Summit istoric la Bagdad: Abdel Fattah el-Sisi, primul lider egiptean care vizitează Irakul în ultimii 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barham Salih (centru) găzduindu-i pe Abdullah al II-lea (stânga) si Abdel Fatah el-Sisi FOTO EPA-EFE
Barham Salih (centru) găzduindu-i pe Abdullah al II-lea (stânga) si Abdel Fatah el-Sisi FOTO EPA-EFE

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi au participat duminică la un summit tripartit la Bagdad, în cadrul unei rare vizite în Irak - prima a unui şef de stat egiptean în ultimii 30 de ani, relatează AFP.

Abdullah al II-lea al Iordaniei a efectuat o vizită la Bagdad la începutul lui 2019 - pentru prima oară după zece ani -, iar al-Sisi este primul preşedinte egiptean care efectuează o vizită în Irak de la invazia Kuwaitului a fostului dictator irakian Saddam Hussein, în 1980.

Relaţiile diplomatice ale Bagdadului cu Cairo au continuat, însă, să se îmbunătăţească în ultimii ani, iar numeroşi oficiali de rang înalt din ambele ţări au efectuat vizite reciproce.

Regele Iordaniei şi preşedintele Egiptului au fost primiţi duminică de către preşedintele irakian Barham Salih şi de către premierul irakian Mustafa al-Kadhimi.

Această reuniune constituie „un mesaj elocvent în faţa uriaşelor provcări regionale. Redresarea Irakului deschide calea unui sistem integrat al regiunii noastre, bazat pe lupta împotriva extremismului, respectarea suveranităţii şi parteneriatul economic”, a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter Saleh.

Guvernul irakian a anunţat la rândul său, pe Twitter, că summitul abordează o cooperare politică şi economică, o consolidare a investiţiilor şi a „eforturilor comune în lupta împotriva terorismului”.

Irakul este puternic angajat într-o apropiere de aliaţii arabi ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu - Arabia Saudită, Egiptul şi Iordania - şi susţine în mod activ o reintegrare a Siriei în Liga Arabă.

Delegaţii iraniene şi saudite s-au întâlnit, în aprilie, la Bagdad, care vrea să devină indispensabil ca mediator regional, pentru a evita să fie redus la un teren de confruntări armate între aceste puteri.

Iranul şi Arabia Saudită, doi mari inamici regionali, şi-au întrerupt relaţiile diplomatice de peste cinci ani, adâncind o linie de fractură în peisajul Orientului Mijlociu.

Riadul, un aliat al Stateor Unite, şi Teheranul, un inamic al Statelor Unite, susţin tabere opuse în principalele conflicte din regiune, în Yemen, Siria şi Irak. Ele se înfruntă, de asemenea, în Liban şi Bahrain.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite