Etiopia. Martorii descriu bătăi, tortură şi reţineri arbitrare ale refugiaţilor acuzaţi că fac parte din forţele rebele: „Să vedem dacă vă mai salvează America”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O imagine din satelit cu centrul de distribuţie a ajutoarelor din Guna arată o mulţime de refugiaţi despre care martorii spun că sunt bătuţi de soldaţi FOTO via CNN
O imagine din satelit cu centrul de distribuţie a ajutoarelor din Guna arată o mulţime de refugiaţi despre care martorii spun că sunt bătuţi de soldaţi FOTO via CNN

Sute de bărbaţi etiopieni reţinuţi de forţele etiopiene şi eritreene în oraşul Shire au fost eliberaţi, relatează CNN care a scris luni despre faptul că aceşti refugiaţi au fost luaţi luni din taberele unde se adăpostiseră. Eliberarea lor a fost confirmată de martori şi de organizaţiile umanitare care au descris bătăi şi reţineri arbitrare, dar şi faptul că s-a datorat reportajelor din presă.

Surse anonime au confirmat pentru CNN faptul că soldaţii eritreeni şi etiopienii i-au eliberat pe cei mai mulţi dintre ei după ce i-au reţinut sub acuzaţia că fac parte din gruparea rebelă Frontul Popular de Eliberare (TPLF) din Tigray, care se opune guvernului etiopian.

Martorii au povestit că soldaţii au venit la taberele de refugiaţi din Shire, Tigray, şi au strigat: „Să vedem dacă vă mai salvează America!”

„Soldaţii ne tot repetau că au făcut asta pentru că aceşti bărbaţi sunt din TPLF, dar raidul i-a vizat pe toţi. Cum puteau şti cine face parte din grupare şi cine nu face parte?”, spune un lucrător umanitar.

Unul dintre bărbaţii reţinuţi a descris bătăi şi tortură: „Ne luau unul câte unul şi ne torturau. E a treia oară când mă bat soldaţii. Oamenii de aici o iau imediat la fugă speriaţi când văd pe cineva în uniformă. Lumea trebuie să ne audă strigătele şi să facă ceva - trăim în teroare”.

„Faptul că CNN a relatat despre asta, apoi s-au pronunţat şi ONU şi senatorul american (Coons) le-a dat de înţeles că sunt priviţi”, a spus el referindu-se la vizita din martie a senatorului Chris Coons care a mers în martie în Etiopia ca emisar al preşedintelui american Joe Biden.

Babar Baloch, purtător de cuvânt al UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi, a declarat vineri la Geneva că autorităţile etiopiene au sugerat că vor fi eliberaţi în următoarele zile şi alţi bărbaţi, subliniind că sunt „profund alarmaţi” de relatările despre arestări. ONU a transmis că nu poate verifica independent aceste mărturii.

Martorii au povestit că bărbaţii au fost luaţi din două tabere de refugiaţi şi duşi în autobuze probabil undeva în afara oraşului Shire.

„Au forţat uşa, bărbaţii nici nu au apucat să se încalţe. Soldaţii aveau armele pregătite”, spune un martor.

O femeie povesteşte că soldaţii i-au luat ambii băieţi.

„Nu au spus unde îi duc, i-au bătut şi au plecat cu ei”, a povestit femeia.

Cei eliberaţi chiar a doua zi, lucrători umanitari, au povestit că zeci de tineri sunt încă reţinuţi la un centru de distribuire a ajutoarelor transformat în tabără militară.

Soldaţii etiopieni şi eritreeni i-au bătut ore în şir, a povestit un bărbat.

„Mulţi dintre noi sunt tineri, dar sunt şi oameni mult mai în vârstă care nu vor mai putea rezista mult bătăilor”, a spus el.

Organizaţiile umanitare estimează la 800.000 numărul celor dislocaţi de conflict în oraşul Shire, în extremitatea vestică a regiunii.

Lucrătorii umanitar au declarat pentru CNN că soldaţii eritreeni şi etiopieni blochează de luni de zile o cale principală de acces a ajutoarelor în oraşul Shrine în condiţiile în care există un flux mare de refugiaţi către acest oraş.

Elisabeth Haslund, purtătoare de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR), a declarat pentru CNN că există multiple relatări „tulburătoare” cu privire la faptul că soldaţii merg la centrele de refugiaţi de unde iau cu forţa tineri bărbaţi. Numărul lor ar ajunge la câteva sute, chiar 700 de bărbaţi.

Organizaţia Medicină Fără Frontiere a transmis miercuri un comunicat ce coroborează relatările martorilor: „Luni noapte, grupuri de oameni ce au căutat refugiu în Shire au fost luaţi cu forţa din tabere de către armată”.

Ministrul eritreean al Informaţiilor a negat aceste relatări denunţând „afirmaţii ale martorilor” mincinoase şi false.

Joe Biden a transmis miercuri într-un comunicat că „este profund îngrijorat de violenţele” din Etiopia, condamnând „abuzurile drepturilor omului care au loc pe scară mare în Tigray”.

 

Conflictul din Tigray durează de peste 200 de zile şi se poartă între Frontul Popular de Eliberare, pe de o parte, şi Forţele de Apărare Naţionale din Etiopia, soldaţii eritreeni şi miliţia etnică amhara, pe de alta. Localnicii au descris masacre şi cadavre lăsate pe străzi după ce soldaţii au tras la întâmplare în populaţia civilă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite