Compania ucraineană Naftogaz, aproape de faliment
0Naftogaz ar putea intra în incapacitate de plată în 2010, a declarat luni Bogdan Sokolovski, reprezentantul pe probleme de securitate energetică al preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko, relatează "RIA Novosti".
În 2010 urmează să achităm pentru gaz în jur de 10 miliarde de dolari. Noi nu am avut o asemenea sumă în toată perioada de la independenţă. Dacă piaţa ucraineană ar putea să asigure încasări de 4 miliarde de dolari, în cazul cel mai bun, 5 miliarde, din activitatea sa de profil, se pune întrebarea de unde mai luăm încă 5 miliarde, a preczat Sokolovski.
Compania ucraineană Naftogaz are un deficit de 4 miliarde de dolari, în ciuda reducerii volumului livrărilor de gaze ruseşti, a mai indicat acesta.
Sokolovski a adăugat că Naftogaz primeşte prea puţini bani pentru tranzitul gazului pe teritoriul ucrainean spre ţările europene, insistând că prioritar pentru anul acestea este revizuirea contractelor cu Rusia pe care le consideră ''ruinătoare'' pentru Ucraina.
Viktor Iuşcenko, preşedintele ucrainean în exerciţiu, a cerut în repetate rânduri revizuirea contractelor de gaz încheiate la 19 ianuarie 2009 între gigantul rus Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz, în prezenţa premierilor celor două ţări, Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko, liderul de la Kiev nefiind mulţumit îndeosebi de preţul pentru tranzitul gazelor spre Europa.
Premierul rus Vladimir Putin anunţa, după întâlnirea din noiembrie cu omologul său ucrainean Iulia Timoşenko, la Ialta, că a ajuns la un compromis cu Kievul în dificilul dosar al gazelor naturale, declarându-se dispus să revizuiască contractele bilaterale în domeniu.
Putin mai preciza că Rusia a acceptat să reducă volumele de gaze care trebuiau achitate de Kiev fără să impună penalităţi şi să crească cu 60% tariful pentru tranzitul gazelor ruseşti spre UE via Ucraina.
Pe parcursul acestui an, Kievul a avut dificultăţi în ceea ce priveşte achitarea livrărilor de gaz rusesc, ceea ce a dus la tensionarea relaţiilor sale cu Moscova. Tensiunile îngrijorează Europa, care a avut de suferit la începutul lunii ianuarie, după ce Rusia a întrerupt în plină iarnă livrările sale de gaz, ca urmare a unui conflict energetic între Kiev şi Moscova.