Video Milioane de peşti morţi plutesc pe un fluviu din sud-estul Australiei: „Este cu adevărat oribil!“ VIDEO
0Milioane de peşti aflaţi în descompunere au blocat o parte importantă a unui fluviu din sud-estul Australiei, afectat de un puternic val de căldură, au anunţat vineri autorităţile locale, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Guvernul statului australian New South Wales a informat că "milioane" de peşti morţi plutesc pe fluviul Darling, în apropiere de satul Menindee, această fiind a treia extincţie în masă în zonă din 2018 până în prezent.
Videoclipurile postate pe reţelele de socializare arătau bărci în mijlocul unor bancuri dese de peşti morţi, suprafaţa fluviului fiind aproape invizibilă.
Potrivit guvernului local, populaţiile de heringi şi de crapi au sporit puternic în acest fluviu în urma inundaţiilor recente, însă de atunci apele s-au retras.
"Moartea acestor peşti este legată de nivelul scăzut de oxigen din apă (hipoxie) pe măsură ce apele inundaţiilor se retrag", a explicat autoritatea într-un comunicat, adăugând că valul de căldură agravează acest fenomen.
Precedentele extincţii în masă în zona Menindee au fost atribuite lipsei de apă din fluviu, dar şi proliferării unei alge toxice pe o suprafaţă de aproximativ 40 de kilometri.Satul de 500 de locuitori a fost devastat de inundaţii şi de secetă în ultimii ani.
„Dezastru” ecologic în Germania şi Polonia: „Seamănă cu Cernobîl”
În vara anului 2022, mii de peşti pluteau lipsiţi de viaţă pe fluviul Oder, care traversează Germania şi Polonia, stârnind temeri cu privire la un „dezastru” ecologic, deoarece localnicilor li s-a spus să stea departe de apele fluviului, relatează AFP.
Oficialii germani, luaţi prin surprindere de sosirea peştilor morţi, au acuzat autorităţile poloneze că nu i-au informat. În Polonia, guvernul populist de dreapta este criticat pentru că nu a reacţionat mai devreme.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a încercat să se justifice vineri.
„Iniţial, toată lumea a crezut că este doar o problemă locală”, a precizat Morwiecki în podcastul său săptămânal.
„Amploarea poluării este foarte mare, suficient de mare pentru a spune că Oderul va avea nevoie de ani întregi pentru a reveni la starea sa naturală”, a recunoscut el.
„Cantităţi uriaşe de deşeuri chimice au fost probabil aruncate în râu, cu deplina conştientizare a riscului şi a consecinţelor”, a subliniat premierul polonez.