Rusia a încercat asasinarea directorului unei firme de armament care trimitea obuze și vehicule militare în Ucraina. Cum a fost dejucat planul Moscovei
0Serviciile secrete americane au descoperit la începutul acestui an că guvernul rus a planificat asasinarea directorului executiv al unui puternic producător german de armament care a produs obuze de artilerie și vehicule militare pentru Ucraina, potrivit a cinci oficiali americani și occidentali familiarizați cu acest episod.
UPDATE: Politicieni germani s-au declarat revoltaţi după ce o anchetă publicată de CNN a dezvăluit un presupus complot pus la cale de Rusia privind asasinarea directorului executiv al producătorului german de armament Rheinmetall, companie care produce obuze de artilerie şi vehicule militare pentru Ucraina, relatează vineri dpa.
Potrivit informaţiilor publicate joi de CNN, serviciile de informaţii americane au descoperit la începutul acestui an planuri ale guvernului rus de a-l asasina pe Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall.
CNN, care a citat "cinci oficiali americani şi occidentali care cunoşteau acest episod", a afirmat că autorităţile germane au fost informate în legătură cu acest complot şi că au întărit securitatea pentru Papperger la acea vreme.
CNN a declarat că un oficial al guvernului german a confirmat că Berlinul a fost avertizat în legătură cu această situaţie.
Rheinmetall nu a dorit să facă declaraţii în legătură cu acest subiect.
Compania este unul dintre cei mai mari producători din lume de obuze de artilerie şi tancuri şi a început să crească producţia după invazia Rusiei din 2022 asupra Ucrainei.
În februarie, Rheinmetall a anunţat că intenţionează să deschidă şi o fabrică de muniţie în Ucraina.
Preşedintele Comisiei de apărare din parlamentul german, Marcus Faber, s-a numărat printre oficialii care au reacţionat imediat la informaţiile apărute în presă privind presupusul complot.
"Acest lucru demonstrează încă o dată că Rusia îşi aduce războiul şi teroarea în Europa. Regimul Putin atentează acum şi la vieţile cetăţenilor germani", a declarat Faber pentru tabloidul german Bild.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, Michael Roth, a declarat pentru Bild că preşedintele rus Vladimir Putin "nu duce doar un război de anihilare împotriva Ucrainei, ci şi împotriva susţinătorilor acesteia şi a valorilor noastre".
Complotul a făcut parte dintr-o serie de planuri ale Rusiei de a asasina directori din industria de apărare din întreaga Europă care sprijineau efortul de război al Ucrainei, au declarat aceste surse. Planul de a-l ucide pe Armin Papperger, un goliat cu părul alb care a condus forța de producție germană în sprijinul Kievului, a fost cel mai matur.
Atunci când americanii au aflat de acest efort, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au reușit să îl protejeze pe Papperger și să dejucă complotul. Un oficial guvernamental german la nivel înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat de SUA cu privire la complot, scrie edition.cnn.com.
De mai bine de șase luni, Rusia desfășoară o campanie de sabotaj în întreaga Europă, în mare parte prin intermediari. A recrutat amatori locali pentru orice, de la atacuri incendiare asupra depozitelor legate de arme pentru Ucraina până la acte minore de vandalism - toate menite să blocheze fluxul de arme din Occident către Ucraina și să diminueze sprijinul public pentru Kiev.
Dar informațiile care sugerau că Rusia era dispusă să asasineze cetățeni privați au subliniat oficialilor occidentali cât de departe este dispusă să meargă Moscova într-un război paralel din umbră pe care îl poartă în Occident.
Papperger a fost o țintă evidentă: compania sa, Rheinmetall, este cel mai mare și cel mai de succes producător german de proiectile de artilerie de 155 mm care au devenit arma decisivă în războiul de uzură din Ucraina. În următoarele săptămâni, compania va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina, un efort despre care o sursă familiarizată cu informațiile a declarat că este foarte îngrijorător pentru Rusia. După o serie de câștiguri la începutul acestui an, efortul de război al Moscovei a stagnat din nou pe fondul apărării ucrainene redobândite și al pierderilor semnificative de personal.
Seria de comploturi, care nu a fost raportată anterior, ajută la explicarea avertismentelor din ce în ce mai stridente din partea oficialilor NATO cu privire la gravitatea campaniei de sabotaj - una care, în opinia unor oficiali de rang înalt, riscă să treacă pragul unui conflict armat în Europa de Est.
"Vedem sabotaje, vedem comploturi de asasinat, vedem incendii provocate. Vedem lucruri care au un cost în vieți omenești", a declarat marți reporterilor un înalt oficial NATO. "Cred cu tărie că asistăm la o campanie de activități secrete de sabotaj din partea Rusiei care au consecințe strategice".
Consiliul Național de Securitate a refuzat să comenteze existența complotului rusesc și avertismentul SUA către Germania. Dar, purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson, a declarat într-o declarație: "Intensificarea campaniei de subversiune a Rusiei este un lucru pe care îl luăm extrem de în serios și asupra căruia ne-am concentrat intens în ultimele câteva luni. Statele Unite au discutat această problemă cu aliații noștri din NATO și lucrăm activ împreună pentru a expune și a întrerupe aceste activități", a spus ea. "De asemenea, am fost clari că acțiunile Rusiei nu vor descuraja aliații să continue să sprijine Ucraina".
Oficialii germani au refuzat să comenteze detaliile raportului CNN. Dar, vorbind joi în marja summitului NATO de la Washington, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că aceasta arată cum Rusia "duce un război hibrid de agresiune" împotriva aliaților europeni.
"Am văzut că au existat atacuri asupra fabricilor. Și acest lucru subliniază încă o dată că noi, ca europeni, trebuie să ne protejăm cât mai bine posibil și să nu fim naivi", a spus Baerbock.
Într-o declarație separată trimisă la CNN, Ministerul german de Interne a declarat că Berlinul "nu va fi intimidat de amenințările rusești", subliniind că acestea vizează în mod fundamental "subminarea sprijinului Germaniei și al partenerilor noștri pentru Ucraina în apărarea sa împotriva războiului rusesc de agresiune".
Un purtător de cuvânt al Rheinmetall, Oliver Hoffman, a refuzat să comenteze.
"Măsurile necesare sunt întotdeauna luate în consultare regulată cu autoritățile de securitate", a spus Hoffman.
CNN a cerut ambasadei Rusiei la Washington să comenteze.
Membrii NATO doresc să consolideze schimbul de informații
Campania de sabotaj a Rusiei a reprezentat un punct major de discuție în rândul oficialilor NATO reuniți la Washington pentru summitul dedicat celei de-a 75-a aniversări a blocului. NATO a încercat să îmbunătățească schimbul de informații în cadrul alianței, astfel încât națiunile să fie capabile să facă legătura între ceea ce altfel ar putea părea a fi activități infracționale disparate, specifice propriei țări.
Dar campania - și în special dorința Rusiei de a lua măsuri letale împotriva cetățenilor europeni pe teritoriul străin - a ridicat întrebări dificile cu privire la modul în care alianța ar trebui să răspundă. În teorie, în conformitate cu articolul 5, un atac armat asupra unui stat membru NATO este un atac asupra tuturor.
Campania de sabotaj a Rusiei a semănat, uneori, cu o abordare prin împușcare efectuată de amatori. Unele dintre infracțiunile legate de această campanie nu au avut legături evidente cu conflictul din Ucraina; de exemplu, prim-ministrul polonez Donald Tusk a sugerat public că un incendiu la un magazin IKEA din Lituania ar fi putut fi opera Rusiei. În Polonia, conform CNN, un ucrainean a fost recrutat prin Telegram de un intermediar rus pe care nu l-a întâlnit niciodată în persoană și a fost plătit cu doar 7 dolari pentru a picta graffiti împotriva războiului. Ulterior, i s-a cerut să planteze camere de supraveghere și să incendieze gardul unei companii de transport deținute de ucraineni.
Unii analiști s-au referit la acest efort ca la o campanie "hibridă", una care utilizează instrumente non-militare precum propaganda, înșelăciunea și sabotajul. Însă oficialii americani și europeni se înăspresc treptat împotriva definirii eforturilor de sabotaj ale Rusiei în acest mod.
"Resping fundamental ideea că ceea ce vedem este o campanie hibridă din partea Rusiei. Există elemente hibride ale acesteia. Când mă gândesc la "hibrid", mă gândesc la ... distrugerea monumentelor", a declarat înaltul oficial NATO. "Lucruri care corespund definiției tradiționale de sub pragul unui conflict armat".
Deoarece Rusia recrutează agenți pentru a provoca incendii și pentru a pune la cale asasinate - acțiuni letale - "nu sunt la fel de încrezător că toate acestea se încadrează sub acest prag pe care îl implică 'hibrid'", a declarat oficialul.
Nu a fost clar dacă informațiile referitoare la Rheinmetall sugerează că Rusia intenționează să îl ucidă pe Papperger direct sau să angajeze un mandatar local.
Alte eforturi ale Rusiei au fost mult mai serioase decât un mic graffiti sau vandalizarea mașinii unui diplomat: Bazele militare americane din Europa au fost plasate într-o stare de alertă sporită săptămâna trecută, pentru prima dată într-un deceniu, după ce SUA au primit informații potrivit cărora actori susținuți de Rusia ar intenționa să efectueze atacuri de sabotaj împotriva personalului și instalațiilor militare americane, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu această chestiune.
În aprilie, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați pentru că ar fi plănuit, în numele Rusiei, atacuri cu bombă și incendieri asupra unor ținte, inclusiv facilități militare americane.
În martie, la Londra, mai mulți bărbați au fost acuzați că au colaborat cu serviciile de informații ruse pentru a incendia un depozit legat de Ucraina. Polonia investighează dacă un atac incendiar care a distrus cel mai mare mall din Varșovia în luna mai a avut legătură cu Rusia și a arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj legate de Rusia, a declarat prim-ministrul în luna mai. Iar autoritățile franceze au reținut luna trecută un bărbat ruso-ucrainean care ar fi construit bombe în cadrul unei campanii de sabotaj orchestrate de Moscova.
"O fac acum pentru că ei cred că, având în vedere că în vest au loc o serie de alegeri, aceasta este o ocazie excelentă de a încerca să submineze sprijinul public pentru Ucraina", a declarat oficialul NATO de rang înalt.
Oficialul a mai spus că Rusia vede o fereastră de oportunitate înainte ca arme și muniții suplimentare promise de Occident să ajungă pe câmpul de luptă din Ucraina.
Pentru Rusia, acesta "este un moment prielnic pentru a viza Occidentul în acest tip de operațiuni pentru a încerca să submineze sprijinul și să împiedice fluxul de arme acolo".