Demnitarii chinezi simt austeritatea impusă de noul lider de la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinpung, preşedintele Chinei, pregăteşte o reformă a sistemului de cheltuieli publice.
Xi Jinpung, preşedintele Chinei, pregăteşte o reformă a sistemului de cheltuieli publice.

Noul conducător al Chinei, preşedintele Xi Jinping numit în urmă cu patru luni, promovează o campanie dură pentru reducerea cheltuielilor funcţionarilor publici, devenite celebre pentru banii irosiţi cu nesăbuinţă şi pentru extravaganţa petrecerilor şi a banchetelor în cinstea diferiţilor oficiali de rang înalt. Cu toate acestea, anchete arată că bogăţia continuă să fie concentrată în cercul restrâns al elitelor ţării.

Preşedintele a ordonat limitarea apariţiilor publice şi afişarea ostentativă a bogăţiei oficialilor aflaţi la putere, însă au fost făcute eforturi minime pentru a renunţa la concentrarea puterii şi a banilor pretinse de membrii elitei din China şi a familiilor lor, influenţă care le-a permis să adune averi fabuloase.

Motivul principal pentru care Xi a iniţiat campania răspândită la nivel naţional este pierderea încrederii cetăţenilor, simţind ameninţarea creată de scandalurile de corupţie pe scară largă care subminau autoritatea comunismului, scrie „The New York Times”.

Dacă nu renunţăm la obiceiurile proaste şi le permitem să se dezvolte, va fi ca şi cum am pune un zid între partidul nostru şi cetăţeni, iar noi ve vom pierde rădăcinile, forţa vitală, puterea noastră”, a declarat Xi. „Patru farfurii şi o singură supă”, este noul slogan al campaniei, care are la bază o viziune gastronomică restrictivă promovată de Xi.

Campania se bucură de o mare susţinere şi simpatie din partea chinezilor care au suportat cu dezgust actele de aroganţă şi risipirea banilor în timp ce prăpastia dintre bogaţi şi săraci se adâncea tot mai mult.

Campania a atins toate ramurile economiei

Funcţionarii au fost nevoiţi să renunţe la covorul roşu pe care îl întindeau cu ocazia dineurile date pentru a primi înalţi demnitari, mesele încărcate, cadourile excesiv de scumpe. Recomandările au fost să opteze pentru folosirea aceleiaşi maşini pentru mai mulţi oficiali şi contribuţia la cheltuieli, renunţarea la accesoriile scumpe şi inutile sau folosirea propriile articole de toaletă la cazarea în hoteluri, în timpul  delegaţiilor.

Folosirea aceleiaşi maşini pentru a face un drum comun este o soluţie foarte bună pentru că ne permite să creăm o legătură între noi în timp ce economisim bani”, a declarat un înalt demnitar militar pentru ziarul armatei chineze.

Ultimele studii au descoperit că 60% de restaurante dintr-un eşantion evaluat luna trecută au constatat o reducere semnificativă a rezervărilor, în timp ce numărul banchetelor plătite de stat a scăzut cu o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Chiar şi cei mai influenţi funcţionari evită restaurantele de lux şi îşi schimbă ceasurile europene scumpe pentru branduri chinezeşti  până când apele se vor linişti”, a susţinut un administrator al Provinciei Yunan citat de „The New York Times”.

Afacerile cu băuturi alcoolice şi tutun au fost puternic afectate de campanie, unii întreprinzători fiind nevoiţi să-şi schimbe obiectul de activitate. Numărul de biletele de avion vândute pentru clasa întâi au scăzut cu 10 procente  în ultimele luni, iar comercianţii de obiecte de lux au raportat o scădere între 20-30% a vânzărilor.

Obiceiurile rele dispar greu

Cu toate acestea, este cert că măsurile nu au fost pe placul tuturor chinezilor. Presa locală a relatat cum săptămâna trecută şase funcţionari au fost concediaţi după ce au cheltuit aproape 50.000 de euro pentru a plăti perioada de şedere într-o staţiune balneară pentru 80 de colegi. De asemenea, un oficial al unui district chinezesc a fost concediat după ce s-a aflat că a organizat un festin pentru 290 de persoane.

Nu în ultimul rând, specialiştii şi-au exprimat scepticismul faţă de eficienţa măsurilor, criticând campania din cauza superficialităţii schimbărilor. Aceştia susţin că astfel de campanii distrag atenţia cetăţenilor de la adevăratele reforme politice care pot aduce responsabilitate şi mai multă transparenţă în practicile guvernului chinez.

Mai mult decât limitarea obiceiurilor alimentare ale oamenilor, avem nevoie restricţionarea influenţei partidului. Altfel, totul este doar o falsă politică”, a declarat Wu Qiang, profesor de ştiinţe politice în cadrul Universităţii Tsinghua din Beijing.

 

 

 

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite