Cea mai puternică armată despre care nu s-a auzit niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emiratele Arabe Unite îşi încordează muşchii militari într-o haotică post-Primăvara arabă, din Orientul Mijlociu.

Ceea ce a fost cândva un popor cu o prezenţă limitată pe scena internaţională cere acum dobândirea de arme avansate, instituirea serviciului militar universal, precum şi extinderea flotei sale de avioane de luptă şi vehicule grele, arată jurnaliştii Pierre Bienaimine şi Armin Rosen, de la „Business Insider”.

O ţară care are mai puţin de 10 de milioane de cetăţeni s-a dovedit deseori chiar dispusă să folosească  forţa militară în regiune.

Cea mai important semnal a venit în luna august, când Emiratele Arabe Unite au colaborat cu Egiptul pentru bombardarea miliţiilor islamiste care se luptă pentru capitala Libiei. Maimult, Emiratele Arabe Unite au contribuit cu 12 aeronave pentru campania internaţională  care a dus la căderea dictatorului libian Muammar Gaddafi. În 2011, a contribuit cu trupe la forţa de multi-naţională care a zdrobit o revoltă paşnică în Bahrain, iar astăzi ţara este implicată în operaţiuni anti-ISIS.

În 2013, Emiratele Arabe Unite au fost cea  de-a 15 ţară cu cele mai mari cheltuieli militare din lume, conform  Institutului Internaţional pentru Cercetări în Domeniul Păcii de la Stockholm. Cheltuielile sale militare aproape s-a dublat în ultimul deceniu; situată în urma Arabiei Saudite, EAU se bucură de-al doilea cel mai mare buget de apărare între statele bogate în petrol din Golful Persic: peste 14 miliarde de dolari.

De asemenea, se află aproape să devină cel de-al treilea mare importator de apărare din lume în 2015.

O reţea de oraşe-stat monarhice, precum Dubai şi Abu Dhabi, reprezintă acum o puterea militară aflată  în creştere în Orientul Mijlociu.

Emiratele Arabe Unite şi-au susţinut expansiunea militară cu o politică externă deschisă şi independentă.

Nici Egiptul, nici Emiratele Arabe Unite n-a informat Statele Unite despre loviturile aeriene anti-islamiste din Libia, atacuri care AFP le-a caracterizat a fi „semnalul un pas spre o acţiune directă  a statelor arabe regionale, care anterior au purtat războaie în Libia, Siria şi Irak, într-o luptă pentru putere şi influenţă”. 

Emiratele vs. ISIS

În acelaşi timp, Statele Unite ale Americii colaborează cu Emiratele Arabe Unite într-o alianţă în lupta împotriva ISIS. Este una dintre cele cinci naţiuni arabe care a contribuit la contribui la eforturile de bombardare a acestui grup, iar EAU găzduieşte avioane de luptă australiene pe teritoriul său. De asemenea, SUA are staţionate  aeronave pe  baza aeriană Al Dhafra, în afară de Abu Dhabi.

Emiratele Arabe Unite sunt implicate în eforturile serviciilor de informaţii de combatere a  expansiunii ISIS . Săptămâna trecută, ministrul de externe al ţării, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, a avertizat în legătură cu o potenţială legătură  în creştere între ISIS şi Al-Shabab, o filială Al Qaeda care operează în Cornul Africii.

„În condiţiile în care grupuri, cum ar fi Daesh, dezvoltă legături cu reţelele criminale şi reţele de arme, cum ar fi al-Shabab, este esenţial să le împiedicăm să îşi extindă operaţiunile în mare şi să ameninţe canale vitale, cum ar fi Strâmtoarea Hormuz, Marea Roşie, Bab al Mandab şi Golful Aden ”, a declarat el la o conferinţă care dezbătea problema  combaterii pirateriei în Dubai.

Emiratele Arabe Unite, Egipt, Arabia Saudită, Kuwait poartă chiar  discuţii pentru a forma o coaliţie care „nu intenţionează să intervină în Irak sau Siria, dar care să acţioneze separat pentru a aborda alte puncte fierbinţi ale extremismului”, potrivit AP.

EAU vor trimite o sondă  spaţială pe Marte

În mare parte, Emiratele Arabe Unite  sunt gândite ca o putere economică - Dubai este un centru al finanţelor mondiale iar EAU deţine zăcăminte de petrol şi gaze şi unele dintre cele mai aglomerate porturi din Orientul Mijlociu. Dar este situată chiar peste Golful Persic faţă de Iran, o ţară cu care are o serie de dispute nerezolvate privind frontierele.

Cumpărarea de către EAU a unor noi nave şi aeronave din SUA, upgradarea forţelor sale de F-16 -care sunt în prezent unele dintre cele mai avansate versiuni din lume ale acestei aeronave - şi interesul său pentru F-35, cea de-a cincea generaţie de avoiane cu reacţie îi poate conferi un avantaj militar calitativ faţă de vecinul său mai mare.

De asemenea, Emiratele Arabe Unite îşi pot folosi forţa militară, spre a-şi impune prestigiul în comunitatea globală. Asta ar putea explica de ce Abu Dhabi are ambiţii în ceea ce priveşte explorarea spaţiului cosmic. În luna iulie, EAU au anunţat că, până  în 2021, va crea o agenţie spaţială şi  a planificat trimiterea unei sonde pe Marte.

Serviciu militar obligatoriu pentru bărbaţi

Dar Emiratele sunt atente şi la ceea ce se întâmplă  prin apropiere.

Primăvara arabă a demonstrat că niciunul dintre liderii din  regiune nu complet feriţi de tulburări interne  şi a demonstrat că climatul politic şi de securitate din Orientul Mijlociu s-ar putea schimba într-un mod pe care aproape nimeni nu-l poate intui.

Ca să-şi întărească situaţia într-o regiune instabilă, Emiratele Arabe Unite au folosit un anume grad de opresiune internă, arestând zeci de activişti islamişti.

Conducătorii conservatori ai ţării văd în  islamişti o ameninţare la adresa sistemul de stat existent în Orientul Mijlociu, ceea ce explică dorinţa EAU de a efectua lovituri aeriene împotriva militanţilor din Libia şi Siria şi ostilitatea sa faţă de partidele islamiste interne.

De asemenea, în luna iunie Emiratele Arabe Unite au introdus serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Cei cu studii liceale trebuie să  servească timp de nouă luni, iar cei fără- doi ani.

Emiratele Arabe Unite este o autocraţie, într-un moment în care nici un guvern din Orientul Mijlociu nu pare a fi total în siguranţă. O ţară destul de prosperă într-o regiune unde ameninţările pot apărea pe neaşteptate.

Militarizarea sa rapidă şi politica sa de securitate reprezintă moduri prin care îşi păstrează  integritatea o modalitate într-un peisaj atât de incert.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite