Ungaria cere UE să medieze reorganizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a confirmat că Ungaria a formulat o cerere de mediere, dar şi-a declinat competenţa. Reforma administrativă a României a pus pe jar politicienii din Ungaria, care se tem că etnicii maghiari vor avea de suferit de pe urma reîmpărţirii ţării.

Sunteţi de acord cu organizarea referendumurilor pentru desfiinţarea judeţelor?

,,Dacă se realizează reorganizarea României în regiuni, mi-e teamă că se vor isca tensiuni în relaţiile româno-ungare. Trebuie găsită o soluţie, am putea cere chiar şi ajutorul Bruxelles-ului". Este declaraţia lui Richard Horcsik, parlamentar din partea Fidesz (partid la guvernare) şi preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Legislativul de la Budapesta.

Comisia Europeană a confirmat pentru „Adevărul Europa" că a fost înştiinţată de posibilitatea unei cereri de mediere a reorganizării teritoriale a României, dar spune că nu are nicio putere de a acţiona. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul ungar Viktor Orban ar fi urmat să discute, ieri seară, la Consiliul European de la Bruxelles despre regionalizarea României.

Cu câteva ore înainte, Horcsik explica pentru jurnalişti români, că reorganizarea va crea tensiuni în rândul populaţiei României, între locuitorii celor trei judeţe cu populaţie majoritar maghiară şi locuitorii din celelalte judeţe. ,,Ştiu că aceasta (reforma administrativă) este o problemă internă a României, dar trebuie să spun că nu mai este vremea problemelor şi politicilor interne în cadrul UE", a declarat oficialul de la Budapesta.

Precedentul slovac sperie Budapesta

,,Avem relaţii bune, dar trebuie găsită o soluţie la nivel guvernamental şi local. Nu-mi place naţionalismul, nici extremismul, dar sunt ungur şi este normal să fiu preocupat de problemele etnicilor maghiari din afara ţării, aşa cum un german este preocupat de soarta etnicilor germani din străinătate", a adăugat oficialul maghiar. El a explicat că reorganizarea teritorială a României a născut temeri la Budapesta şi pentru că există un precedent nereuşit în Europa. ,,Reorganizarea administrativă a Slovaciei a «rupt în două» comunitatea maghiară din această ţară", a spus el. În 1996, Slovacia a schimbat structura administrativă a ţării împărţind teritoriul său în opt regiuni, ceea ce a dus la o „ruptură" a minorităţii ungare şi la încercări de asimilare, susţine Budapesta.

Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc, lăudată

Richard Horcsik este însă de acord cu deschiderea Reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. ,,Două judeţe (Covasna şi Harghita) vor să rămână împreună. E bine că au deschis o reprezentanţă la Bruxelles.  (...) Ştiu că şi alte judeţe din sudul României au făcut-o şi nimeni nu le-a spus «de ce aţi făcut-o»?", a subliniat parlamentarul de la Budapesta. ,,Haideţi să păstrăm standardele europene. Nu este uşor, pentru că avem în spate tensiuni istorice", a mai spus Horcsik. El a amintit de măsurile luate în anii '60 de către comunişti, care au decis să desfiinţeze Regiunea Autonomă Maghiară. Totodată, oficialul ungar a precizat şi că susţine autonomia culturală a minorităţii maghiare din România, aşa cum o cer valorile europene.

Declaraţiile lui Horcsik au iscat un val de reacţii la Bucureşti. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că Ungaria nu trebuie să se amestece în deciziile României şi că Executivul European nu are atribuţii în chestiunea reorganizării administrative a ţării noastre.

„Vreau să vă spun că Bruxelles-ul nu este entitatea care decide în România, nu au nici calitatea, menirea să decidă ceea ce face Franţa, din punctul de vedere al organizării teritoriale, Polonia sau România", a subliniat Geoană. „România face parte dintr-un conglomerat de înţelegeri internaţionale, dar ar fi culmea acum ca o problemă care trebuie tranşată în România, în consultare cu Bruxelles-ul, să mă duc la un vodă străin şi să-mi spună cum să fac în România . Nu este problema Budapestei să interfereze modul în care România decide aceste lucruri", a explicat el.

Semne peste semne

Preşedintele Băsescu a declarat că, la Bruxelles, cu ocazia Consiliului de vară, va discuta cu premierul ungar despre problemele apărute în dialogul româno-ungar, adăugând că a refuzat să participe la reuniunea organizată de ambasadorul Ungariei cu ceilalţi ambasadori din UE „ca un semn". Reacţia ambasadorului ungar la Bucureşti, ­Oszkar Fuzes, citat de Mediafax, este pe măsură: „Domnul preşedinte a spus că el a trimis un semn diplomatic. Şi asta e! Am luat notă şi asta e".  Eva Galambos

"Ştiu că este o problemă internă a României, dar trebuie să spun că nu mai este vremea problemelor şi politicilor interne în cadrul UE."
Richard Horcsik
parlamentar Fidesz

Critici pentru MAE ungar

Într-un comentariu preluat de cotidianul "Népszabadsag", este criticat "diletantismul" politicii externe ungureşti, mai ales pentru cum a reacţionat în cazul atacului rectorului de la Alba Iulia. Sunt lăudate, în schimb, Internele şi Poliţia română. "În loc să se documenteze la faţa locului, să ia legătura cu autorităţile locale şi să ia poziţie pe cale diplomatică, MAE ungar a dat imediat un comunicat al cărui unic scop şi utilitate practică a fost să-i apere pe maghiarii de dincolo de graniţe".

Gáspár Miklós Tamás  filosof, politolog ungur: ,,Gesturile politicienilor sunt de-o imbecilitate fermecătoare"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite