Mahalalele de pe acoperişurile din Hong Kong: adăpost de doi metri cu privelişte de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de chinezi şi-au instalat tabere pe acoperişurile din Hong Kong pentru că nu-şi permit chiriile apartamentelor de sub ei. Adăposturile acestea sunt, de obicei, construite din plăci ieftine de aluminiu sau din bucăţi de lemne şi sunt separate în „camere“ pentru a putea găzdui mai multe familii. În timpul verii, căldura de acolo este înăbuşitoare, iar iarna frigul îngheaţă totul, notează BBC.

Chan Piu, un rezident al Hong Kongului în vârstă de 58 de ani, doarme pe o saltea de ziare pe podea, deoarece în casa lui nu este loc de pat. El locuieşte într-o cameră fără ferestre, mare cât un loc de parcare unde, dacă stai mai mult de câteva minute, te cuprinde claustrofobia, scriu jurnaliştii BBC.

Locuinţa lui Chan este înghesuită, iar şapte alte familii împart o bucătărie, o mică sufragerie şi o toaletă. Însă, când păşeşti afară din adăpostul lui Chan Piu, după ce treci de un mic hol îngust, eşti întâmpinat de o privelişte minunată a oraşului Hong Kong. Este un apartament „penthouse“ disponibil doar celor mai săraci.

Eşecul autorităţilor

După anumite estimări, Hong Kong reprezintă cea mai scumpă piaţă imobiliară. Preţurile locuinţelor s-au dublat din 2009 încoace şi, în ciuda unor măsuri de a rectifica acest lucru, experţii cred că preţurile vor creşte şi mai mult. În cartierul clasei muncitoare, Sham Shui Po, din districtul Kowloon, clădirile sunt înghesuite una în alta. O persoană de pe stradă nu şi-ar da seama că pe acoperişurile clădirilor de acolo, mii de oameni locuiesc în tarabe improvizate şi, uneori, în condiţii periculoase.

La doar câteva străzi distanţă, înghesuită într-o altă clădire, se află o organizaţie non-profit ce îi ajută pe săracii oraşului să-şi găsească un acoperiş deasupra capului. Natalie Yau lucrează aici de peste doi ani şi spune că Guvernul nu prea face multe pentru a-i ajuta pe oamenii ca Chan.

image

Intrarea în locuinţa lui Chan, pe care o împarte cu şapte alte familii FOTO BBC

„Hong Kong este un oraş bogat. Însă Hong Kong nu are o politică imobiliară bună. Oamenii locuiesc în case sărăcăcioase tocmai din cauza eşecului autorităţilor. Acum guvernul va oferi cazare gratuită pentru familiile cu venituri mici, însă suma pentru acest lucru este din ce în ce mai mică şi dă naştere unei liste lungi de aşteptare“, spune Natalie.

Sărăcia este o problemă serioasă în oraş, iar această problemă a fost exacerbată de lipsa unor locuinţe ieftine. Nu este nimic ieşit din comun să vezi bărbaţi sau femei în vârstă scormonind printre gunoaie, împingând căruţuri de supermarket pline de cutii de carton pentru reciclare, sau chiar stând pe marginea drumului şi vânzând legume, noaptea târziu. O mare parte din venitul acestor oameni se duce pe plata chiriei, notează BBC.

„Dolarul din Hong Kong este strâns legat de cel american, aşa că ratele dobânzilor sunt stabilite în SUA de Rezerva Federală. După cum ştim, ratele dobânzilor sunt păstrate extrem de scăzute acum, iar acest lucru înseamnă că banii nu prea mai valorează mare lucru în Hong Kong, aşa că este foarte uşor să obţii o ipotecă pe apartament“, explică Simon Smith, şeful cercetării pentru Savills, companie imobiliară din Asia-Pacific.

„Dacă ne uităm la baza pieţei, în ultimii ani a existat o lipsă notabilă de noi locuinţe“, adaugă Smith, detaliind factorii ce au condus la inflaţie.

Speranţe pentru locuinţe

În cartierul Sham Shui Po, Chan se strecoară pe hol, aşteptând să folosească toaleta, aceeaşi cameră servind şi ca duş comun. El nu înţelege politica monetară sau cum funcţionează ea. Tot ce ştie el este că aşteaptă de multă vreme un loc al lui pe care să-l numească „acasă“.

„Aştept de doi ani să primesc o locuinţă. Dar tot ce face Guvernul este să vorbească şi să spună că nu există destul teren pentru construcţii“, mărturiseşte Chan pentru BBC. 

image

Şi nu prea are şanse să primească vreo locuinţă în curând. Timpul mediu de aşteptare pentru o familie este de patru ani. 

Chan (foto dreapta) se mai confruntă cu o problemă: nu reuşeşte să-şi găsească un loc stabil de muncă, aşa că va trebui să se mulţumească pe viitor cu un spaţiu şi mai mic decât un loc de parcare care, de data asta, poate nu va mai avea o privelişte atât de minunată, conchid jurnaliştii BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite