China priveşte cu frustrare cum criza nord-coreeană intră într-o dinamică periculoasă
0Perspectiva Chinei asupra crize din Peninsula Coreeană este cât se poate de negativă: liderii Coreei de Nord şi ai Statelor Unite ameninţându-se reciproc cu anihilarea totală, în timp ce armata americană îşi etalează forţa chiar la graniţele Chinei.
Dacă în public, ministerul de externe al Chinei a îndemnat la calm şi a avertizat atât Phenianul cât şi Washingtonul să nu alimenteze această criză, în spatele uşilor închise, conform mai multor experţi citaţi de cotidianul Washington Post, Beijingul este frustrat, mai mult ca niciodată, de acţiunile Coreei de Nord şi de actuala criză.
Din poziţia de partener comercial principal al Coreei de Nord, China este văzută de cei mai mulţi ca fiind cheia detensionării actualei crize, însă experţii avertizează că influenţa Beijingului asupra statului său vecin nu a fost niciodată mai redusă.
Chiar dacă nu doreşte să rupă complet aceste legături economice, China a aprobat implementarea ultimelor sancţiuni economice impuse Coreei de către ONU cu o determinare fără precedent, consideră mai mulţi observatori.
Până acum, tot ceea ce a reuşit să obţină a fost o răcire a relaţiilor cu statul vecin şi prieten de odinioară.
„Coreea de Nord a realizat că Beijingul se află în realitate într-o poziţie neplăcută”, a afirmat Euan Graham, director al Programului de Securitate Internaţională al Institutului Lowy din Sydney. „După ce fals au afirmat în trecut că nu au nicio influenţă asupra Coreei de Nord, în acest moment, China chiar are o influenţă limitată. Nu sunt doar vorbe goale”.
Pasul decisiv pe care China ezită să-l facă este stoparea completă a exporturilor de petrol către Coreea de Nord. Sâmbătă, Beijingul a anunţat că va implementa sancţiunile ONU ce prevăd limite ale acestor exporturi, dar nu o încetare completă a lor.
După cum afirmă majoritatea experţilor, China nu este pregătită să ia acţiuni decisive ce ar putea conduce la prăbuşirea regimului lui Kim Jong-un din cauza riscului reprezentat de un potenţial val de imigranţi nord-coreeni şi o reunificare a celor două coreei sub un guvern apropiat de Statele Unite.
Liderii nord-coreeni, deja experţi în genul acesta de tensiuni regionale şi conştienţi de temerile Chinei, au realizat că ameninţările Beijingului de până acum reprezintă doar o cacealma.
Sâmbătă s-a consumat ultimul episod din această criză, cu bombardierele strategice şi avioanele de vânătoare ale Statelor Unite zburând aproape de graniţa Chinei într-un mesaj de forţă trimis Phenianului, în timp ce în capitala nord-coreeană zeci de mii de oameni au manifestat exprimându-şi susţinerea pentru o „victorie finală” împotriva Statelor Unite.
„Acesta este un dezastru pentru toate părţile implicate, iar pentru China cu siguranţă”, a declarat Lu Chao, un expert în Peninsula Coreeană al Academiei de Ştiinţe Sociale din Shenyang, China. „Deşi nu există vreun semn iminent al unui război, conflicte parţiale, între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, în special pe mare unde graniţele nu sunt clare, sunt foarte probabile”.
Strategia Partidului Comunist Chinez este, în special în contextul viitorului congres general, de a proiecta încredere, control şi stabilitate – atât pe plan intern cât şi în regiune – dar, Phenianul pur şi simplu nu pare a ţine cont de dorinţele Beijingului. Spre exemplu, ultimul test nuclear nord-coreean a fost desfăşurat chiar în timp ce preşedintele Chinei, Xi Jinping, era gazda unui summit BRICS – o insultă pe care oficialii chinezi trebuie s-o fi simţit profund.
În plus, tot mai multe informaţii sugerează că între liderii Coreei de Nord şi Chinei există o antipatie profundă, Phenianul refuzând în repetate rânduri să primească trimişi ai Beijingului pentru rezolvarea acestei crize.
Unii comentatori sugerează că Beijingul, pentru faptul de a fi permis în trecut regimului să-şi dezvolte programele militare, trebuie să-şi recunoască propria vină pentru actuala criză. Ceea ce este sigur, este că acum plăteşte un preţ pentru acest fapt.
China a privit cu îngrijorarea anul aceste cum Coreea de Sud a instalat elemente ale scutului anti-rachetă american, gest criticat de oficialii Beijingului, existând temerile că acest sistem poate fi folosit pentru a-i fi spionat teritoriul. În plus, după cum s-a putut observa sâmbătă, trebuie să privească avioanele de luptă americane zburând atât de aproape de propria frontieră.
Astfel, în timp ce cooperarea dintre Seul şi Washington este din ce în ce mai strânsă, în special în materie de securitate, relaţiile dintre Phenian şi Beijing sunt tot mai reci. Spre exemplu, China nu a fost nici măcar invitată la festivităţile ce au marcat aniversarea a 69 de ani de la formarea statului nord-coreean. Vineri, agenţia de presă oficială nord-coreeană a criticat în termeni duri mai multe articole apărute în ziarele Partidului Comunist Chinez, acuzând Beijingul de „coluziune cu imperialiştii”.
În China, experţii locali sunt de părere că Phenianul s-a angajat să-şi continue dezvoltarea programelor militare indiferent de presiunile internaţionale.
„Sancţiunile, în opinia mea, nu vor afecta determinarea Coreei de Nord”, a afirmat Shen Dingli, decan al Institutului pentru Studii Internaţionale din Shanghai.