China. Mongolii protestează faţă de noua politică lingvistică a Beijingului: „Limba noastră riscă să dispară”
0Politica lingvistică a regimului de la Beijing provoacă proteste în Mongolia Interioară, unde etnicii mongoli refuză să-şi mai trimită copiii la şcoală.
Începutul anului şcolar este marcat de tensiuni în Mongolia Interioară, unde regimul comunist de la Beijing este decis să-şi impună politica lingvistică.
Astfel, toate şcolile din această regiune autonomă de 25 de milioane de locuitori sunt obligate de-acum să predea doar în mandarină, limba oficială a ţării. O directivă în acest sens a fost publicată săptămâna trecută, spre furia celor aproximativ 3,5 milioane de mongoli din regiune.
Mongolia Interioară urmează o politică aplicată deja în alte regiuni ale ţării cu minorităţi importante, cum ar fi Tibet şi Xinjiang (vest).
„Toţi mongolii din Mongolia Interioară se opun acestui nou program de învăţământ”, a declarat pentru AFP un protestatar din Xilingol. „În câteva decenii, limba noastră riscă să dispară”, spune el.
Manifestaţii au avut loc în întreaga regiune, iar mii de elevi refuză să se întoarcă la şcoală.
„Jur pe viaţa mea că voi învăţa mereu doar în limba mea maternă”, strigă un grup de elevi într-un filmuleţ distribuit pe internet.
„Suntem în faţa unei ameninţări la adresa culturii noastre tradiţionale, care relevă de genocid”, afirmă un tânăr din Hinggan.
În acest sector, mai multe pensioane au fost încercuite marţi de forţele de ordine pentru ca elevii aflaţi deja în interior să nu le poată părăsi.
Părinţii se află la rândul lor sub presiunea forţelor de ordine, care caută să-i oblige să-şi trimită copilul la şcoală. Unii dintre părinţi au fost bătuţi, apoi arestaţi luni seară la Horqin.
Contactate, serviciile regionale de învăţământ nu au răspuns solicitărilor AFP.
De cealaltă parte a frontierei, în Mongolia, zeci de manifestanţi au protestat luni în faţa Ambasadei Chinei.
„Locuitorii Mongoliei Interioare sunt ultimii mongoli care şi-au păstrat alfabetul tradiţional”, a declarat pentru AFP Banzragch Bazarsad, membru al mişcării naţionaliste Khukh Mongol.
Ori, în deceniul 1940 – 1950, marcat de influeţa sovietică, Mongolia a adoptat alfabetul chirilic în locul celui tradiţional.