Cum este pedepstită Turcia de SUA pentru intervenţia militară din Siria. Tensiuni şi între Ankara şi Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au blocat un program secret de cooperare cu Turcia în domeniul informaţiilor militare, care a ajutat timp de câţiva ani forţele turce să atace militanţii kurzi din PKK, au declarat agenţiei Reuters patru oficiali americani.

Washingtonul a luat decizia - neanunţată public până acum - de a suspenda programul pe termen nedeterminat după intervenţia armată a Turciei în Siria, declanşată în octombrie anul trecut, afirmă sub rezerva anonimatului sursele agenţiei.

Practic, spre sfârşitul anului trecut, americanii au încetat misiunile de recunoaştere aeriană care culegeau informaţii despre Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă atât de SUA, cât şi de Turcia. Forţele americane foloseau în acest scop drone (avioane fără pilot) neînarmate, care decolau de la baza aeriană Incirlik din Turcia, care este folosită atât de militari, cât şi de serviciile secrete ale Statelor Unite.

În cadrul programului demarat în 2007, dronele vizau de multe ori teritoriul muntos din nordul Irakului, în apropierea frontierei cu Turcia.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului nu a comentat direct despre niciun program, dar a menţionat că SUA a identificat PKK drept organizaţie teroristă încă din 1997. "Am sprijinit Turcia în lupta împotriva PKK în multe feluri, timp de decenii. Ca politică, nu dăm detalii despre probleme legate de operaţiuni", a răspuns ea la întrebările despre întreruperea asistenţei.

La rândul său, Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze chestiuni din domeniul informaţiilor. Oficiali din ministerul turc al apărării nu au răspuns nici ei solicitării Reuters de a comenta, însă un oficial a confirmat că programul menţionat a fost întrerupt.

"Acest lucru îngreunează campania împotriva PKK şi o face mai costisitoare pentru Turcia", a spus una din sursele americane ale Reuters.

De la începutul programului secret de asistenţă din partea SUA în domeniul informaţiilor, Ankara a investit deja sume de ordinul sutelor de milioane de dolari pentru a-şi reduce dependenţa de dronele americane şi israeliene. Compania privată turcă Baykar Defence, în managementul căreia este implicat Selcuk Bayraktar, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a început încă din anii 2000 dezvoltarea primei flote de drone a Turciei. Firma a dezvoltat drone înarmate şi neînarmate pe care le vinde Turciei, Ucrainei şi Qatarului. În iulie 2019, forţele de securitate turce dispuneau deja de 86 de drone din această sursă. 

Erdogan dă ultimatum regimului al-Assad să se retragă până la sfârşitul lui februarie din nord-vestul Siriei

În acest timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat miercuri un ultimatum regimului lui Bashar al-Assad să se retragă din nord-vestul Siriei, în urma unor confruntări armate fără precedent, care provoacă fricţiuni între Ankara şi Moscova, susţinătoarea damascului, relatează AFP.

Escaladarea între Turcia şi regimul sirian - în urma unor tiruri care s-au soldat cu peste 20 de morţi luni - riscă să destabilizeze şi mai mult provincia Idleb - ultimul mare bastion dominat de jihadişti şi rebeli, în care situaţia umanitară este critică.

Regimul sirian - susţinut de aviaţia rusă - depune eforturi intense din decembrie să câştige teren în Idleb şi a mers până la a încercui două posturi de observaţie construite de Ankara în cadrul unui acord încheiat în 2018 cu Moscova.

Însă tensiunile s-au intensificat cu un nivel luni, după ce artileria regimului sirian a vizat poziţii turce şi a omorât opt oameni. Ankara a ripostat prin bombardamente şi a omorât cel puţin 13 militari sirieni.

”Două dintre cele 12 posturi ale noastre de observaţie se află în spatele liniilor regimului. Noi sperăm ca regimul să se retragă de la posturile noastre de observaţie până la sfârşitul lunii februarie. Dacă regimul nu se retrage, Turcia va fi obligată să se ocupe de acest lucru”, a ameninţat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Posturile de observaţie respective se află la Morek şi Sourman, la sud-est de oraşul Idleb.

Şeful statului turc a anunţat că a transmis acest mesaj într-o convorbire la telefon, marţi, cu omologul său rus Vladimir Putin.

Erdogan a catalogat totodată atacul regimului contra forţelor turce drept o ”cotitură” în Războiul din Siria.

”Noi nu vom lăsa lucrurile să continue ca înainte, acolo unde a curs sângele militarilor turci”, a avertizat el.

”Vom riposta fără niciun avertisment oricărui nou atac asupra militarilor noştri sau combatanţilor (rebeli sirieni) cu care cooperăm”, a ameninţat preşedintele turc.

În pofida avertismentelor turce, forţele regimului sirian îşi continuau înaintarea, miercuri, în nord-vestul Siriei, unde au recucerit în ultimele 24 de ore peste 20 de sate şi localităţi de la rebeli şi jihadişti, în sudul provinciei Idleb, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) şi agenţiei oficiale siriene de presă Sana.

Erdogan, care s-a apropiat de al-Assad înainte de izbucnirea războiului sirian, este în prezent unul dintre principalii critici ai celui pe care-l cataloghează cu regularitate drept un ”tiran sângeros”.

Războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 380.000 de morţi din 2011, a aruncat în exil peste jumătate din populaţia ţării de dinainte de război - peste 20 de milioane de locuitori.

În pofida faptului că Turcia susţine grupări rebele, iar Rusia regimul, cele două ţări şi-au consolidat cooperarea în acest dosar din 2016, impunându-se ca doi actori majori în Siria.

Ankara şi Moscova au semnat mai multe acorduri menite să reducă la tăcere armele în provincia Idleb. Însă aceste acorduri sunt încălcate în mod regulat - o situaţie denuţată în mod deschis de Ankara.

Tensiuni ruso-turce

După atacul regimului sirian asupra forţelor turce luni, Erdogan a reproşat în mai multe rânduri Rusiei faptul că nu exercită suficiente presiuni asupra Guvermului lui al-Asad.

Miercuri, Erdogan a îndemnat Rusia ”să ne înţeleagă mai bine sensibilităţile în Siria”.

Confruntarea armată turco-siriană a cauzat turbulenţe în relaţiile dintre Ankara şi Moscova, însă analişti estimează că cele două ţări urmează să evite o criză deschisă.

”Cele două ţări vor şti să facă diferenţa între tensiuni «punctuale» şi menţinerea cooperării lor în domenii-cheie, precum energia şi Apărarea”, declarăpentru AFP Jana Jabbour, o specialistă în diplomaţie turcă de la Sciences Po Paris.

Situaţia la Idleb îngrijorează mai ales Ankara, din cauza apropierii de frontiera Turcă.

Ankara se teme că o ofensivă de mare amploare ar declanşa un nou val migratoriu către trucia, o ţară în care s-au refugiat deja peste 3,5 milioane de sirieni de la izbucnirea războiului.

Potrivit ONU, confruntările armate din nord-vestul Siriei s-au soldat, din decembrie, cu peste o jumătate de milion de deplasaţi, care s-au înderptat, în majoritatea lor, către frontiera Turciei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite