Lipsa de încredere a populației în guverne, cel mai mai important factor global de risc, potrivit CEO-ului Allianz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O detașare tot mai mare între liderii politici și populație reprezintă cel mai mare risc într-un an electoral aglomerat, potrivit lui Oliver Bäte, directorul general al Allianz.

FOTO SHUTTERTOCK
FOTO SHUTTERTOCK

Alături de conflictul în expansiune în Orientul Mijlociu și de războiul în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina, o multitudine de alte potențiale erupții geopolitice și o serie de alegeri majore indică faptul că politica ocupă un loc important pe agenda de risc a gigantului german de asigurări pe 2024, relatează CBC News.

Barometrul Allianz Risk Barometer publicat în această lună a constatat că riscul politic a atins deja un nivel maxim al ultimilor cinci ani în 2023, aproximativ 100 de țări fiind considerate cu risc ridicat sau extrem de tulburări civile.

Se așteaptă ca acest lucru să se adâncească în 2024, pe fondul dificultăților economice continue, în special în „țările aflate în criza datoriilor". Între timp, se așteaptă ca grupurile de protest care susțin o serie de cauze să provoace perturbări mai mari.

Întrebat marți, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, care este, în opinia sa, principalul risc global în prezent, Bäte a subliniat lipsa de încredere a populației din marile democrații în guvernele lor.

„Ați văzut recentele alegeri din Olanda, ați văzut în Franța, iar societățile se polarizează pentru că liderii noștri nu răspund nevoilor oamenilor", a spus el.

Anul trecut, în Franța au avut loc proteste în masă împotriva reformei sistemului de pensii propusă de președintelui Emmanuel Macron și a uciderii adolescentului Nahel Merzouk de către un ofițer de poliție, ceea ce a dus la violențe intense și la pagube materiale.

Raportul Allianz Risk Barometer a remarcat, de asemenea, că forțele politice populiste și de extremă-dreapta și-au extins influența prin succesele electorale din Olanda și Slovacia, consolidând tendința care a început în 2022, când „Italia a ales un partid cu rădăcini neofasciste, Ungaria l-a reales pe Viktor Orbán, iar Democrații Suedezi de extremă-dreapta au obținut peste 20% din voturi în cadrul unor alegeri generale".

„Avem o detașare din ce în ce mai mare a elitei politice de clasa muncitoare și de oamenii care merg efectiv la muncă în fiecare zi, iar acesta, consider că este riscul numărul unu pentru societățile noastre", a spus Bäte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite