Patru ţări din Uniunea Europeană solicită intervenţia Curţii Penale Internaţionale cu privire la conflictul din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la declanşarea conflictului din Siria în martie 2011, peste 60.000 de persoane au fost ucise FOTO Reuters
De la declanşarea conflictului din Siria în martie 2011, peste 60.000 de persoane au fost ucise FOTO Reuters

ONU trebuie să reclame sângerosul conflict din Siria la Curtea Penală Internaţională (CPI), sunt de părere patru ţări membre ale Uniunii Europene într-o scrisoare comună dată publicităţii vineri.

“În cursul conflictului din Siria au fost comise crime oribile, însă fără consecinţe pentru autorii acestora” până în prezent, scriu şefii diplomaţiilor austriacă, daneză, irlandeză şi slovenă.

“Dată fiind profunda îngrijorare în legătură cu acest subiect şi absenţa urmăririi penale în Siria, cerem Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să reclame urgent situaţia din Siria la CPI”, se arată în documentul citat.

“A reclama acest caz la CPI ar face limpede pentru orice combatant din rândul tuturor părţilor implicate în conflict că, în final, crimele cele mai grave vor fi pedepsite”, fie că este vorba despre forţele guvernului de la Damasc, fie de rebeli, menţionează cei patru miniştri.

Scrisoarea lor comună a fost dată prezentată de postul american de televiziune CNN şi remisă joi tuturor statelor membre ale ONU, potrivit ministerului austriac.

Cei patru şefi ai diplomaţiilor, Michael Spindelegger (Austria), Villy Sovndal (Danemarca), Eamon Gil (Irlanda) şi Karl Erjavec (Slovenia), au subliniat că informaţiile referitoare la posibile arme chimice în Siria, precum şi atacul asupra Căştilor Albastre ale ONU comis în noiembrie în această ţară, când patru austrieci au fost răniţi, fac necesară intervenţia CPI.

Siria nu a aderat la crearea acestei curţi, astfel încât este necesară intervenţia Consiliului de Securitate pentru ca CPI să fie sesizată în legătură cu crimele comise în cursul conflictului sirian care durează de 22 de luni, scriu miniştrii amintiţi.

“Toţi cei care comit sau ordonă crime de război şi crime împotriva umanităţii trebuie să dea socoteală. Acest principiu nu va fi negociabil”, adaugă ei.

De la declanşarea conflictului din Siria în martie 2011, peste 60.000 de persoane au fost ucise, iar circa 600.000 de sirieni sunt înregistraţi ca refugiaţi în ţările vecine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite