Trei persoane au fost condamnate la moarte pentru atacul din Piaţa Tiananmen, din 2013
0
Beijingul a condamnat la moarte trei persoane sub acuzaţia de „terorism” pentru implicarea în atacul care a avut loc în octombrie 2013 în emblematica piaţa Tiananmen din capitala Chinei. Sentinţa vine la câteva zile de la comemorarea a 25 de ani de la suprimarea violentă a protestelor pro-democraţie din 1989.
Trei persoane au fost condamnate la moarte, acuzaţi că sunt complici ai autorilor unui atentat sinucigaş comis anul trecut în Piaţa Tiananmen, a anunţat televiziunea publică chineză CCTV, citată de AFP.
Alte patru persoane au primit pedepse cuprinse întrre 5 şi 20 de ani, iar un alt bărbat a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
Cei trei autori - un bărbat, soţia şi soacra sa - au intrat cu maşina încărcată cu bidoane de benzină în poarta Oraşului Interzis, sub portretul lui Mao Zedong, într-un atac sinucigaş care s-a soldat cu alţi doi morţi şi aproximativ 40 de răniţi în rândul unor turişti loviţi cu vehiculul.
Evenimentul a declanşat imediat o importantă operaţiune a forţelor de ordine, o vastă acţiune de cenzurare pe Internet şi o încercuire a acestui cartier în care regimul comunist a înăbuşit în sânge proteste în 1989, în cadrul unei mişcări prodemocratice.
Fotografii postate online - şi şterse imediat de serviciile de cenzură - au arătat un vehicul în flăcări, din care se ridica un fum gros, în faţa celebrului portret al lui Mao la intrarea în Oraşul Interzis, care dă spre partea de nord a Tiananmen.
Doi reporteri ai AFP au afirmat că au fost reţinuţi şi că materialul le-a fost confiscat, în timp ce încercau să se apropie de Tiananmen, piaţă care simbolizează puterea politică în China.
Principala staţie de metrou care duce în piaţă a fost închisă, a anunţat compania care administrează metroul din Beijing.
ncidentul a fost comentat rapid pe reţelele de socializare chineze, din cauza rolului nevralgic şi istoric al Pieţei Tiananmen. "Ce se întâmplă în Tiananmen? Sunt maşini de poliţie şi ambulanţe peste tot!", a întrebat pe un microblog un internaut care se afla în apropierea zonei.
Alţi internauţi emiteau ipoteza unui gest intenţionat al ocupanţilor vehiculului, dată fiind slaba posibilitate a unui astfel de accident în acest loc.
"Este, oare, Tiananmenul, în 2013, teatrul unei autoincendieri?", s-a întrebat altul. Începând din 2009, aproximativ 120 de tibetani au săvârşit acest gest disperat în semn de protest faţă de tutela chineză.
Garduri pentru blocarea vederii
Potrivit unei jurnaliste AFP aflate în apropierea pieţei, poliţiştii au început să ridice garduri înalte pentru a ascunde vederii zonele în care maşina a luat foc.
Întrebată dăcă este vorba despre un act terorist, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying, a răspuns că "ignoră detalii despre ceea ce s-a întâmplat" în Piaţa Tiananmen.
În China, brutalitatea cu care Beijingul a intervenit pentru a suprima „incidentul de la 4 iunie”. „Incidentul” era, de fapt, un amplu val de proteste anticomunism. Peste un milion de chinezi au fi participat la mişcare. 4.000 dintre ei au fost ucişi, alte aproape 2.000 au fost arestate.
25 de ani mai târziu, aparatul de cenzură chinez interzice menţionarea acestei date. Pe Sina Weibo, cel mai popular sistem de microblog din China, data de 4 iunie a fost întotdeauna cenzutată, la fel 4 iunie 1989, precum şi „64“ - iunie 4 - , „0604“, „06.04“ şi mai nou cifra „25“ (aceasta este cel de-al 25-lea an de la masacru). Mai mult, până şi cifra „35“ deoarece 4 iunie este numit pe internet, de asemenea, „35 mai”, pentru a scăpa de cenzură.
[<a href="//storify.com/elenadumitru22/tiananmen-25-de-ani-mai-tarziu" target="_blank">View the story "Tiananmen: 25 de ani mai târziu" on Storify</a>]