Noul meci sârbo-kosovar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serbia a respins cu înverşunare proiectul propus recent de guvernul kosovar – sprijinit de Oficiul Civil Internaţional (ICO) – care vizează integrarea nordului cu populaţie majoritar sârbă în instituţiile administraţiei de la Priştina.

Nordul Kosovo este locuit de o treime din cei 130.000 de sârbi rămaşi în Kosovo. Priştina nu are autoritate formală asupra regiunii, care este administrată de fapt de instituţiile UNMIK şi de guvernul sârb, instituţii considerate de Priştina drept „structuri paralele".

În discursul adresat Consiliului de Securitate la 22 ianuarie, preşedintele sârb, Boris Tadici, a afirmat că planul este „o provocare inutilă şi periculoasă" pentru stabilitatea fragilă din Kosovo. În viziunea sa planul administraţiei de la Priştina reprezintă o veritabilă „soluţie finală" pentru nordul Kosovo, adăugând că acesta „nu va aduce nimic bun pentru cei care trăiesc acolo. Acesta îi va satisface doar pe extremişti, care vor ca tot ceea ce se întâmplă în Kosovo să fie privit prin prisma deformată a declaraţiei ilegale de independenţă". 

Informaţii privitoare la plan au fost vehiculate cu câteva săptămâni în urmă în presa sârbă, fiind confirmate ulterior de premierul kosovar, Hashim Thaci, şi de şeful ICO, Pieter Feith. Mai mult, ICO a înfiinţat nouă grupuri internaţionale care să ajute transformarea instituţiilor kosovare în instituţii funcţionale într-o zonă dominată de structuri paralele sârbe. „Credem că cetăţenii merită servicii mai bune. Credem că înfiinţarea unei municipalităţi în nord ar oferi mai multă autonomie şi mai multe drepturi comunităţilor", a afirmat Feith la 24 ianuarie.

Planul prevede constituirea municipalităţii Mitroviţa de Nord şi numirea unui administraţii municipale sub autoritatea guvernului de la Priştina. Aceeaşi abordare ar urma să fie aplicată şi în alte municipalităţi sârbe. Tadici susţine că scopul strategiei este aceea de a-i forţa pe sârbii din nordul Kosovo să recunoască independenţa Priştinei şi a cerut KFOR şi EULEX să protejeze comunitatea sârbă.

Oficialii UE au afirmat că strategia nu este un plan al Uniunii. UNMIK nu a fost consultat şi s-a distanţat de acesta, au afirmat oficiali din Spania, actuala deţinătoare a preşedinţiei rotative a UE.

Adaptare după „SEE Times"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite