Capăt de drum pentru Mugabe: cronica prăbuşirii prietenului lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul regim provenit din lupta împotriva colonialismului a căzut oficial pe 21 noiembrie 2017, la capătul a şase zile cu o succesiune de evenimente inedite pentru istoria statului Zimbabwe.

UPDATE 6 SEPTEMBRIE 2019: Robert Mugabe a murit la 95 de ani

Robert Mugabe a preluat puterea la 18 aprilie 1980 şi a pierdut-o oficial la 21 noiembrie 2017. O succesiune de evenimente inedite au forţat sfârşitul regimului său, care a venit pe neaşteptate.

Prietenia cu Ceauşescu 

Rober Mugabe a fost unul dintre prietenii buni ai liderului comunist Nicolae Ceauşescu, iar în ultimii ani a fost comparat adesea cu dictatorul român. Un portret realizat de o publicaţie franceză îl numea pe Mugabe un Ceauşescu african. Nicolae Ceauşescu şi Mugabe s-au întâlnit în anul 1979 atunci când Ceauşescu a fost primit la Harare de Mugabe, care în vremea aceea deţinea funcţia de premier. La rândul său, Mugabe a fost primit în România cu urale. Sute de şoimi ai patriei şi pionieri îl aşteptau aşezaţi în coloană, în zona parcului Herăstrău.

Fitilul

Totul a început la 6 noiembrie, când ministrul Comunicaţiilor a anunţat demiterea vicepreşedintelui Emmerson Mnangagwa, acuzat de lipsă de loialitate.

Anunţul nu a surprins pe nimeni la Harare. De câteva săptămâni, Emmerson Mnangagwa, zis şi „Crocodilul“, se afla sub tirul criticilor şi insultelor primei-doamne Grace Mugabe.

Odată demis pentru complot şi neloialitate, „Crocodilul“ a fugit din ţară. Ajuns în străinătate, i-a provocat la luptă pe soţii Mugabe şi i-a ameninţat că se va întoarce pentru a prelua Zanu-PF, atotputernicul partid aflat la putere.

După fuga lui Mnangagwa, toată lumea a căzut de acord că soţia bătrânului dictator, ajuns la 93 de ani, îşi pregătea cabinetul de vicepreşedinte şi succesiunea la putere.

image

Robert şi Grace Mugabe

Casus belli

Armata nu a digerat ultimul capriciu al soţilor Mugabe. Şeful Statului Major, generalul Constantino Chiwenga, a apreciat că s-a mers prea departe.

Motivul: incontrolabila Grace Mugabe, în vârstă de 52 de ani, nu poate prelua locul „Crocodilului“, un erou al luptei pentru independenţă cu relaţii solide în structurile de forţă.

„Epurarea care vizează în mod clar în prezent membrii partidului angajaţi în lupta pentru indepedenţă trebuie să înceteze imediat“, a cerut generalul Chiwenga pe 13 noiembrie.

Emmerson Mnangagwa FOTO thestandard.co.zw

Emmerson Mnangagwa, favorit la preluarea puterii în Zimbabwe

Intervenţia în forţă

Şi, pentru prima oară de la obţinerea independenţei ţării în 1980, armata a intervenit în forţă pentru a tranşa o luptă pentru putere. Blindatele au baricadat principalele instituţii ale statului, iar Mugabe a fost plasat în arest la domiciliu în noaptea de 14 spre 15 noiembrie.

Operaţiunea s-a desfăşurat cu multă grijă, fără victime, cu doar câteva schimburi de focuri la reşedinţa lui Mugabe.

Un purtător de cuvânt al Statului Major a intervenit a doua zi dimineaţa la televiziunea naţională pentru a da asigurări că nu este o lovitură de stat, ci doar o operaţiune împotriva criminalilor din anturajul preşedintelui, adică anturajul format din susţinători ai lui Grace Mugabe.

Deşi preluase practic puterea, armata a căutat să obţină demisia lui Mugabe. Scopul: evitarea asmilării intervenţiei cu o lovitură de stat.

„Bob“ rezistă

Dar bătrânul dictator nu s-a lăsat uşor.  La 16 noiembrie, el s-a întâlnit pentru prima oară cu generalii şi a refuzat să renunţe la putere.

A doua zi, el a apărut chiar în public, pentru prima oară de la intervenţia în forţă a armatei.

Îmbrăcat într-o robă de culoare albastră, a prezidat o ceremonie de înmânare a diplomelor de absolvire a unei universităţi din Harare. Apoi a adormit în fotoliul din lemn.

Prima aparitie publica a lui Robert Mugabe de la preluarea puterii de catre armata FOTO EPA/ EFE

Mugabe, în faţa studenţilor unei universităţi din Harare

Singur

Pe fondul încăpăţânării, cei care au stat pe lângă el i-au întors spatele unul câte unul.

„Partida s-a încheiat“, i-a transmis Christopher Mutsvangwa, un fost tovarăş de gherilă.

Sâmbătă, zeci de mii de manifestanţi au ieşit pe străzile din Harare şi Bulawayo (sud-vest) pentru a striga „Bye bye Mugabe“, o scenă greu de imaginat acum câteva săptămâni. Mulţimea a fraternizat cu armata, instrumentul favorit de represiune al regimului.

Mars impotriva lui Robert Mugabe la Harare FOTO EPA/ EFE

Manifestaţie anti-Mugabe

Duminică, înfrângerea lui Robert Mugabe a devenit clară. Reunit de urgenţă, Zanu-PF i-a retras mandatul de preşedinte al partidului şi l-a exclus din rândurile sale.

Rupt de realitate

Adus duminică seara de generali în faţa camerelor de filmat pentru a-şi anunţa demisia, Robert Mugabe a spus că acceptă unele critici, a predicat pentru unitate şi reconciliere, s-a încurcat în cuvinte, apoi şi-a întrerupt brusc discursul.

Nu şi-a anunţat demisia, dar a dat asigurări în schimb că va conduce următorul congres al Zanu-PF, generând sentimente amestecate, de la uimire la decepţie.

„Regele“ nu a abdicat, dar s-a pus sub ameninţarea destituirii.

Forţat să demisioneze până luni la ora locală 12.00, Mugabe nu a făcut niciun anunţ.

Nemulţumiţi de încăpăţânarea sa, studenţii au ieşit luni în stradă, iar deputaţii s-a reunit pentru a declanşa procedura de destituire.

În cele din urmă, anunţul mult aşteptat a venit.

„Eu, Robert Gabriel Mugabe, îmi prezint demisia ca preşedinte al Republicii Zimbabwe cu efect imediat. Am ales de bunăvoie să demisionez. Această decizie a fost motivată de dorinţa mea de a asigura un transfer al puterii fără probleme, paşnic şi fără violenţă“, se arată în scrisoarea de demisie trimisă Parlamentului.

Anunţul demisiei sale a fost salutat imediat cu un concert asurzitor de claxoane în capitala ţării, Harare.

Oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta bucuria.

„Suntem pur şi simplu atât de bucuroşi. În sfârşit lucrurile se schimbă“, a declarat pentru AFP Togo Ndhlalambi, un frizer în vârstă de 32 de ani.

Te-ar putea interesa:

Un „proiect nebunesc“ al lui Erdogan face valuri pe Bosfor

Mister cu privire la scopul tactic al uneia dintre cele mai ciudate arme dezvoltate de către Rusia: o super-torpilă nucleară

VIDEO Cum a fost împuşcat militarul nord-coreean în timp ce încerca să fugă în Coreea de Sud. Imagini surprinse de camerele de supraveghere de la graniţă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite