Medicii din Israel intră în grevă după adoptarea unei legi din pachetul reformei judiciare. Protestele continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii din Israel au anunțat că intră în grevă marți pentru a protesta față de adoptarea unei legi din pachetul de reformă judiciară propus de coaliția de dreapta a premierului Benjamin Netanuahu, prin care sunt limitate prerogativele Curții Supreme, relatează agențiile de presă internaționale citate de The Guardian.

Protestele față de reforma judiciară continuă în Israel FOTO EPA-EFE
Protestele față de reforma judiciară continuă în Israel FOTO EPA-EFE

Asociația Medicală Israeliană, care susține că reprezintă aproximativ 95% din medici, a declarat că va organiza un protest de 24 de ore, cu excepții pentru asistența medicală din Ierusalim și asistența medicală de urgență din întreaga țară. Săptămâna trecută a organizat o scurtă grevă de avertisment, susținând că revizuirea judiciară ar „devasta sistemul de sănătate”. Medicilor li se vor alătura marți 73% dintre stagiari, potrivit Organizației Medicilor Stagiari. Ministrul Sănătății, Moshe Arbel, ar fi solicitat un ordin judecătoresc pentru a împiedica greva medicilor.

Medicii se alătură celor circa 10.000 de rezerviști care au amenințat că nu vor mai servi în armată dacă guvernul nu renunță la reformele judiciare.

Luni, Parlamentul israelian a ratificat legea privind caracterul rezonabil prin care judecătorii nu mai pot anula anumite hotărâri guvernamentale. Legislația a fost adoptată cu 64 pentru și 0 împotrivă pentru că parlamentarii opoziției au părăsit sala.

Opozanții proiectului de lege au declarat că vor contesta noua lege la Curtea Supremă. Liderul opoziției, Yair Lapid, a declarat că va cere instanței supreme să anuleze legea, argumentând că votul din Knesset marchează „o preluare a puterii de către o minoritate extremă asupra majorității israeliene”.

„Este o zi tristă. Aceasta nu este o victorie pentru coaliție. Aceasta este distrugerea democrației israeliene”, a spus el după încheierea votului.

Într-un discurs televizat luni seară, Netanyahu a descris proiectul de lege ca fiind „un act democratic necesar” care va „restabili un echilibru între ramurile guvernului”. Premierul israelian a făcut apel la un nou dialog cu opoziția și a pledat pentru unitate națională.

Protestele continuă 

Luni seară, străzile din jurul parlamentului din Ierusalim au fost înțesate de aproximativ 20.000 de protestatari cu steaguri albastre și albe. Unii au ajuns în oraș pe jos, după un marș întins pe patru zile săptămâna trecută. „Nu vom renunța niciodată”, au strigat ei după ce s-a anunțat rezultatul votului. Pe ziduri și garduri au fost lipite autocolante pe care scrie „nu vom servi un dictator”, „democrație sau rebeliune” și „salvați Israelul de Netanyahu”.

Poliția a folosit tunuri cu apă - și, pentru prima dată, gaz urât mirositor - pentru a dispersa mulțimea care bloca drumurile, dintre care unii aprinseseră focuri, în timp ce centre comerciale și întreprinderi din multe orașe și-au închis ușile în semn de solidaritate. Mulți protestatari și-au pus dopuri în nas sau au ținut în mână crenguțe de rozmarin culese din tufișurile din apropiere pentru a încerca să atenueze mirosul de gaz. Au fost efectuate cel puțin 19 arestări.

Mii de oameni au manifestat, de asemenea, în centrul Tel Avivului - centrul a luni de proteste antiguvernamentale. Au avut loc încăierări între poliție și protestatari, cel puțin opt persoane au fost arestate, iar manifestanții au aprins focuri de tabără. Poliția a declarat că a arestat un șofer care a lovit un grup de protestatari în centrul Israelului, rănind trei persoane.

Reacții internaționale

Casa Albă a declarat că președintele SUA Joe Biden nu a renunțat la obiectivul său de a convinge politicienii din Israel să negocieze pentru un consens mai larg. Secretarul de presă Karine Jean-Pierre a declarat: "Este regretabil că votul a avut loc astăzi cu cea mai slabă majoritate posibilă".

Ministerul german de externe a declarat luni că „regretă foarte mult” că negocierile dintre guvern și opoziție au eșuat „pentru moment”.

Având în vedere legăturile noastre profunde cu Israelul și cu poporul său, privim cu mare îngrijorare tensiunile tot mai profunde din societatea israeliană. Mai ales după adoptarea de astăzi a primei părți a planificatei restructurări a sistemului judiciar, rămâne important să acordăm suficient timp și spațiu pentru o dezbatere socială largă și un consens”, a subliniat aceasta.

Consiliul britanic al deputaților a susținut eforturile președintelui israelian Isaac Herzog de a ajunge la un consens și a îndemnat liderii israelieni să continue discuțiile pentru „a preveni adâncirea unei crize constituționale care va provoca daune imense chiar structurii societății israeliene”. În ceea ce privește negocierile, a declarat că este „profund dezamăgit de faptul că, în acest stadiu, eforturile au eșuat”.

Grupurile evreiești din SUA au condamnat votul ca fiind o amenințare la adresa democrației și au avertizat că acesta ar putea afecta relațiile cu evreii americani.

Comitetul Evreiesc American, unul dintre cele mai vechi grupuri pro-Israel din SUA, și-a exprimat „profunda dezamăgire” față de rezultatul votului și s-a declarat „foarte îngrijorat” de faptul că acesta va adânci diviziunile în societatea israeliană, pe fondul unor demonstrații uriașe împotriva legii, inclusiv în armată, unde mii de rezerviști militari amenință că vor refuza să se prezinte la datorie.

„Efortul continuu de a face presiuni asupra reformei judiciare, în loc să se caute un compromis, a semănat discordie în cadrul Forțelor de Apărare israeliene într-un moment de amenințări ridicate la adresa patriei evreiești și a tensionat relația vitală dintre Israel și evreii din diaspora”, a declarat aceasta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite