Istoricul Yuval Harari prezice că o nouă Biblie va fi scrisă de inteligența artificială: „Poate crea noi idei“ VIDEO

0
Publicat:

Yuval Harari susține că în câțiva ani ar putea exista religii care să fie cu adevărat corecte, acesta respingând Biblia ca fiind deținătoarea adevărului.

Yuval Noah Harari FOTO: Facebook
Yuval Noah Harari FOTO: Facebook

Yuval Noah Harari, un autor israelian, profesor și consilier al influentului Forum Economic Mondial, crede că inteligența artificială nu numai că este pe punctul de a crea un nou text religios, ci și unul despre care Harari afirmă că ar putea fi adevărat.

Harari a făcut această afirmație în timpul unei conversații despre inteligența artificială și "viitorul omenirii" cu jurnalistul Pedro Pinto, luna trecută, la Lisabona, Portugalia, în care a comparat ascensiunea puterii calculatoarelor inteligenței artificiale cu alte invenții care au schimbat istoria, cum ar fi tiparnița.

Dar, spre deosebire de tiparniță sau de Biblia lui Gutenberg, a explicat Harari, inteligența artificială are potențialul de a veni cu idei complet noi, distincte de dezvoltarea umană anterioară.

"Presa tipografică a tipărit atâtea exemplare ale Bibliei câte exemplare a instruit Gutenberg, dar nu a creat nici măcar o pagină nouă", a spus el. "Nu a avut idei proprii despre Biblie. Este bună, este rea, cum să interpretezi asta, cum să interpretezi aia. Inteligența artificială poate crea idei noi. Ea poate chiar să scrie o nouă Biblie."

 Harari a spus că inteligența artificială ar putea îndeplini "visul" religios al unei cărți scrise de o "inteligență supraumană".

"De-a lungul istoriei, religiile au visat să aibă o carte scrisă de o inteligență supraomenească, de o entitate non-umană", a spus el. "Fiecare religie pretinde ... toate celelalte cărți ale celorlalte religii, ei, oamenii, le-au scris. Dar cartea noastră, nu, nu, nu, nu, nu, nu, a venit de la o inteligență supraumană".

Harari a sugerat apoi că inteligența artificială ar putea oferi în cele din urmă ceea ce el pretinde că ar fi o religie "corectă" pentru mase.

"În câțiva ani, ar putea exista religii care să fie cu adevărat corecte", a spus el. "Gândiți-vă doar la o religie a cărei carte sfântă este scrisă de o IA. Aceasta ar putea fi o realitate în câțiva ani".

Într-un articol pentru The Guardian din luna octombrie a anului trecut, Harari a subliniat faptul că în Israel, copiii de vârstă mică au auzit despre relatările biblice despre Grădina Edenului și Arca lui Noe cu mult înainte de a fi învățați despre neanderthalieni sau despre picturile rupestre.

"Pentru a obține o oarecare libertate față de aceste narațiuni și pentru a ne comporta diferit, trebuie să înțelegem cum au fost create și răspândite în primul rând", a scris Harari. "Altfel, nu le vom vedea niciodată așa cum sunt: doar povești".

De asemenea, el a descris creștinii ca fiind cei care "s-au închis în interiorul unei bule mitologice care se consolidează de la sine, neîndrăznind niciodată să pună la îndoială veridicitatea faptică a Bibliei".

În timp ce comentariile lui Harari despre AI creând o nouă Biblie sunt susceptibile de a deranja creștinii, el nu este primul care sugerează că AI ar putea inaugura un nou tip de religie.

Într-un interviu acordat în aprilie lui Tucker Carlson, magnatul miliardar al tehnologiei Elon Musk a dezvăluit că Larry Page, cofondatorul Google, i-a spus odată că speră să construiască o super-inteligență AI pe care Musk a descris-o ca fiind un "zeu digital".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite