Egipt: Islamiştii atacă şcolile şi bisericile creştine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După patru zile de la operaţiunea militară de îndepărtare a taberelor protestatarilor din Cairo, islamiştii au atacat zeci de biserici şi case ale creştinilor copţi. De asemenea, violenţele de pe străzile Egiptului s-au îndreptat şi asupra şcolilor, care au fost vandalizate şi jefuite. Iar liderii Frăţiei Musulmane au avertizat că vor avea loc proteste în fiecare zi, până la readucerea la putere a preşedintelui demis Mohamed Morsi.

După ce au incendiat o şcoală franciscană din oraşul Bani Suef, islamiştii au forţat trei călugăriţe să  mărşăluiască pe străzile capitalei, asemena unor „prizoniere de război”. Alte două femei care lucrau la aceeaşi şcoală au fost hărţuite şi abuzate sexual în timp ce încercau să-şi facă loc prin mulţimea de manifestanţi.

Atacatorii au distrus sălile de clasă şi materialele didactice, inclusiv calculatoarele şi scaunele elevilor. Mai mult, şcoala a fost jefuită, fiind luaţi banii economisiţi pentru ridicarea unei alte clădiri. Musulmanii au evacuat orice cadru didactic şi au ridicat un steag asemănător cu cel al grupării teroriste al-Qaeda.

Campania islamiştilor de intimidare pare să fie îndreptată împotriva creştinilor din afara Cairo pentru a-i ţine la depărtare de activismul politic, notează Fox News.

Creştinii din Egipt au un trecut dureros, suferind dintotdeauna din cauza discriminării în mijlocul unei majorităţi musulmane, într-o ţară unde formează doar 10% dintr-o populaţie de 90 de milioane de locuitori. Atacurile s-au înmulţit odată cu venirea la putere a Frăţiei Musulmane, ca urmare a Primăverii Arabe din 2011, când Hosni Mubarack a fost îndepărtat de la conducerea ţării.

Extremismul musulman din Egipt a căpătat noi puteri în ultimii doi ani, iar creştinii au revenit  ţinta urii islamiştilor odată cu demiterea lui Mohamed Morsi, la începutul lunii iulie, în urma unei lovituri de stat. Liderii mişcării Frăţia Musulmană au fost dirijorii noului val de furie îndreptat împotriva minorităţilor religioase.

Aproape 40 de biserici au fost vandalizate şi incendiate, iar alte 23 de locaşuri de cult ale creştinilor au fost distruse în ultimele cinci zile, în timp ce haosul a pus stăpânire pe capitală. Protestatarii au ocupat străzile scandând mesaje de ură la adresa generalului armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sissi, şi mesaje de susţinere pentru Mohamed Morsi, arestat de la începutul lunii iulie. Până acum au murit peste 100 de oameni, şi aproape 1.000 sunt răniţi.

 


Alte ştiri asemănătoare:

Cum au eşuat SUA să pună capăt violenţelor în Egipt

Statele Unite, împreună cu aliaţii lor europeni şi din zona Golfului Persic erau pe punctul de a obţine un acord între susţinătorii preşedintelui Mohamed Morsi şi armata egipteană în urmă cu două săptămâni, chiar înainte de reizbucnirea violenţelor, afirmă emisarul UE, citat de „Washington Post“.

Islam: conflictul interconfesional, povestea fără sfârşit

Egiptul pare să alunece în război civil, antrenând consecinţe foarte grave pentru întreaga regiune şi cu extensii acum încă imposibil de prevăzut în cazul unei intervenţii externe. Dar, pe fond, despre ce este vorba? Pentru ce se ucid între ei, de secole, suniţii şi şiiţii, de unde atâta neostoită patimă ucigaşă?

VIDEO UPDATE Egiptul se cufundă în haos. Noi confruntări între manifestanţii pro-Morsi şi armată. Schimbul de focuri a început de la primele ore ale dimineţii

Susţinătorii Frăţiei Musulmane şi ai preşedintelui demis Mohamed Morsi au jurat că nu vor ţine cont de „starea de urgenţă” instaurată în Egipt şi că vor organiza noi proteste sâmbătă, la o zi după ce marşurile din capitală au degenerat în violenţă, marcând unele dintre cele mai sângeroase proteste care au avut loc în Cairo în ultimii doi ani. Aproape 100 de oameni au murit, şi peste 800 sunt răniţi.

Majoritatea liderilor arabi au sprijinit tacit intervenţia sângeroasă în Egipt

Majoritatea liderilor arabi au sprijinit tacit intervenţia sângeroasă împotriva Fraţilor Musulmani în Egipt, considerând-o ca pe o ripostă la ameninţarea pe care confreria o reprezintă pentru puterea lor, apreciază experţi, citaţi de AFP.

UE se pregăteşte să acţioneze în cazul Egiptului

Ambasadorii celor 28 de state membre UE vor dezbate luni, la Bruxelles, situaţia din Egipt, unde violenţele s-au soldat cu 624 de morţi (conform ministrului egiptean de Interne), a anunţat vineri Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), relatează AFP.

Azi, vinerea mâniei islamice

Azi la prânz, imediat după încheierea marii rugăciuni săptămânale, Egiptul poate intra definitiv în război civil. Fraţii Musulmani au transmis chemarea ca milioane de susţinatori să iasă în stradă pentru a-şi manifesta protestul împotriva instaurării pentru o lună a stării de urgenţă şi a deciziei ca armata să folosescă muniţie de razboi împotriva persoanelor care vor ataca forţele de poliţie sau instituţiile publice.

Frăţia Musulmană cere un „protest al furiei” cu milioane de oameni. Egiptul se pregăteşte pentru violenţe sporite

Mişcarea Frăţia Musulmană a cerut oamenilor din toată ţara să iasă în străzi, pentru a organiza un „protest al furii” cu milioane de egipteni, vineri, după încheierea rugăciunilor de la amiază. Liderii islamişti fac apel la manifestaţii naţionale pentru a protesta faţă de ofensiva violentă a armatei, în urma căreia au murit aproape 700 de oameni în ultimele două zile.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate asupra situaţiei din Egipt

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU vor avea joi la New York consultări de urgenţă cu uşile închise privind criza din Egipt, unde sute de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite după ce armata şi poliţia i-au dispersat pe susţinătorii preşedintelui înlăturat de la putere Mohamed Morsi.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite