Unde sunt combatanții Hamas? Armata israeliană a bombardat ascunzători subterane ale liderilor de vârf ai grupării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de luptători Hamas au fost uciși în încleștările cu soldații israelieni în Fâșia Gaza, potrivit armatei israeliene, care susține că a distrus eficiența în luptă a 10 din cele 24 de batalioane ale mișcării islamiste palestiniene. Totuși, nu este deloc clar ce înseamnă acest lucru întrucât luptătorii Hamas nu sunt vizibili, se arată într-o analiză The Telegraph.

Armata israeliană a preluat controlul asupra portului din Gaza FOTO ARHIVĂ
Armata israeliană a preluat controlul asupra portului din Gaza FOTO ARHIVĂ

Se spune că Mao Zedong, fondatorul Republicii Populare Chineze, ar fi făcut următoarea observație: „gherila trebuie să înoate în popor așa cum înoată peștele în mare”.

Este o lecție pe care o cunosc bine teroriștii și revoluționarii deopotrivă, de la IRA la talibani, și probabil că așa se explică aparenta absență a unui număr mare de luptători Hamas în Fâșia Gaza.

Nu este ca și cum nu ar fi avut loc lupte aprige. Pe lângă decesele bine documentate ale civililor, se știe că au existat victime atât în rândul mișcării Hamas, cât și în cel al Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI).

Sute de luptători Hamas au fost uciși până acum în încleștările din enclavă, potrivit armatei israeliene, care susține că a distrus eficiența în luptă a 10 din cele 24 de batalioane ale grupării teroriste.

Totuși, nu e clar ce înseamnă mai precis aceste cifre.

La fel ca în cazul multor grupări  neregulate și teroriste, este puțin probabil ca numărul de luptători dintr-un batalion Hamas să fie de ordinul sutelor, așa cum ar fi de așteptat într-unul israelian sau occidental.

Înainte de 7 octombrie, Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Fâșia Gaza, împărțiți în cinci brigăzi regionale și 140 de companii, potrivit IDF.

Fiecare brigadă este înarmată cu rachete, arme antitanc și echipe de lunetiști și geniști, susține armata israeliană.

Cu toate acestea, având în vedere sarcina dificilă de a lansa o operațiune militară într-o zonă urbană, puterea de foc de care dispune IDF și timpul pe care Hamas l-a avut la dispoziție să pregătească terenul (inclusiv elementul subteran), lipsa unei acțiuni militare directe și a unor victime verificabile de partea Hamas este totuși notabilă.

Parțial, motivul ar putea fi faptul că luptele din Gaza nu seamănă cu scenele la care am fost martori în cursul acțiunilor militare împotriva Statului Islamic, în Mosul, respectiv ale forțelor de rezistență irakiene, în Fallujah; ambele exemple recente de lupte urbane majore între armatele statului și forțele neregulate.

În special, până acum nu au apărut atentatori sinucigași sau camioane-capcană, care a fost unul dintre aspectele care au făcut ca acele bătălii să aibă perspective mult mai dificile.

Cel mai probabil, luptătorii Hamas nu se grăbesc, la fel ca talibanii din Afganistan, care au pus mâna pe echipamente agricole mai degrabă decât arme atunci când au fost depășiți numeric în mod covârșitor.

Este posibil ca mulți combatanți să fi scăpat prin rețeaua de tuneluri din Gaza, labirintul subteran construit de gruparea teroristă, care se întinde pe sute de kilometri sub enclavă.

Acest labirint permite combatanților Hamas să se retragă, atunci când consideră necesar, din fața forțelor israeliene care avansează și care au primit instrucțiuni stricte de a nu intra în ele.

Se crede că rețeaua de sub pământ adăpostește o serie de buncăre și centre de comandă, iar labirintul asemănător unei pânze de păianjen permite Hamas să stocheze arme, alimente, apă și combustibil.

Secțiune cu secțiune, Israelul încearcă să demoleze tunelurile cu ajutorul roboților și explozibililor, dar este puțin probabil să poată localiza, cu atât mai puțin să distrugă rețeaua în întregime.

O altă posibilitate, pe care IDF a fost reticent să o recunoască, este că teroriștii Hamas au folosit tunelurile pentru a fugi în sudul Fâșiei Gaza laolaltă cu sute de mii de civili care au fug de bombardamentele israeliene asupra nordului enclavei.

Totuși, IDF nu are capacitatea de a percheziționa și interoga fiecare bărbat capabil de luptă dintr-o populație de peste două milioane. Este posibil să găsească ascunzători de arme, centre de comandă, buncăre, tuneluri și echipamente de comunicare, dar probabil că între timp vor trece fără să știe pe lângă combatanți reali.

Israelul poate spera să intercepteze comunicațiile dintre liderii Hamas și soldații inferiori. Acest lucru i-ar putea conduce la arestarea sau uciderea comandanților și a altor persoane importante din punct de vedere strategic și ar putea, de asemenea, să diminueze capacitatea Hamas de a coordona activitățile.

Totuși, o astfel de strategie ar fi o muncă pe termen lung și este puțin probabil să producă genul de rezultate de care IDF și Benjamin Netanyahu au nevoie pentru a calma o societate îngrozită și furioasă.

IDF face progrese

Între timp, întâmpinând o rezistență limitată, trupele israeliene continuă să facă incursiuni semnificative în nordul Fâșiei Gaza.

În ciuda avertismentelor privind un asalt lung și sângeros, acestea au capturat deja sediul poliției, clădirea parlamentului și au preluat controlul asupra unui număr de spitale într-o mișcare de învăluire a inimii orașului Gaza.

La spitalul Al-Shifa, una dintre principalele ținte ale Israelului, IDF a anunțat că a găsit arme. Dar nu au ieșit la iveală prea multe dovezi că acest complex ar găzdui suficienți luptători Hamas pentru a constitui un cartier general.

Autorul articolului dă drept exemplu campania de contrainsurgență a Marii Britanii în Malaya (în prezent Malaezia) care a durat mai mult de un deceniu și a necesitat o reformă politică semnificativă pentru a fi considerată un succes. Aceasta a presupus separarea populației de gherile, inundarea țării cu personal al forțelor de securitate, angajându-se în același timp în acțiuni intense și violente pentru a-i ucide pe insurgenți.

Campaniile de contrainsurgență - pentru a ucide o idee, mai degrabă decât o facțiune armată - necesită un raport de aproximativ 50 de membri ai forțelor de securitate la fiecare individ din societate.

În lupta din Gaza, mișcarea Hamas ar putea alege să rămână ascunsă, pierzând teren și echipament , dar, în mod crucial, nu și să piardă luptători. În acest caz, este puțin probabil ca Israelul să aibă efectivele sau timpul necesar pentru a aștepta ca aceștia să se dezvăluie sau pentru a merge să îi găsească, conchide The Telegraph.

Forțele de Apărare israeliene au publicat imagini cu intrarea unui tunel al Hamas în cadrul complexului spitalului Shifa

Forțele de apărare israeliene au declarat joi că forțele sale au descoperit intrarea unui tunel terorist Hamas în complexul spitalului Shifa.

Anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a venit la aproximativ 48 de ore după ce forțele israeliene au lansat un raid asupra celui mai mare spital din Gaza, unde, potrivit acestora, se află centrul principal de comandă al Hamas.

Imaginile difuzate de IDF arată tunelul recent descoperit între clădirile din incinta spitalului.

Armata israeliană susține că a lovit locații subterane unde se ascundeau comandanți de rang înalt ai Hamas

Forțele de apărare israeliene au anunțat joi că au vizat mai mulți lideri politici și militari de top ai Hamas în două atacuri aeriene recente împotriva infrastructurii subterane a grupării teroriste din Gaza, relatează Times of Israel.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, nu a precizat dacă înalții oficiali Hamas au fost uciși în loviturile aeriene. 

Unul dintre atacuri a vizat un tunel în care se ascundeau mai mulți comandanți militari de rang înalt ai Hamas, printre care Ahmed Ghandour, șeful brigăzii din nordul Fâșiei Gaza a aripei militare Hamas, și Ayman Siam, șeful departamentului de lansare a rachetelor, a precizat Hagari.

Cealaltă lovitură a vizat un tunel în care se ascundeau membri de rang înalt ai biroului politic al Hamas, printre care Rawhi Mushtaha (prim-ministru de facto în Gaza din 2021, după ce a condus administrația guvernamentală a enclavei), Essam al-Dalis (însărcinat cu afacerile financiare) și Sameh al-Siraj (șeful securității interne), a adăugat purtătorul de cuvânt al IDF.

Hagari a declarat că nu a putut da mai multe detalii despre operațiune, dar că „se poate spune cu certitudine că zona subterană în care se aflau a fost foarte puternic avariată".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite