a două baze irakiene adăpostind trupe ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

„Irakul nu trebuie să plătească preţul rivalităţilor exterioare“, a afirmat miercuri misiunea ONU din această ţară (UNAMI). 'Lansăm un apel urgent la reţinere şi la reluarea dialogului', adaugă UNAMI, într-un comunicat după tirurile iraniene care 'nu fac decât să ducă la escaladarea conflictului şi la o nouă încălcare a suveranităţii irakiene'.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a primit un mesaj verbal din partea Iranului în care a fost înştiinţat că riposta sa la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani este "iminentă şi în curs", a anunţat miercuri într-un comunicat purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Bagdad, potrivit Reuters.

Teheranul i-a spus lui Abdul Mahdi că va ţinti doar locaţii unde sunt prezenţi soldaţi americani, însă nu a specificat aceste locaţii, a adăugat purtătorul său de cuvânt.

Abdul Mahdi a mai fost contactat telefonic de SUA, în timp ce rachete iraniene au căzut peste aripa americană a bazei Ain al-Assad din provincia Anbar şi a bazei aeriene Harir din Erbil, a mai spus acesta.

Ministerul irakian al Afacerilor Externe a anunţat miercuri că respinge atacurile cu rachete iraniene asupra unor baze militare irakiene care găzduiesc trupe americane şi că îl va convoca pe ambasadorul Teheranului la Bagdad pentru a-i înmâna un protest, relatează Reuters.

"Ministerul de Externe respinge aceste atacuri şi le consideră o încălcare a suveranităţii Irakului", a precizat instituţia într-un comunicat.

MAE "subliniază că Irakul este un stat independent şi că securitatea sa internă este prioritatea sa. Nu vom permite ca Irakul să devină un câmp de bătălie", adaugă diplomaţia irakiană.

"Ministerul de Externe îl va convoca pe ambasadorul Republicii Islamice Iran şi îi va transmite acest lucru", a mai precizat MAE irakian.

   Americanii şi-au pierdut influenţa în Irak în timp ce Iranul a tot câştigat. Majoritatea şiită din parlamentul irakian, cu sprijinul premierului de la Bagdad, a votat duminică expulzarea soldaţilor străini din ţară începând cu cei circa 5.200 de militari americani prezenţi acolo. Pentru analişti, acest vot – ce mai trebuie acum şi pus în practică – demonstrează cât de mult au pierdut americanii din influenţă în Irak, ţară pe care au „eliberat-o” în 2003 de regimul lui Saddam Hussein. In paralel, acest vot de la Bagdad arată cât de mare a devenit influenţa Iranului în Irak.

Irakul a fost până acum constrâns să jongleze cu doi aliaţi extrem de influenţi. Pe de o parte cu Statele unite, ţară care de când l-a răsturnat de la putere pe fostul dictator Saddam Hussein în 2003 avea o puternică prezenţă militară la faţa locului. Dealfel, Washington nu doar că a cheltuit sute de miliarde de dolari în Irak în ultimii 17 ani dar a şi pierdut vreo 4.500 de militari. Pe de altă parte, regimul actual de la Bagdad este sprijinit atât politic cât şi economic de Iran, inamicul numărul unu al americanilor. De altfel, Iranul se luptă prin interpuşi pentru supremaţie în zonă şi în alte state, cum ar fi Yamen sau Liban. 

    

Americanii ar trebui să se gândească unde au greşit după distrugerea lui Saddam, spun analiştii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite