Coreea de Sud, „ţara sinucigaşilor“: bătrânii, cei mai copleşiţi de disperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O asistentă socială îngrijeşte o bătrână ajunsă la capătul puterilor FOTO International Herald Tribune
O asistentă socială îngrijeşte o bătrână ajunsă la capătul puterilor FOTO International Herald Tribune

În medie, 43 de persoane se sinucid zilnic în Coreea de Sud, statisticile conturând profilul unei ţări în care depresia şi lipsa dorinţei de a trăi sunt atât de răspândite, încât s-ar crede că sunt contagioase.

Potrivit unui articol apărut în ediţia electronică a revistei „Time“, rata sinuciderilor este de trei ori mai mare în Coreea de Sud decât în Statele Unite şi a crescut cu 101,8% din 2000 până în 2010. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii.

În articolul apărut pe site sunt analizaţi factorii din spatele acestor sumbre statistici. Cercetătorii indică factorul istoric ca fiind unul crucial: industralizarea forţată, transformarea economică şi valorizarea membrilor societăţii în funcţie de venituri i-au determinat pe cei vârstnici să se simtă mai puţin utili şi mai puţin valoroşi, în comparaţie cu alţi membri ai societăţii. 

Cetăţenii în vârstă sunt consideraţi a fi mai puţin productivi, aşadar sunt văzuţi a fi şi mai puţin valoroşi. „Societatea noastră a devenit extrem de competitivă în ultimii 30, 40 de ani de dezvoltare economică şi am devenit o societate căreia nu îi pasă de membrii mai slabi“, explică Kim Dong-hyun, profesor de medicină la Universitatea Hallym.

Transformarea economică a declanşat alte schimbări în societate. Tinerii preferă să părăsească ţara şi să se stabilească peste hotare, în timp ce părinţii lor – care, potrivit tradiţiei, s-au bazat pe copiii lor ca să îi îngrijească – ajung să se simtă deprimaţi şi neputincioşi. Mai mult, studiile arată că membrii cei mai în vârstă ai societăţii sunt şi cei mai expuşi sărăciei şi foarte puţini pot beneficia de ajutoare sociale.

Creşterea numărului de sinucideri a atras în cele din urmă atenţia guvernului. Acum doi ani, se avea în vedere o lege de prevenire a sinuciderilor, dar restricţiile bugetare au influenţat negativ eficacitatea politicilor guvernamentale. Anul trecut, guvernul a cheltuit trei milioane de euro pentru implementarea şi susţinerea unor programe de prevenire a sinuciderilor, iar săptămâna trecută, Adunarea Naţională a lansat o campanie de extindere a serviciilor de consiliere pentru cetăţenii predispuşi depresiei şi unor astfel de gesturi dramatice.

În acelaşi timp, problema nu poate fi rezolvată cât timp autorităţile doresc să diminueze numărul de sinucideri prin combaterea efectelor, nu a cauzelor. Lupta pe termen lung a Coreei de Sud în acest sens implică o serie de măsuri de protecţie socială a vârstnicilor, mai multe locuri de muncă pentru aceştia şi creşterea valorii ajutoarelor sociale, pentru ca factorii care contribuie la propagarea acestei tendinţe să fie eliminaţi, treptat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite