Fiica cea mare a lui Saddam Hussein, condamnată la 7 ani de închisoare în Irak: „A fost o perioadă de glorie“

0
Publicat:

Fiica cea mare a fostului dictator Saddam Hussein a fost condamnată în lipsă, în Irak, la 7 ani de închisoare pentru promovarea partidului Baas, dizolvat şi interzis după invazia americană din 2003. Raghad Saddam Hussein trăiește în Iordania.

Raghan, fiica cea mare a fostului dictator Saddam Hussein FOTO alarabiya.net
Raghan, fiica cea mare a fostului dictator Saddam Hussein FOTO alarabiya.net

Partidul a fost dizolvat și interzis după ce Saddam Hussein a fost înlăturat de la putere în timpul invaziei SUA în Irak, în 2003.

Un tribunal de la Bagdad a condamnat-o duminică în lipsă pe fiica exilată a dictatorului irakian Saddam Hussein la șapte ani de închisoare pentru „promovarea” partidului Baas.

Potrivit deciziei, pe care AFP a putut-o consulta, Raghad Saddam Hussein, de 55 de ani, a fost găsită vinovată de infracțiunea de „promovare a activităților partidului interzis Baas", în timpul interviurilor televizate pe care le-a acordat în 2021, relatează hindustantimes.com.

În Irak astăzi, oricine arată fotografii sau sloganuri care promovează regimul înlăturat poate fi supus urmăririi penale. Hotărârea nu indică exact interviurile pentru care a fost condamnată.

  „Desigur, țara era stabilă și bogată” 

Dar în 2021, Hussein a vorbit pe canalul Al-Arabiya, deținut de saudiți, despre condițiile din Irak sub conducerea tatălui ei din 1979 până în 2003.

Mulți oameni mi-au spus că perioada noastră a fost într-adevăr o perioadă de glorie, de mândrie”, a spus ea pentru canalul saudit. „Desigur, țara era stabilă și bogată”.

Hussein locuiește în Iordania, împreună cu sora ei Rana. Frații lor, Uday și Qusay, au fost uciși de armata americană la Mosul în 2003.

Pentru majoritatea irakienilor, un sfert de secol în care Irakul a fost condus de Saddam Hussein este încă văzut ca o perioadă de represiune brutală.

Irak, 20 de ani mai târziu

În urmă cu douăzeci de ani, în luna martie, președintele George W. Bush a ordonat invadarea Irakului, cea mai importantă decizie de politică externă din cei opt ani de mandat ai domniei sale și, probabil, cea mai semnificativă de la sfârșitul Războiului Rece. Invazia condusă de SUA – și insurgența, contra-insurgența și luptele sectare care au urmat – au dus la moartea a peste 200.000 de irakieni (unele rapoarte indică chiar 650.000) și la strămutarea a cel puțin nouă milioane. Peste 9.000 de soldați și antreprenori americani și-au sacrificat viața într-un război care a costat contribuabilii americani peste două mii de miliarde de dolari.

Invazia a pătat reputația SUA, a alimentat un sentiment de nemulțumire în rândul musulmanilor, a complicat războiul global împotriva terorii, a divizat poporul american și a alterat încrederea cetățenilor în propriul guvern. Războiul din Irak a fost criticat chiar de succesorii președintelui George W. Bush. În discursul său împotriva acestui război, Barack Obama a spus că a fost „un război prost... un război neplăcut (...) un război al orgoliilor,” iar Donald Trump a lansat acuzații dure la adresa colegului său republican pentru decizia de a porni un război împotriva Irakului.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite