O epavă de pe vremea romanilor dezvăluie secretele medicinei antice
0O trusă de prim-ajutor descoperită pe o epavă veche de 2.000 de ani, i-a ajutat pe cercetători să-şi formeze o părere asupra medicamentelor inventate de către medicii antici pentru a-i vindeca pe marinari de dizenterie şi alte afecţiuni.
La bordul navei au fost descoperite pastile din ierburi, dar şi din ţelină, ceapă, morcovi, varză, lucernă şi castane - toate ingredientele menţionate în textele medicale clasice.
Comprimatele, care au fost atât de bine sigilate încât au supravieţuit în mod miraculos în apă pentru mai bine de două milenii, conţin, de asemenea extracte de patrunjel, călţunaş, ridichi, coada şoricelului şi hibiscus.
Medicamentele au fost găsite pe epava unei nave cu o lungime de 15 metri, care a naufragiat în jurul anului 130 î.e.n., în largul coastei Toscana.
"Este o descoperire spectaculoasă. Medicamentele erau foarte bine sigilate. Cel mai probabil, plantele şi legumele au fost zdrobite - se pot vedea încă fibrele în comprimate. Ele conţin, de asemenea, şi argilă, folosită şi astăzi la tratarea problemelor gastro-intestinale", a declarat dr. Alain Touwaide, de la Institutul din Washington, pentru Daily Telegraph.
Pastilele sunt cele mai vechi rămăşiţe arheologice ale produselor farmaceutice antice. Istoricii sunt de părere că prezenţa cufărului cu medicamente sugerează că e posibil ca la bord să se fi aflat un medic sau măcar o persoană instruită în acordarea de prim ajutor.
Nava respectivă transporta amfore de vin, sticlă, ceramică şi lămpi cu petrol, când s-a scufundat în apropierea insulei Elba, dar nu se ştie încă dacă era de origine romană, greacă sau feniciană.
Deşi epava a fost descoperită încă din 1974 în portul Piombino, iar cufărul cu medicamente în 1989, abia acum au putut oamenii de ştiinţă să analizeze conţinutul pastilelor prin intermediul tehnologiei pentru secvenţierea ADN-ului.
"Pe lângă înţelegerea modului în care romanii antici îi tratau pe bolnavi, învăţăm şi despre afecţiunile cele mai răspândite la vremea respectivă", a explicat Gino Fornaciari, paleopatolog.
Multe dintre cunoştinţele medicale ale romanilor provin de la grecii antici. Săpăturile efectuate la Pompei şi Herculane, două oraşe distruse de erupţia vulcanului Vezuviu în 79 î.e.n, s-au găsit cuţite chirurgicale, forceps, cârlige de pescuit şi pensete.