Video Putin și Xi Jinping îl sfidează pe Trump și arată că sunt uniți, la parada de Ziua Victoriei de la Moscova

0
0
Publicat:

Vladimir Putin organizează o paradă militară uriașă la Moscova, în timp ce Rusia marchează cea de-a 80-a aniversare a triumfului Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

image

Douăzeci și nouă de lideri, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și mâna dreaptă a lui Putin în Europa, belarusul Alexander Lukașenko, sunt prezenți la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie.

Putin a dat mâna și s-a fotografiat cu Xi, vineri dimineață, înainte ca liderii mondiali să se așeze la locurile lor înaintea paradei, președinții rus și chinez fiind așezați unul lângă celălalt, potrivit Daily Mail.

Mai târziu, ei vor inspecta echipamente militare, inclusiv rachete balistice intercontinentale, pe lângă un mausoleu care conține trupul lui Vladimir Lenin - părintele Uniunii Sovietice.

Putin speră ca această zi să fie una a fastului, circumstanțelor și patriotismului, scrie ziarul britanic.

Dar omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, a semănat temeri în capitala rusă că festivitățile de Ziua Victoriei s-ar putea să nu se termine cu bine, afirmând că nu poate „garanta siguranța” liderilor mondiali care aleg să participe.

Ucraina a atacat Moscova cu drone timp de mai multe zile în această săptămână, iar Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au încălcat o încetare a focului de 72 de ore declarată de Putin.

Kremlinul afirmă că participarea unor aliați ai Rusiei precum Xi, Lula da Silva și câteva zeci de lideri din fosta Uniune Sovietică, Africa, Asia și America Latină arată că Rusia nu este izolată, chiar dacă foștii aliați occidentali ai Moscovei din cel de-al Doilea Război Mondial vor să stea deoparte.

Din Europa, vor participa liderii Serbiei și Slovaciei.

„Victoria asupra fascismului, obținută cu prețul unor sacrificii enorme, are o semnificație eternă”, i-a spus Putin lui Xi la Kremlin. „Nenumăratele sacrificii făcute de ambele noastre popoare nu ar trebui uitate niciodată”.

La precedentele festivități de Ziua Victoriei, mii de militari au mărșăluit prin Piața Roșie din Moscova, flancați de vehicule blindate, tancuri și arme nucleare, sub privirile președintelui rus și ale cercului său restrâns.

Efortul de înfrângere a naziștilor - în care au pierit aproximativ 26 de milioane de sovietici, conform estimărilor conservatoare - joacă un rol extrem de important în conștiința colectivă rusă și este folosit de Putin și de Kremlin pentru a maximiza sprijinul pentru războiul de astăzi din Ucraina.

Este atât de important pentru Kremlin ca Ziua Victoriei să se desfășoare fără probleme, încât președintele rus a declarat chiar o încetare a focului de trei zile în războiul său împotriva Ucrainei, în perioada 8-10 mai, în încercarea de a proteja sărbătorile.

Toate rețelele de telefonie mobilă și transmisiile de date pe internet au fost întrerupte în centrul Moscovei ca măsură suplimentară de securitate.

Dar Zelenski, al cărui popor a fost ținta fără discriminare a rachetelor și dronelor ucigașe ale Rusiei timp de mai bine de trei ani, a respins categoric oferta de armistițiu și a avertizat că Moscova ar putea fi amenințată de lovituri aeriene.

Ca și cum i-ar demonstra punctul de vedere, Ucraina a lansat la începutul acestei săptămâni un val de peste 100 de drone deasupra Rusiei de Vest, forțând închiderea sau anularea zborurilor pe toate cele patru aeroporturi din Moscova, chiar dacă militarii ruși au efectuat exerciții de repetiție înainte de ziua cea mare.

În timp ce Rusia se pregătește astăzi să prezinte cea mai bună tehnologie militară a sa, unul dintre cei mai importanți oficiali europeni din domeniul informațiilor a avertizat că Moscova se pregătește să ducă un război major.

image

Șeful serviciilor de informații militare olandeze , viceamiralul Peter Reesink, a avertizat dur: „Rusia produce mult mai multă artilerie, de asemenea cu ajutorul altor țări, decât are nevoie pentru războiul cu Ucraina”.

Putin nu numai că își reface stocurile epuizate, dar mută noi unități de artilerie spre granițele NATO, inclusiv spre țările baltice și Finlanda, a declarat el pentru Politico.

„Acesta este un indiciu pentru noi că își consolidează capacitatea”.

În timp ce Rusia se pregătea să găzduiască paradele de astăzi, miniștrii de externe ai UE s-au reunit în Ucraina pentru a conveni asupra unui tribunal special pentru crime de război menit să îl prindă pe Putin și aproape două duzini de alți lideri ruși.

„Nu va exista impunitate. Vor exista responsabilități pentru crimele comise”, a declarat Kaja Kallas, șeful diplomației UE.

Criticându-i pe liderii aflați pe podium cu Putin la Moscova, ea a spus: „Vreau să subliniez că toți cei care susțin cu adevărat pacea nu pot sta alături de Putin, care a început acest război de agresiune la scară largă în Ucraina...Cei care susțin cu adevărat pacea ar trebui să fie în Ucraina mai degrabă decât la Moscova”, a declarat ea, în timp ce UE anunța un nou pachet major de ajutor pentru Ucraina.

Evenimentele de Ziua Victoriei au loc în întreaga țară, cu petreceri de stradă și procesiuni până la Vladivostok, la aproape 4 000 de mile distanță de Moscova.

Chiar dacă puțini veterani ai „Marelui Război pentru Apărarea Patriei” mai sunt în viață la 80 de ani după ce Berlinul a căzut în mâinile Armatei Roșii, victoria asupra Germaniei naziste rămâne cel mai important și venerat simbol al puterii militare sovietice și rusești.

Trupele naziste au invadat o mare parte din vestul Uniunii Sovietice în iunie 1941, înainte de a fi respinse până la Berlin, unde steagul cu secera și ciocanul al URSS a fost arborat deasupra capitalei ruinate.

SUA, Regatul Unit, Franța și alți aliați marchează sfârșitul războiului din Europa pe 8 mai.

În acest an, Putin s-a angajat să demonstreze că puterea militară a Rusiei nu a fost diminuată, cu niveluri de producție de artilerie și alte muniții care arată că Rusia se asigură că poate purta războaie pe termen nelimitat.

Unii experți ruși se tem că Putin depinde acum de o economie de război și nu-și poate opri dependența militară.

De la venirea sa la putere în ultima zi a anului 1999, Putin a făcut din ziua de 9 mai o parte importantă a agendei sale politice, cu demonstrații de putere militară.

Putin vorbește adesea despre istoria familiei sale, împărtășind amintiri despre tatăl său, care a luptat pe front în timpul asediului nazist al orașului și a fost grav rănit.

După cum povestește Putin, tatăl său, pe nume Vladimir, s-a întors acasă dintr-un spital militar în timpul războiului și a văzut muncitori care încercau să o ia pe soția sa, Maria, care fusese declarată moartă de foame.

Dar bătrânul Putin nu a crezut că ea murise - spunând că doar își pierduse cunoștința, slăbită de foame.

Primul lor copil, Viktor, a murit în timpul asediului, la vârsta de 3 ani, fiind unul dintre cei peste 1 milion de locuitori din Leningrad care au murit în timpul blocadei de 872 de zile, majoritatea din cauza foametei.

Timp de mai mulți ani, Putin a purtat o fotografie a tatălui său în marșurile de Ziua Victoriei - la fel ca și alții care își onorau rudele care erau veterani de război - în ceea ce a fost numit „Regimentul nemuritor”.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite