Eba de Turcia - Sumeyye Erdogan, cartea câştigătoare a preşedintelui turc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre cei patru copii ai săi, fiica cea mică Sumeyye pare a fi preferata şefului statului turc, marele câştigător al alegerilor desfăşurate în weekend în Turcia. Ea reprezintă, de altfel, o carte câştigătoare preţioasă la care Recep Tayyip Erdogan apelează deseori fie pentru creşterea popularităţii, fie pentru gestionarea unor situaţii, relatează slate.fr.

Asemeni fiicei fostului preşedinte francez Jacques Chirac, ea are încredere totală  în tatăl său, pe care îl consiliază şi îl însoţeşte adesea în călătoriile sale. Dar, spre deosebire de Claude Chirac, fiica cea mică a cuplului prezidenţial turc nu acţionează doar în culise. Încă celibatară la cei 30 de ani ai săi, un fapt mai rar întâlnit în mediul islamo-conservator turc condus de tatăl său, care le cere turcilor să aibă câte cel puţin trei copii, Sumeyye ţine garda sus, jucând un rol important în politica ţării.

În centrul unor scandaluri

La începutul acestui an, Recep Tayyip Erdogan ar fi luat în calcul chiar să o înscrie pe fiica sa pe lista candidaţilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) la alegerile legislative. Odată aleasă deputată, Sumeyye ar fi beneficiat de imunitatea parlamentară, necesară ei după ce, în 2014, numele său a apărut într-un uriaş scandal de corupţie care a afectat atât Guvernul de la Ankara, cât şi pe tatăl său. Scandalul a izbucnit în urma difuzării pe internet a unor înregistrări audio. Într-o înregistrare, devenită între timp celebră, Recep Tayyip Erdogan  îi ordonă fiului său Bilal să ascundă sume mari de bani cu ajutorul surorii sale mai mici.

În urma acestor dezvăluiri, Sumeyye Erdogan a mers pe calea de apărare începută de tatăl său, acuzându-i pe foştii aliaţi ai AKP din cadrul mişcării lui Fetullah Gülen (un imam stabilit în Pennsylvania) de instrumentarea scandalului, în scopul înlăturării de la putere a Guvernului.

În cele din urmă, preşedintele Erdogan a renunţat să propună candidatura fiicei sale pentru scrutinului din 7 iunie. Ea nu a fost propusă nici pentru alegerile care au avut loc pe 1 noiembrie. Fără îndoială, şi-ar fi dat seama el, candidatura fiicei sale mai mici ar fi fost prost primită de mai mulţi membri de rang înalt ai partidului său, încă sensibili la acuzaţiile de corupţie care vizează Guvernul.

În plus, numele fiicei sale a fost menţionat în repetate rânduri pe timpul campaniei electorale în legătură cu un obscur complot care viza asasinarea ei. La începutul acestui an, trei publicaţii pro-AKP au „dezvăluit“ existenţa unui presupus complot contra fiicei mai mici a preşedintelui turc. Această dezvăluire a fost interpretată ca fiind o nouă încercare a preşedintelui Erdogan de a juca rolul victimei pentru a-şi creşte popularitatea.

Simbolul generaţiei AKP

Summeye avea nouă ani atunci când tatăl său a fost ales primar al Istanbului, 14 ani atunci când a fost arestat şi condamnat pentru atingeri aduse secularismului şi 19 ani atunci când a devenit prim-ministru, după succesul înregistrat de AKP în alegerile parlamentare din 2002.

Odată cu ascensiunea tatălui său, Sumeyye Erdogan a devenit un simbol pentru noua generaţie islamo-naţionalistă turcă. Una dintre fostele sale colege de clasă îşi reaminteşte pentru slate.fr, sub protecţia anonimatului, primul contact cu ea. „Am întâlnit-o pe Sumeyye pentru prima dată la o şcoală islamică de vară, pe când avea 12 ani. Pe atunci, numele tatălui ei era deja o legendă. Cu toate acestea, ea era modestă, prietenoasă, dornică să întâlnească oameni şi să comunice cu ei“, spune fosta colegă de clasă a fiicei preşedintelui turc.

Ea a făcut parte din grupul de fete care au „rezistat“ şi au refuzat să renunţe la văl. Unele fete au preferat să renunţe la şcoală, altele au purtat peruci, în timp ce ultimele, printre care şi Sumeyye, s-au mutat la o altă şcoală. Apoi, la fel ca Esra, sora sa mai mare, Summeye a plecat în Statele Unite (apoi la Londra) pentru a urma studii universitare. Ajunsă în Occident, ea nu a renunţat la purtarea vălului, lucru imposibil în Turcia până în 2010. Potrivit pianistei Süher Pekinel, şederea în Statele Unite ar fi influenţat-o mult, ea urmând acolo cursuri de canto şi învăţând să cânte la vioară.

Responsabilizată de tatăl său

Uneori, cele două surori, Sumeyye şi Esra, l-au reprezentat pe tatăl lor în diverse deplasări. În luna februarie a acestui an, ele s-au deplasat la Mersin, în sudul Turciei, pentru a vizita familia unei tinere studente asasinate şi arse după ce a fost răpită şi violată. Dar, spre deosebire de sora sa, care este căsătorită cu Berat Albayrak, un om de afaceri membru al AKP, şi adoptă o atitudine discretă, Sumeyye se prezintă în calitate de lider al tinerelor pioase şi care nu vor să renunţe văl. Această atitudine este pe placul tatălui său şi o plasează în poziţia unei cărţi câştigătoare preţioase.

De fapt, anturajul preşedintelui turc ştie cum să facă astfel încât să profite chiar şi din cel mai mic eveniment. Un exemplu elocvent în acest sens este un incident de la teatru a cărui victimă a devenit fiica cea mică a preşedintelui turc. În 2011, Sumeyye asista la piesă de teatru jucată la Ankara.  Observând-o aşezată în primul rând, un actor s-a apropiat de marginea scenei şi a început să o imite cum mesteca guma, după care a agresat-o verbal. Şocată, Sumeyye s-a ridicat şi a părăsit teatrul, fiind urmată de prietena care o însoţea. Câteva zile mai târziu, acest incident va fi denunţat şi dezvăluit în presă, fiica preşedintelui Erdogan criticându-i pe artiştii care nu suportă să vadă în public femei ce poartă văl. „Voi continua să iubesc arta, să merg la teatru şi să port vălul“, a ţinut să precizeze la acea vreme Sumeyye.

Fetele care poartă văl, la fel de opresate precum kurzii

În iunie 2014, Sumeyye a prezidat ceremonia de înmânare a diplomelor la o şcoală religioasă din Siirt, un oraş din sud-estul Turciei cu importante comunităţi de kurzi şi arabi. Cu această ocazie, fiica preşedintelui turc a dezvăluit că învaţă araba de la „prietena“ sa Rania, soţia regelui Iordaniei. Potrivit fostei sale colege de şcoală, care spune că susţine un partid mai fundamentalist decât AKP, vizita efectuată de Sumeyye la şcoala religioasă din Siirt a „ajutat AKP la creşterea popularităţii sale în rândurile tinerei generaţii, prin impunerea unor credinţe pervertite“.

„Toate femeile, indiferent că purtăm văl, că suntem de origine kurdă sau arabă, am fost eliberate de politica de opresiune şi asimilare“, s-a felicitat ea la Siirt, arătând un caracter demn de al tatălui său, criticat de populism şi polarizarea societăţii.

„Nu poate fi un exemplu“

„Sumeyye nu poate fi un exemplu pentru mine“, spune, decepţionată, fosta sa colegă de clasă, care îşi argumentează afirmaţia enumerând două motive. În primul rând, felul în care se îmbracă nu are „nimic de-a face cu simplitatea, pudoarea şi modestia oferite de religie“, explică ea. În al doilea rând, AKP, reprezentat în mare parte de Summeye, face „prea multe concesii Occidentului“, adaugă ea.

Rugăciuni pentru Siria şi Palestina

Fiind vicepreşedintă a Asociaţiei Femeilor şi Democraţiei (Kadem), Sumeyye participă şi la conferinţe în străinătate. Ea pledează mai degrabă pentru lupta femeilor musulmane pentru obţinerea „justiţiei şi echităţii“ decât pentru „egalitatea de gen“. „Bărbatul (musulman) trebuie să ofere femeii o parte din ceea ce câştigă, în timp ce femeia, cu toate că lucrează, nu este obligată să dea bani bărbatului. Ea face ceea ce vrea cu banii săi“, afirmă ea.

În acelaşi timp, activitatea sa pe Facebook este una intensă, promovând pe de o parte declaraţiile tatălui său, care denunţă „lovitura de stat a generalului el-Sisi contra lui Morsi“ în Egipt, sau invitând pe de altă parte la rugăciuni pentru Siria şi Palestina.

Pacificatoare

De asemenea, prezenţa ei este indispensabilă pentru Recep Tayyip Erdogan în diverse situaţii critice. Un episod care confirmă această afirmaţie este relatat de preşedintele Uniunii camerelor inginerilor şi arhitecţilor, Tayfun Kahraman. Potrivit lui, ea a jucat rolul unei adevărate consiliere în timpul unei întâlniri a tatălui său cu un grup al mişcării Gezi, care denunţa în vara anului 2013 deriva spre autoritarism a lui Recep Tayyip Erdogan. Fiind în general tăcută, ea a intervenit imediat atunci când tatăl său a devenit mai agresiv şi furios. „În acel moment Summeye s-a apropiat de el pentru a-l calma, ducându-l afară din cameră şi recomandându-i să aibă grijă de sănătatea sa“, povesteşte Tayfun Kahraman. Fără nicio îndoială, prezenţa fiicei sale alături de el este „nenegociabilă“, fiind o carte câştigătoare pentru preşedintele turc atât în rândurile oamenilor simpli, cât şi în mediul noii burghezii islamiste, conchide slate.fr.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite