FOTO VIDEO Orăşelul din China care a devenit groapa de gunoi a lumii pentru electronicele învechite sau stricate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua economie de pe Glob este şi cel mai mare depozit al aparatelor electronice folosite. Potrivit studiilor venite din partea ONU, aproximativ 70% din totalitatea deşeurile electronice, calculatoare, telefoane mobile sau frigidere, ajung în China.

Deşeurile electronice constau în absolut orice tip d aparatură: de la televizoare scoase din uz, frigidere, aparate de aer condiţionat până la monitoare şi telefoane mobile stricate pe care se aşază praful. Multe dintre aceste dispozitive provin chiar din China, ţara de fabricaţie fiind, totodată, şi locul unde-şi găsesc sfârşitul, relatează CNN.

„Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, aproximativ 70% din totalitatea deşeurilor electronice la nivel mondial ajung tot în China“, a declarat Ma Tianjie, purtătorul de cuvânt al biroului Greenpeace din Beijing.

Majoritatea gunoaielor vin prin căi ilegale deoarece în convenţiile impuse de ONU este specificată clar o restricţie cu privire la transportarea deşeurilor electronice din statele dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii, în ţări precum China şi Vietnam.

Oraşul Guiyu, din sudul Chinei, este locul principal de depozitare şi de sortare a deşeurilor electronice. Sute de mii de oameni au devenit experţi în demontarea resturilor electronice. Pe trotuarele fiecărei străzi întâlneşti oameni care dezasamblează cu ciocanul aparatele electrocasnice. Drumurile din Guiyu sunt căptuşite cu bucăţi de plastic şi cabluri. Feluritele componente ale aparaturilor sunt împărţite pe categorii şi date din nou spre vânzare.

Atât bărbaţii, cât şi femeile doresc să facă rost de cât mai multe materiale din urma cărora ar putea obţine bani.

„Vindem plasticul celor de la Foxconn“, a mărturisit unul dintre muncitorii de pe stradă, făcând referire la compania taiwaneză care fabrică produse pentru multe firme cunoscute la nivel mondial printre care se numără Apple, Dell şi Hewelt-Packard.

Muncă periculaosă

Această operaţiune ar putea fi unul dintre cele mai mari procese de reciclare de la nivel mondial. „Dacă o cană de plastic are o gaură în ea, atunci tu o arunci, iar noi o luăm şi o vindem din nou“, a explicat un om care conduce operaţiunea de sortare a materialelor de plastic.

O astfel de muncă este destul de periculoasă, după cum afirmă şi Ma, activist Greenpeace: „Atunci când reciclatul este făcut în mod corespunzător reprezintă un lucru bun pentru mediu. Pe de altă parte, reciclatul în moduri primitive, precum cel ce vizează colectarea deşeurilor electronice din China, poate avea efecte devastatoare asupra mediului”.

Guiyu a suferit o calamitate la nivel ecologic din cauza depozitării deşeurilor în acea zonă. O mare parte din poluarea aerului provine de la arderea circuitelor şi a materialelor de plastic sau de la spălarea acestora cu acid clorhidiric pentru a putea recupera metalele preţioase conţinute.

Pentru cei care vizitează oraşul chinez pentru prima dată aerul de acolo lasă o senzaţie de arsură la nivelul ochilor şi al nărilor.

Tehnologie toxică

Studiile medicale efectuate în Guiyu au arătat că mulţi copii prezintă un nivel mult mai ridicat de plumb în sânge decât media normală, fapt ceea ce poate împiedica dezvoltarea creierului şi, implicit, buna  funcţionare a sistemului nervos central.

Majoritatea lucrătorilor din Guiyu implicaţi în afacerea deşeurilor sunt imigranţi veniţi din regiunile sărace ale Chinei. Aceştia nu au avut parte de o educaţie corespunzătoare şi minimizează potenţialele pericole pentru sănătatea lor.

„Ştim prea bine că nu este un mediu sănătos, dar aici au trăit familii de generaţii întregi, iar impactul asupra stării lor de sănătate nu a fost unul prea mare“, a mărturisit Lu, o femeie care ardea dizpozitivele de plastic folosindu-se de brichete şi de torţe.

Obişnuiţi cu mai rău

În ciuda degradării mediului din cauza vaporilor toxici care au pătruns în aer, mulţi locuitori din Guiyu sunt de părere că, în ultimii ani, condiţiile s-au îmbunătăţit considerabil.

„Îmi amintesc că în 2007, când am venit pentru prima dată aici, era un morman de gunoi. Acum autorităţile au intervenit destul de mult“, a declarat Wong, un tânăr de 20 de ani care transporta cu motocicleta sa pachete de deşeuri electronice.

Totuşi, locuitorii din Guiyu care nu lucrează în domeniul reciclării electronice nu îndrăznesc să bea din apa de acolo. Odată, aceştia au încercat să spele rufele, iar acestea s-au îngălbenit. Mai mult, localnici nu pot mânca nici orezul plantat de ei, deoarece a crescut pe un sol poluat şi poate provoca mult rău. Oficialii din Guangzhou, oraş situat la 400 de kilometri distanţă de Guiyu, au găsit o cantitate ridicată de cadmiu în producţia de orez, iar un scandal naţional s-a iscat pe marginea acestui subiect.

Autorităţile din Guiyu au refuzat să dea declaraţii reportorilor CNN cu privire la deşeurile electronice. Cu toate acestea, eforturi pentru restricţionarea importului au fost făcute, fapt ce stârnit nemulţumirea celor care se plâng că le-au fost întrerupte afacerile.

Cultivarea deşeurilor

Guvernul chinez a reuşit să soluţioneze câteva aspecte ale problemei prin dispoziţia „Programul pentru electrocasnicele vechi în schimbul altora noi“,  care a fost în vigoare în perioada 2009-2011.

Cu ajutorul subvenţiilor guvrnamentale, programul a colectat zeci de milioane de electrocasnice învechite, potrivit ONU.

„Producţia internă de deşeuri a crescut rapid, ca urmare a dezvoltării tehnologice şi economice“, se arată într-un raport ONU. Vânzările înregistrate pentru aparatele electrocasnice cum ar fi televizoare, frigidere şi maşini de spălat va suferi o creştere în următorii 16 ani.

Pentru a evita cercul vicios al poluării, Greenpeace a convins producătorii să folosească mai puţine substanţe chimice toxice în procesul de prelucrare a produselor. Organizaţia trasmite, totodată, mesaje de informare şi consumatorilor care sunt rugaţi să se gândească la toate detaliile atunci când aleg să îşi schimbe, spre exemplu, telefonulul mobil.

„Când te gândeşti să îţi schimbi mobilul prin cumpărarea unui produs nou, trebuie să ai în vedere impactul acestui gest asupra planetei“, a conchis activistul Greenpeace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite