Dictatorul Gaddafi, ucis ca un câine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonelul libian Muammar Gaddafi a fost împuşcat în oraşul Sirt, unde s-a şi născut. Dictatorul se ascundea într-un canal de scurgere din beton. Iată filmul uciderii sale. Cel mai longeviv dictator al Africii, care a controlat Libia timp de 42 de ani, a fost vânat, depistat şi ucis.

Găsit într-un canal, în Sirt, oraşul natal, părea iniţial doar „rănit grav". După care, vestea că a murit a făcut înconjurul lumii. Informaţiile despre ultimele minute din viaţa „câinelui turbat al lumii arabe" (aşa cum l-a poreclit fostul preşedinte al SUA Ronald Reagan) sunt contradictorii. Unele surse din tabăra rebelă susţin că ar fi fost ucis într-un raid NATO, alţii spun că a fost împuşcat în stomac deşi strigase de mai multe ori „Nu trageţi!".

Cert este că dictatorul libian a fost ieri găsit şi ucis - după opt luni de la începerea revoltelor în ţara nord-africană - în oraşul natal, Sirt, în care se refugiase după ce rebelii au preluat, în august, controlul asupra capitalei Tripoli. Prima informaţie despre capturarea liderului libian a apărut puţin după ora 14.00, ora României. Detaliile, greu de verificat iniţial, au început să curgă pe agenţii şi pe posturile de televiziune arabe.

image

Amintirile lui Ovidiu Nahoi:

Tripoli, noiembrie 2006: Faţă în faţă cu Gaddaf

Primele informaţii le-a transmis agenţia Reuters, care cita un reprezentant al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT). Acesta spunea că liderul libian a fost capturat viu, dar că era grav rănit şi că din acest motiv a fost dus cu o ambulanţă la spital.

Rănit grav, dar respiră

„Muammar Gaddafi a fost arestat. Este rănit grav, dar încă respiră", declara Mohamed Leith, unul dintre comandanţii trupelor CNT, asigurând că l-a văzut cu ochii lui pe fostul lider libian. Potrivit lui Leith, colonelul libian avea răni serioase la ambele picioare. Alte surse relatau că dictatorul fusese împuşcat în abdomen. Premierul olandez, primul oficial străin care a făcut declaraţii despre capturarea lui Gaddafi, şi-a exprimat speranţa că dictatorul va fi judecat de instanţele internaţionale.

O altă imagine, prezentată de Al Jazeera, îl arată pe dictator mort, însă cu faţa curată  Foto: Reuters



„Nu trageţi!"

Un soldat care susţinea că a participat la capturarea lui Gaddafi a povestit jurnaliştilor de la BBC că liderul libian le-a strigat rebelilor ,,Nu trageţi! Nu trageţi!". Militarul a prezentat ca dovadă pentru cele povestite şi un pistol de aur, care se pare că îi aparţinea dictatorului. Situaţia s-a schimbat radical în jurul orei 15.00, când postul „Al Jazeera" a anunţat că Muammar Gaddafi a murit. Informaţiile, uneori contradictorii, s-au succedat cu repeziciune. Unii dintre liderii rebelilor relatau că dictatorul a murit în urma rănilor suferite în timpul capturării. Alţi reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie spuneau că Gaddafi a murit chiar în timpul operaţiunii de capturare.

Liderul libian fusese găsit într-un canal de scurgere din beton, ceea ce a determinat presa internaţională să amintească de situaţia similară a dictatorului irakian, Saddam Hussein, care se ascundea într-o groapă săpată în pământ. În tot acest timp, postul de televiziune „Al-Libiya" susţinea că liderul libian este în libertate, „bine sănătos".

image

Canalul în care se ascundea Gaddafi   Foto: AFP



Imagini cu Gaddafi ucis

 Înainte ca suspiciunile asupra veridicităţii informaţiei că Gaddafi a murit să prindă rădăcini, posturile de televiziune arabe au prezentat imagini şocante cu cadavrul lui Gaddafi. Prima fotografie, publicată de France Presse, îl prezenta pe dictator cu faţa tumefiată, plină de sânge şi cu părul în dezordine.

O altă imagine, prezentată de Al Jazeera, îl arată pe dictator mort, însă cu faţa curată, fără pete de sânge sau vânătăi. De aici a pornit o serie de speculaţii, conform cărora cadavrul lui Muammar Gaddafi ar fi căzut pradă furiei rebelilor.

image

„S-a întâlnit cu propriul destin"

Reprezentanţi ai Consiliului Rebelilor, citaţi de Reuters, asigurau că trupul neînsufleţit al dictatorului a fost dus într-un loc secret, „din motive de securitate". Ulterior s-a aflat că acest loc secret este o moschee din Misrata, oraşul în care a luat naştere Consiliul Naţional de Tranziţie şi locul din care rebelii îşi organizau atacurile asupra trupelor regimului.

„Putem anunţa că Muammar Gaddafi a fost ucis de forţele revoluţionare", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie, Abdel Hafiz Ghoga. „Este un moment istoric, este sfârşitul tiraniei şi dictaturii. Gaddafi s-a întâlnit cu propriul destin", a adăugat Ghoga.

În acest timp, mii de libieni au ieşit în stradă să sărbătorească uciderea dictatorului. Ei au fluturat drapelul rebelilor, au călcat în picioare şi au dat foc portretelor lui Gaddafi şi, tot în semn de bucurie, au tras rafale de mitralieră. Bucuria libienilor a crescut în momentul în care a venit şi anunţul că unul dintre fiii lui Gaddafi, Motassim, a fost capturat, viu, tot în Sirt. Martori susţin că au văzut o înregistrare cu acesta întins pe un pat şi cu hainele pline de sânge. Ulterior, reprezentanţi ai rebelilor au confirmat moartea acestuia.

Bucurie cu mitraliere

Strigăte de bucurie printre libienii ieşiţi pe străzi s-au auzit şi în momentul în care postul Al Jazeera a prezentat imagini cu trupul neînsufleţit al şefului forţelor armate ale lui Gaddafi, Abu Bakr Yunis. Anunţul, venit ieri-seară, că şi Saif al-Islam, un alt fiu al lui Gaddafi, a fost înconjurat de trupele rebelilor, în Sirt, nu a mai reprezentat o surpriză pentru nimeni.

Rebelii sărbătoresc cu focuri de armă moartea dictatorului  Foto: Reuters



Mii de libieni, mulţi dintre ei având imagini cu Gaddafi mort, au rămas pe străzi la Tripoli, până în miez de noapte, pentru a sărbători sfârşitul dictaturii. Ei au declarat că moartea lui Gaddafi va aduce în sfârşit pacea în ţară şi au asigurat lumea întreagă că nu are de ce să se teamă de evoluţia lucrurilor în Libia.

Afirmaţiile vin după ce o serie de politicieni şi analişti occidentali s-au arătat îngrijoraţi de mersul lucrurilor în ţara nord-africană, atrăgând atenţia asupra conflictelor care există între triburile de pe teritoriul libian, şi pe care doar Gaddafi a reuşit să le ţină sub control.

Euforie a fost şi în ţările arabe, mai ales în Tunisia, unde refugiaţii libieni au cântat pe străzi de bucurie la aflarea veştii. Moartea lui Gaddafi înseamnă pentru toţi cei care au fugit din calea violenţelor că se pot întoarce acasă.

"Sperăm că va fi pace în Libia şi că toţi cei care guvernează statul, diferiţi reprezentanţi ai triburilor libiene, vor ajunge la un acord final privind configurarea puterii."
Dmitri Medvedev
preşedintele Rusiei

NATO, contribuţie decisivă

Capturarea liderului libian Muammar Gaddafi şi a fiilor săi nu ar fi fost însă posibilă fără intervenţia trupelor NATO, care ieri- dimineaţă au efectuat un raid aerian asupra oraşului Sirt. Avioanele de luptă ale Alianţei Nord-Atlantice au atacat în jurul orei 9.30, ora României, două vehicule militare libiene în apropiere de reşedinţa oficială a liderului libian.

„Aceste două vehicule efectuau o operaţiune militară şi reprezentau un adevărat pericol pentru civilii libieni, a declarat colonelul Roland Lavoie, reprezentant al NATO. Deşi Alianţa Nord-Atlantică a afirmat în repetate rânduri că scopul operaţiunilor sale în Libia nu urmăresc uciderea colonelului Gaddafi, presa arabă a speculat, ieri, că liderul libian se afla într-unul dintre cele două vehicule bombardate de forţele aliate.

image

Citeşte şi:

VIDEO Cum îi pupa Silvio Berlusconi mâna lui Gaddafi

Gaddafi a murit, conform Reuters

Zece imagini reprezentative ale "colonelul Gaddafi"

LIVE Vezi aici în direct bucuria libienilor

Cine este Gaddafi, omul care conducea de peste 40 de ani Libia

Bunicul lui Gaddafi a fost muncitor în România

Ce aveau în comun Nicolae Ceauşescu şi Gaddafi?

Află aici cine a fost victima accidentului de vânătoare şi cum l-a vânat Ceauşescu pe Pacepa, la sfatul lui Gaddafi

Atenţie, imagine socantă! Prima fotografie cu Gaddafi mort

Iliescu: Sfârşitul lui Gaddafi deschide calea spre democraţie în Libia

Colonelul libian Muammar Gaddafi a fost capturat. A murit din cauza ranilor

Muammar al-Gaddafi, un lider extrem de controversat

VIDEO Cum îşi alegea Gaddafi amazoanele virgine din Garda personală

Gaddafi: „Nu există un alt stat democratic în afara Libiei pe întreg pământul!”

O tânără de 19 ani, soldat în armata lui Gaddafi: "Am executat 11 prizonieri"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite