Secretarul general adjunct al NATO, apel la unitate în faţa unei Rusii din ce în ce mai agresive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rose Gottemoeller

Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a pledat luni pentru unitatea Alianţei Nord-Atlantice în faţa a ceea ce ea a numit „provocări de securitate complexe şi îngrijorătoare“, în special, o „Rusie din ce în ce mai agresivă“, într-un discurs rostit în încheierea Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfăşurat la Halifax (Canada), potrivit portalului lapresse.ca.

În discursul său, Gottemoeller şi-a exprimat îngrijorarea faţă de dorinţa Rusiei de a-şi extinde şi moderniza forţele armate, precum şi preocuparea faţă de dezvoltarea unei noi rachete ruseşti cu rază intermediară care - potrivit ei - ar putea lansa o ogivă nucleară în centrul Europei în câteva minute. 'Aceasta ameninţă direct unul din tratatele cele mai importante privind controlul armelor din perioada Războiului rece: Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare' (INF), a declarat Gottemoeller, referindu-se la racheta de tipul 9M729 sau SSC-8 (în codificarea NATO).

Tratatul INF din 1987 nu numai că a redus numărul de rachete nucleare deţinute de cele două superputeri, dar a eliminat şi o întreagă clasă de arme, a declarat secretarul general adjunct. „Noul sistem de armament rusesc ameninţă în mod grav Tratatul INF“, a insistat ea, menţionând că Statele Unite nu dispun de noi rachete cu rază intermediară în Europa.

Diplomatul american a admis că nimeni nu doreşte o nouă cursă a înarmării sau o revenire la Războiul rece, dar a apreciat că Rusia trebuie să ia măsuri pentru a calma „preocupările foarte grave“ ale NATO. Potrivit ei, este esenţial ca Alianţa Nord-Atlantică să vorbească pe o singură voce şi într-o poziţie de forţă în faţa unor astfel de provocări pentru securitatea membrilor săi.

Ministrul apărării canadian, Harjit Sajjan, s-a adresat de asemenea adunării, argumentând că o creştere a cooperării este necesară mai mult ca oricând împotriva ameninţărilor militare şi netradiţionale, cum ar fi atacurile cibernetice şi tacticile hibride, care urmăresc să modeleze sau să schimbe opinia publică prin diverse platforme sociale.

Stoltenberg: UE nu trebuie să concureze cu NATO în problema asigurării securităţii

În Europa nu trebuie să existe o alternativă la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în cadrul reuniunii miniştrilor Apărării din UE, desfăşurată azi la Bruxelles, transmite TASS. „Am spus în repetate rânduri că eforul Uniunii Europene de a-şi asigura securitatea nu trebuie să devină o concurenţă pentru NATO, deoarece Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul fundament al securităţii în Europa”, a precizat sursa citată.

Secretarul general al NATO a salutat efortul ţărilor UE de a se consolida în jurul problemelor de securitate şi a subliniat că aceasta ar trebui doar să completeze activitatea Alianţei, dar nu să o substituie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite