Israelul bombardează puternic bazele armatei siriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a bombardat marți bazele armatei siriene în atacuri despre care spune că au scopul să prevină ca armele să cadă în mâini ostile, dar a negat că forțele israeliene au avansat în Siria dincolo de zona de tampon de la graniță, relatează Reuters.

Portul Latakia, avariat în urma bombardamentelor israeliene FOTO EPA-EFE
Portul Latakia, avariat în urma bombardamentelor israeliene FOTO EPA-EFE

În capitala Siriei, băncile s-au redeschis pentru prima dată de la răsturnarea președintelui Bashar al-Assad, un pas major către restabilirea normalității. Magazinele se redeschideau, traficul a fost reluat, muncitorii s-au întors la lucrările la un sens giratoriu în centrul Damasc, iar curățenii stradali măturau străzile.

În semn că țările sunt pregătite să colaboreze cu fosta afiliată al Al Qaida din fruntea revoltei anti-Assad, trimisul ONU în Siria a minimalizat desemnarea grupului ca organizație teroristă și a salutat includerea acesteia într-o administrație de tranziție.

De când Assad a părăsit Siria, duminică, punând a peste cinci decenii de conducere a familiei sale, trupele israeliene s-au mutat într-o zonă demilitarizată din interiorul Siriei, stabilită în urma  războiului din 1973. Israelul susține că incursiunea acolo este o măsură temporară pentru a asigura securitatea frontierei.

Trei surse de securitate au declarat marți că israelienii au avansat dincolo de zona demilitarizată. Astfel, o sursă siriană a spus că israelienii au ajuns în orașul Qatana, la câțiva km est de zona tampon și la un scurt drum cu mașina de aeroportul Damasc.

Totuși, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat că trupele nu au părăsit zona demilitarizată.

Israelul a preluat controlul asupra zonei tampon din Siria

„Rapoartele care circulă în mass-media privind presupusa înaintare a tancurilor israeliene către Damasc sunt false. Trupele IDF sunt staționate în zona tampon, așa am anunțat anterior”, a declarat un oficial al Forțelor de Apărare Israeliene.

Israelul spune că nu dorește să intre în conflict cu noile autorități din Siria, și totuși avioanele sale au bombardat ținte în toată țara în ultimele trei zile, motivația fiind că vrea să se asigure că echipamentul militar sirian nu cade în mâini ostile.

Surse regionale de securitate și ofițeri din cadrul armatei siriene au descris atacurile aeriene de marți dimineața ca fiind cele mai dure de până acum, lovind instalații militare și baze aeriene din întreaga Sirie și distrugând zeci de elicoptere și avioane, precum și bunuri ale Gărzii Republicane în interiorul și în preajma Damascului.

Cele aproximativ 200 de raiduri din cursul nopții nu au lăsat nimic din echipamentele armatei siriene, au spus sursele.

Turcia, Egiptul, Qatarul și Arabia Saudită au condamnat incursiunea israeliană. Arabia Saudită a declarat că această acțiune a „spulberat șansele Siriei de a restabili securitatea”.

Israelul a spus că atacurile sale aeriene vor continua mai multe zile, însă a declarat Consiliului de Securitate al ONU că nu intervine în conflictul din Siria, ci doar ia „măsuri limitate și temporare” în scopul de a-și apăra securitatea.

Cu starea de spirit din Damasc încă de sărbătoare, premierul lui Assad, Mohammed Jalali, a fost de acord să predea puterea Guvernului Salvării, o administrație cu sediul anterior într-un buzunar de teritoriu controlat de rebeli în nord-vestul Siriei.

O țară devastată de război

Reconstruirea Siriei va fi o sarcină colosală după 13 ani de război civil în care au fost uciși sute de mii de oameni. Orașele au fost bombardate până la ruină, zonele rurale sunt depopulate, ce a mai rămas din economie a fost pustiit de sancțiunile internaționale în timp ce milioane de refugiați trăiesc în tabere după una dintre cele mai ample strămutări din timpurile moderne.

Principalul comandant rebel Ahmed al-Sharaa, cunoscut sub numele de război Abu Mohammed al-Jolani, s-a întâlnit luni cu Jalali și cu vicepreședintele Faisal Mekdad pentru a discuta despre guvernul de tranziție. Jalali a spus că predarea guvernului ar putea dura câteva zile.

Grupul lui Jolani, Hayat Tahrir al-Shams (HTS) a fost cândva afiliatul sirian al Al Qaeda și a fost desemnat ca organizație teroristă de mai multe țări și organizații, între care Națiunile Unite, Statele Unite, UE și Turcia.

În ultimii ani însă, HTS a subliniat ruptura cu Al Qaeda și Statul Islamic și a încercat să liniștească temerile altor țări și ale sectelor minorităților siriene cu promisiunea că nu va efectua atacuri peste hotare sau nu va impune o guvernare religioasă draconică în țară.

Reprezentantul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a declarat într-o ședință de informare la Geneva că un guvern de tranziție trebuie să fie cât mai incluziv posibil și ar trebui să fie salutat HTS în ciuda trecutului său.

„S-au scurs nouă ani de când a fost adoptată această rezoluție”, a spus el despre desemnarea de către ONU a HTS ca teroristă. „Realitatea este că până acum HTS și, de asemenea, celelalte grupuri armate au trimis mesaje pozitive poporului sirian... de unitate, de incluziune”.

Redeschiderea băncilor, marți a fost un pas major către restabilirea normalității, după ce sirienii au rămas fără numerar în urma prăbușirii regimului, în weekend.

Patru microbuze au ajuns la Banca Centrală a Siriei, iar angajații au intrat în clădire pentru prima zi de muncă de la căderea lui Assad.

„Este o nouă schimbare, este o nouă zi, un nou an, o nouă viață”, a spus Sumayra al-Mukli.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite