Șeful serviciului israelian de informaţii îl acuză pe Netanyahu că a vrut să-l demită din motive personale, fiind nemulțumit de lipsa de loialitate

0
0
Publicat:

Ronen Bar, șeful serviciului de informaţii interne al Israelului (Shin Bet), declară că demersul lui premierului de a-l demite a fost determinat de refuzul acestuia de a spiona protestatarii israelieni și de a perturba procesul de corupție al lui Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu/FOTO: Shutterstock
Benjamin Netanyahu/FOTO: Shutterstock

Într-o declaraţie sub jurământ transmisă la Curtea Supremă, Ronen Bar a declarat că demersul din martie al lui Netanyahu de a-l demite nu s-a bazat pe motive profesionale, ci a fost determinat de aşteptări nesatisfăcute de loialitate personală faţă de prim-ministru, scrie News.ro.

În replică, biroul lui Netanyahu a respins declaraţia sub jurământ, despre care a spus că este „plină de minciuni”.

Decizia demiterii, luată de premier în martie, a fost suspendată de Curtea Supremă, după ce organele de supraveghere politică şi parlamentarii opoziţiei au susţinut că demiterea este ilegală.

De asemenea,  mai multe organizații au făcut la acea vreme apel la mitinguri, în timp ce liderul opoziţiei, Yair Lapid, anunțase că partidul său centrist Yesh Atid va lansa o acţiune în justiţie.

Guvernul Israelului l-a susţinut pe Netanyahu, care a declarat că şi-a pierdut încrederea în Bar din cauza eşecului agenţiei de a preveni atacul din 7 octombrie, o eroare de securitate care a condus la cea mai sângeroasă zi din istoria ţării.

Cu toate acestea, Bar susține că încercarea de a-l demite a început la mai bine de un an după atac, aducând în discuție o serie de evenimente din perioada noiembrie 2024-februarie 2025, despre care a spus că par să fi determinat măsurile luate de prim-ministru împotriva sa.

Un alt motiv invocat sunt anchetele demarate de Shin Bet privind legăturile ilegale dintre asociaţii lui Netanyahu şi Qatar. Această ţară este unul dintre negociatori în discuţiile cu Hamas şi, de asemenea, un susţinător al grupului palestinian.

Bar a declarat, de asemenea, că a refuzat să semneze o măsură de securitate prin care Netanyahu ar fi urmat să nu mai depună mărturie la propriul său proces pentru corupţie. Netanyahu, care neagă orice infracţiune, a început să depună mărturie în procesul său de lungă durată în decembrie. Biroul său a negat că ar fi cerut o amânare.

Bar a citat, de asemenea, ceea ce el a descris ca fiind cereri nesatisfăcute din partea lui Netanyahu pentru ca serviciile de informaţii să acţioneze împotriva protestatarilor antiguvernamentali.

Biroul lui Netanyahu a declarat că declaraţia lui Bar confirmă că acesta „a eşuat lamentabil” pe 7 octombrie. „Doar acest motiv impune încetarea funcţiei sale”, a declarat acesta.

Biroul a negat, de asemenea, că decizia de concediere a lui Bar a avut ca scop zădărnicirea aşa-numitei anchete „Qatargate” privind acuzaţiile de legături financiare între Qatar şi consilierii lui Netanyahu. „Concedierea nu a fost menită să împiedice ancheta. Mai degrabă, ancheta a fost menită să împiedice demiterea”, a declarat Biroul.

Bar şi-a asumat eşecul Shin Bet în prevenirea atacului din 7 octombrie şi a declarat că va demisiona înainte de sfârşitul mandatului său.

Curtea Supremă, după ce a audiat, la 8 aprilie, argumentele organizaţiilor de supraveghere şi ale deputaţilor din opoziţie, care au afirmat că demiterea lui Bar a încălcat procedura corectă şi a fost afectată de un conflict de interese, nu s-a pronunţat încă asupra cazului.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite