Cum ar putea balansa piețele mondiale un 2024 plin de alegeri

0
Publicat:

În acest an vor avea loc alegeri în țări care reprezintă peste 60% din producția economică a lumii și mai mult de jumătate din populație.

foto urnă de vot
Cum ar putea balansa piețele mondiale un 2024 plin de alegeri

Piețele se confruntă cu o „bombă în urne”, spune grupul de servicii financiare Morningstar, adăugând că „experiența anterioară a acestui tip de risc de eveniment arată că schimbările majore pot provoca vânzări”, transmite Reuters.

Alegerile din Taiwan

Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare în Taiwan, concurează în principal cu Kuomintang (KMT), aflat în opoziție, pentru președinție și legislativul țării.

O victorie a DPP ar fi a treia victorie consecutivă a unui partid pe care China îl numește separatist, ceea ce ar putea alimenta determinarea Beijingului de a controla Taiwanul. KMT favorizează în mod tradițional legături mai strânse cu China, dar neagă că este pro-Beijing.

Riscurile sunt masive pentru alegerile din Taiwan, deoarece insula reprezintă principalul punct fierbinte în tensiunile dintre SUA și China. Investitorii, temându-se de tarife comerciale mai mari, au redus alocările pentru China.

O invazie chineză în toată regula a Taiwanului, deși considerată puțin probabilă în 2024, ar reprezenta un risc potențial catastrofal pentru piețele globale, inclusiv o posibilă oprire a producției de cipuri avansate și reducerea cu 1 trilion de dolari a producției economice globale anuale, au declarat oficialii americani.

Europa, înglobată de mai multe runde de alegeri

În Europa, cinci țări vor avea alegeri prezidențiale iar în perioada cuprinsă între datele de 6 și 9 iunie, se vor desfășura alegeri generale pentru Parlamentul European. 

Victoria șocantă din noiembrie a Partidului Libertății al lui Geert Wilders în Olanda a galvanizat extrema dreaptă eurosceptică. Omonimul său conduce în sondajele din Austria. Votul partidului Chega din Portugalia s-ar putea dubla, deși partidele de stânga conduc în această țară.

În mod crucial, partidele de extremă dreapta au în vedere câștiguri în legislativul Uniunii Europene, promițând să înăsprească politica de migrație și să atenueze reformele ecologice.

Piața ar putea fi afectată masiv și de alegerile multiple care vor lovi Europa. Acțiunile și obligațiunile italiene, cele mai performante din Europa în 2023, ar putea avea de suferit dacă câștigurile obținute de partidele eurosceptice vor fi considerate ca slăbind angajamentul față de integrarea europeană.

Majorarea de către UE a datoriei comune pentru a sprijini redresarea post-pandemică a contribuit la reducerea riscului perceput al datoriei italiene, iar în urma alegerilor, acest lucru ar putea fi modificat.

În contextul în care Parlamentul UE este puternic implicat în procesul legislativ și în alegerea viitorului șef al executivului blocului, urmăriți informațiile privind sprijinul suplimentar pentru Ucraina și politica climatică.

Început de an cu alegeri în Rusia

Vladimir Putin, căruia Boris Elțîn i-a predat președinția în ultima zi a anului 1999, este sigur că va câștiga încă șase ani la putere. Sondajele de opinie arată că Putin se bucură de un grad de aprobare de peste 80% în Rusia. Politicienii din opoziție spun că alegerile sunt o imitație de democrație atent pusă în scenă.

În timpul campaniei, Putin ar putea dezvălui mai multe despre modul în care gândește în legătură cu războiul din Ucraina. Putin a avertizat Occidentul că orice încercare de a se amesteca în alegeri va fi considerată un act de agresiune.

Guvernele occidentale, cum ar fi Statele Unite și Japonia, iau în considerare confiscarea activelor rusești înghețate, cum ar fi numerar și obligațiuni guvernamentale deținute de banca sa centrală în străinătate. Rusia a declarat că va riposta dacă acest lucru se va întâmpla.

Economia Rusiei a fost stimulată de creșterile masive ale cheltuielilor de apărare pentru război, deși inflația încăpățânată, alimentată de o depreciere puternică a rublei, a forțat ratele dobânzilor să crească.

Efectul alegerilor din India

Narendra Modi este așteptat să câștige un al treilea mandat de prim-ministru în fruntea partidului naționalist hindus Bharatiya Janata Party (BJP) în alegerile naționale. Investitorii care scot banii din China s-au orientat către India.

Inflația persistentă ar putea afecta BJP. Modi ar trebui să formeze o coaliție dacă nu obține o majoritate absolută.

India, principalul exportator de mărfuri, a agitat piețele prin restricționarea exporturilor de orez, grâu și zahăr. O revenire la populismul fiscal riscă să ducă la creșterea deficitului fiscal al Indiei, care ar avea nevoie de finanțare din împrumuturi pe piața internă care ar putea atinge un nivel record.

Alegerile din Mexic

Alegerile prezidențiale vor implica o remaniere completă a Congresului și nouă alegeri statale. Sondajele de opinie dau partidului actual Mișcarea de Regenerare Națională (Morena) și candidatei sale, fostul primar al orașului Mexico City, Claudia Sheinbaum, un avans larg de două cifre.

Se anticipează un Congres mai echilibrat care să împiedice modificările constituționale din partea populistului Morena. Însă, având în vedere succesul campaniilor de cheltuieli ale actualului președinte Andres Manuel Lopez Obrador, se așteaptă ca Sheinbaum să îi urmeze exemplul.

Întoarcere de situație în Africa de Sud

Congresul Național African de guvernământ riscă să piardă majoritatea parlamentară în alegeri pentru prima dată de când Nelson Mandela l-a condus la putere în 1994.

Tulburările economice, întreruperile de energie electrică, austeritatea și acuzațiile de corupție au îndepărtat alegătorii. Este posibil ca ANC să fie nevoit să se asocieze cu Alianța Democratică sau cu Partidul Marxist Libertatea Economică.

Înainte de alegeri, guvernul ar putea relaxa austeritatea, ceea ce ar putea duce la creșterea datoriei. În cazul în care ANC se aliază cu un partid de stânga, cheltuielile sociale ar putea crește. Îngrijorările legate de o monedă slabă și de finanțele publice ar putea încetini reducerea ratelor.

Statele Unite ale lui Trump

Se preconizează că Donald Trump va câștiga nominalizarea republicană în alegerile primare din lunile următoare, pregătind terenul pentru o luptă strânsă cu democratul Joe Biden - o reluare a alegerilor din 2020, care s-a încheiat cu o mulțime pro-Trump care a luat cu asalt Congresul în încercarea de a bloca certificarea victoriei lui Biden.

Trump se confruntă acum cu procese penale în patru jurisdicții și cu o serie de alte cazuri juridice, în timp ce continuă să pretindă în mod fals că alegerile din 2020 au fost furate. Biden îl numește pe adversarul său o amenințare la adresa democrației, care ar căuta să se răzbune pe numeroșii săi dușmani dacă va recâștiga puterea.

Piețele au trecut peste violențele care au urmat alegerilor de acum patru ani. Dar, având în vedere retorica aprinsă de ambele părți de data aceasta, o revanșă Trump-Biden ar putea în continuare să îngrijoreze investitorii din cauza riscului de tulburări sociale.

Un scrutin amar ar putea afecta sentimentul consumatorilor, în timp ce cea mai mare economie a lumii încearcă să evite o recesiune din cauza efectelor întârziate ale creșterilor agresive ale ratelor dobânzilor.

Dolarul ar putea oscila în funcție de probabilitățile alegerilor.

Acțiunile ar putea fi afectate de prudența privind tensiunile dintre SUA și China, dacă partidele valorifică popularitatea barierelor comerciale, analiștii spunând că tarifele mai mari ar alimenta inflația, ar forța creșterea dolarului și ar afecta yuanul, euro și peso-ul mexican.

Promisiunile de reducere a cheltuielilor de către oricare dintre partide ar putea da peste cap o tranzacție complexă, dar populară, cu obligațiuni americane care pariază că împrumuturile guvernamentale vor crește. Și urmăriți petrolul: Trump favorizează mai multe foraje în SUA, pe care Biden le-a reținut.

Marea Britanie riscă destructuralizarea industriei de construcții

Înainte de alegeri, o economie stagnantă și un buget fiscal restrâns înseamnă că obligațiunile guvernamentale ar putea fi tulburate de orice promisiune de cheltuieli surpriză. Bugetul din 6 martie ar putea foarte bine să conțină noi reduceri de taxe.

Laburiștii intenționează să relaxeze normele de planificare, ceea ce reprezintă un risc pentru constructorii de locuințe și să aducă modificări specifice normelor fiscale care ar putea afecta companiile energetice. De asemenea, dorește relații mai strânse cu Uniunea Europeană după Brexit, ceea ce ar putea impulsiona lira sterlină.

Acțiunile din Venezuela riscă prăbușirea

Actualul președinte Nicolás Maduro are un avantaj în alegerile prezidențiale, principala candidată a opoziției, María Corina Machado, având interdicție de participare din cauza unor presupuse infracțiuni, cum ar fi susținerea sancțiunilor americane împotriva guvernului lui Maduro și susținerea fostului lider al opoziției Juan Guaido.

În octombrie, SUA au ridicat sancțiunile petroliere pentru șase luni și sancțiunile privind datoriile pe termen nedefinit , permițând investitorilor americani să tranzacționeze unele obligațiuni în schimbul unor discuții pentru a asigura alegeri corecte și libere.

Reinstituirea sancțiunilor ar putea zdruncina acțiunile și obligațiunile venezuelene. Precizând că sunt în mare dificultate, obligațiunile au crescut de peste două ori după ridicarea sancțiunilor. O posibilă restructurare a datoriei este, de asemenea, în centrul atenției.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite