VENEZUELA: Mobilizare pentru Maduro înainte de alegeri
0În ajunul alegerii succesorului lui Hugo Chavez în Venezuela, guvernul a lansat sâmbătă, până în ultimul moment, apeluri la mobilizare în favoarea lui Nicolas Maduro, moştenitorul defunctului preşedinte carismatic, în timp ce opoziţia a acuzat încălcarea flagrantă a legilor electorale.
Preşedinte interimar de la moartea mentorului său, dispărut la 5 martie din cauza cancerului, Maduro, favorit în faţa liderului opoziţiei, Henrique Capriles, a profitat de funcţia sa pentru a-şi spori intervenţiile, în pofida încheierii campaniei electorale joi, şi a cerut populaţiei să voteze pentru “continuarea revoluţiei <Comandantului>”, relatează France Presse.
În numele moştenirii lăsate de campionul stângii latino-americane, Maduro a ameninţat din nou că va crea un complot în Venezuela, unde autorităţile au dat asigurãri că au descoperit în urmă cu câteva zile "planuri de destabilizare".
În cursul unei conferinţe de presă ţinute în prezenţa observatorilor internaţionali, şeful statului a denunţat o "campanie murdară" dusă din străinătate împotriva lui.
În ajun, guvernul a expus în faţa camerelor video puşti şi explozibili, prezentate ca arme ale paramilitarilor columbieni suspectaţi că au venit să răspândească violenţa.
La orele serii, Maduro s-a deplasat la mormântul lui Hugo Chavez, pe înălţimile capitalei Caracas, pentru a sărbători “miliţiile bolivariene”, un corp de civili creat de fostul preşedinte, în 2003.
“Valoarea supremă a acestei revoluţii o reprezintă loialitatea faţă de principiile, proiectul şi visul patriei. Şi toate acestea se rezumă în fidelitatea faţă de <Comandantul> Chavez şi moştenirea sa”, a declarat el.
Cerând "încetarea urii", Maduro a dat asigurări că, în caz de înfrângere, va reprezenta o “opoziţie a iubirii”, dar şi „de luptă”, mai ales, după cum a subliniat, dacă “dreapta va pretinde să privatizeze totul”.
Opoziţia, condusă de Capriles, în vârstă de 40 de ani, guvernatorul statului Miranda (nord), învins de Chavez în prezidenţialele din octombrie (55% faţă de 44%), a respins constant acuzaţiile de complot, afirmând că autoritãţle încearcă să răspândească teama.
“Cei care se află la putere nu fac altceva decât să abuzeze de putere, de mijloacele statului”, a declarat reprezentantul opoziţiei în cursul unei conferinţe de presă desfãşurate la Caracas.
Punând la îndoială imparţialitatea autoritãţilor electorale, el a avertizat că nu va accepta ca “voinţa poporului să fie deformată”.
Scrutinul, prevăzut într-un singur tur, are loc duminică la capătul unei campanii fulger şi agresive, dominată de spectrul lui Chavez, într-o ţarã divizată în privinţa moştenirii celor 14 ani de revoluţie şi unde 30% din populaþie trãieşte încă sub pragul sărăciei.
Autorităţile promit menţinerea programelor sociale finanţate de bogăţiile petroliere, principala resursă a Venezuelei, în timp ce opoziţia dă asigurări că acestea nu vor mai fi rezervate pentru 'protejaţii' regimului.
Pe lângă sarcina dificilă de a îi urma lui Hugo Chavez, învingătorul în alegerile prezidenţiale va trebui să se înfrunte cu un nivel crescut al delincvenţei, va trebui să administreze o economie fragilă, grevată de o datorie ce reprezintă jumătate din Produsul Intern.